Sakarya’da hem topraktaki verimi düşürdüğü hem de çevresel etkileri nedeniyle ağır yaptırımları olan anız yakma alışkanlığından üreticiler bir türlü vazgeçmiyor.

Alınan önlemler ve yapılan tüm uyarılara rağmen anız yakmanın önüne geçilemiyor. Şehrin değişik noktalarında yakılan anızlar hem çevreye hem de insanlara zarar vermekte. Hasat mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar tarlalarında anız yakmaya devam ediyor. Yetkililer, “Hasat bittiğinde tarlada ne varsa, bu ürünlerin atıkları kalır biz bunların hepsine birden anız diyebiliriz. Köylüler tarlalarında kalan bu anızı yakmak çabasındalar. Gelecek seneleri düşünürler çünkü. Topraklarını daha kolay işlemek ve topraktan aldıkları verimleri artırmak niyetiyle bunu yapmaktalar. Bunun için bu yabancı ot ve haşereleri görmek istemezler. Halbuki bununla ilgili araştırmalar, anızın toprağın organik madde kısımlarının oluşturduğunu gösterir. Yakılan anızlar sanılanın aksine toprağı güçsüzleştirir ve güzelim biyolojik dengeyi olumsuz etkiler. Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmaları öldürmesidir” dediler.

Öte yandan Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri Sakarya’da Ekim ayında çıkan 78 anız yangınına zamanında müdahale ederek söndürdüğü öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 60 adet araç, 228 personel, 11 adet grup, 2 müfreze, 13 istasyonla çıkacak olan yangınlara hazır oldukları da belirtildi.