Çarşamba İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sertifikalı çoban eğitimleri başladı.

Konu hakkında İlçe Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Çarşamba Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü (İŞKUR), Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı, Çarşamba Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliği ile çobanlara ve de çoban adaylarına yönelik İlçe Müdürlüğümüz Toplantı Salonu’nda ‘Sürü Yönetimi Elemanı Kursu’ başlatıldı. Kursumuzun eğitimi toplam 120 saat sürecek. Ocak ayında yapılacak sınav ile son bulacaktır. İki veteriner Hekim tarafından verilecek olan kursta; koyun ağılı ve keçi ağılı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyo güvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme, süt verimi, mera ve merada otlatma, yemleme konularında eğitim verilecektir” denildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, çobanlık kursunu ilçede başlatılmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Çarşamba ilçesi genelinde 45 bin civarında büyükbaş hayvan, 8 bin civarında da küçükbaş hayvan bulunmakta. Bakanlığımızca ve de İŞ-KUR Genel Müdürlüğü’nce onaylanan mevcut kursun 2015 yılında da yapılmasını planlamaktayız. Bu kurs ile sertifikalı çoban yetiştirmiş olacağız. Kırsal kalkınmaya yetişmiş işgücü ile katkı yapıp böylece sürü yönetimi konusunda yeni meslek elemanları yetişmiş olacak” dedi.

İlçenin kalifiye çoban ihtiyacını gidermek maksadıyla düzenlenen kursu başarıyla tamamlayanlara ‘sürü yönetimi elemanı sertifikaları’ verileceğini söyleyen Osman Akman, “Açılan kursların halk arasında ‘çobanlık’ denen mesleği profesyonel sertifikalı hale getirmiş oluyoruz. Açılan kursla daha teknik daha profesyonel sürü yönetimi elemanı yetiştirmiş olacağız. Artık sürü yönetiminin anneden, babadan, dededen kalma usullerle değil, çok bilinçli bir şekilde yapılması gerçeği ortaya çıkıyor” diye konuştu.