Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Bursalı iş adamlarını Samsun’a yatırım yapmaya davet etti.

Bursa-Samsun Dernekleri Federasyonu (SAMDEF) Genel Başkanı Savaş Otruş ve yönetim kurulu üyeleri Başkan Osman Genç’i makamında ziyaret etti. Bursa’da 250 bin Samsunlunun yaşadığına işaret eden Otruş, Başkan Genç’i Bursa-Samsun Tanıtım Günleri’ne davet etti. Bursa gibi pek çok büyük şehirde 100 binlerce Samsunlunun yaşadığına dikkat çeken Başkan Genç de, Samsun’un ekonomik anlamda geri kaldığını belirterek, şehrin ekonomik verilerinin yükseltilerek beyin ve insan göçünün önlenmesi gerektiğini söyledi. Samsun’un yaşanabilir şehirler arasında 46. sırada bulunduğunu ifade eden Genç, "Maalesef şehrimiz sosyoekonomik gelişmişlikte 33, eğitimde 51, kültür-sanatta 53. sırada. Bunları düzeltmek biz yerel yöneticilerin görevidir" dedi.

“SAMSUN OSB BÜYÜTÜLMELİDİR”

Organize Sanayi Bölgesi’nin dar ve büyümeye müsait olmayan alanda sıkıştığını vurgulayan Başkan Genç, "Samsun Organize Sanayi Bölgesi’nin toplam alanı 1 milyon 600 bin metrekare. Bir tarafında havaalanı, diğer tarafta demiryolu lojistik alanı olması nedeniyle büyümeye müsait değil. Oysa Gaziantep OSB 46 milyon metrekare ve genişlemeye müsait. Antep 5. OSB’yi açtı. Çorum OSB arazisi Samsun’dan üç kat büyük. Bizim mevcut Organize Sanayi Bölgesi’ni en az 20 milyon metrekare olacak şekilde büyütmemiz gerekiyor. Çünkü buradaki firmalar alan yetersizliği nedeniyle büyüyemiyor ve dolayısıyla başka şehirlere gitmek istiyorlar" diye konuştu.

“LOJİSTİK KÖY ULUSLARARASI OLMALIDIR”

Samsun’a yapılması planlanan Lojistik Köy’ün doğru planlanması gerektiğini de dile getiren Genç, "Dünyada lojistik sektörü 6 trilyon doların üzerinde bir pazar oluşturdu. 2015 yılında ise 10-12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de ise yaklaşık 70 milyar dolarlık bir lojistik pazarı var. 2015 yılında ise bu oranın 120-150 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Samsun ise şu anda lojistikte sıfır. Şehrimize yapılacak olan Lojistik Köy kişilere özel değil, uluslararası nitelikte olmalıdır. Ayrıca Terme’ye termik santral yapılması gündemde. Termik santralin arkasındakiler bu şehre bunun hesabını veremezler. Bunun arkasında olanlar zamanı geldiğinde karşılarında bizi bulacaklardır. Oysa Samsun’un termik santrale değil, uluslararası yatırımlara ihtiyacı var. Samsun’dan beyin ve insan göçünü ancak böyle önleyebiliriz. Bursalı iş adamlarımızı, Karadeniz ülkelerinin Anadolu ve Orta Asya’ya, Anadolu’nun ise Rusya, Bağımsız devletler Topluluğu’na açılan kapısı konumundaki Samsun’a yatırım yapmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

“BURSA’DA 250 BİN SAMSUNLU YAŞIYOR”

SAMDEF’in Bursa’da 250 bin Samsunluyu temsil ettiğini belirten Otruş da, şunları söyledi: "SAMDEF 17 üye dernek sayısına ulaşmıştır. Firmalarımız, birçok sektörde 25 bin iş gücü ve istihdam oluşturarak ülke ekonomisine katma değer sağlamaktadır. Düzenleyeceğimiz Tanıtım Günleri’ni düzenlemekteki amacımız, biri Osmanlı’nın kuruluş şehri olan Bursa ilimiz, diğeri Cumhuriyetimizin kurucu şehri olan Samsun’umuzun gelenek ve göreneklerini, ticaret ve sanayisini karşılıklı diyaloglar içerisinde geliştirerek, iki büyük şehrimizin iletişim içerisinde faaliyet göstermesini sağlamaktır. Tanıtım Günleri’ne sizleri ve Samsunlu hemşehrilerimizi de bekliyoruz."

Başkan Genç ziyaret sonunda Otruş’a seramikten kaftan hediye etti.