Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, 60 bine yakın diyaliz hastasının ileride böbrek bekleme sırasına girmeye aday hastalar olabileceğini söyledi.

Organ ve Doku Nakli Samsun BKM Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, nakil olan ve nakil bekleyen hastalarla akşam yemeğinde bir araya geldi. Atakum’da bir kafede düzenlenen yemeğe İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Necmettin Aygün, OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, nakil olan hastalar ve nakil bekleyen hastalar katıldı.

Organ bağışı hakkında bilgiler veren Dr. Mehmet Kazak, “Samsun’un organ bağış sayıları binlerdeydi. 1 yıl bitmeden şu anda 5 bin 500’lere yaklaştık. Türkiye’de Samsun şuanda beşinci sırada ama nüfusa oranlarsak organ bağışında birinci sıradayız. Şu anda da donör sayımız 43’e ulaştı. Dağıttığımız organ sayısı 100’ü geçti. Çeşitli illere 12 tane kalp gönderdik” dedi.

Türkiye’de toplam 28 bin 272 insanın organ ve doku nakli beklediğini ve bu sayının her gün artarak devam ettiğini belirten Dr. Kazak, “Bu hastalarımızdan en çok böbrek beklemektedirler. Ondan sonra da sırasıyla kornea, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer, kalp kapağı gibi devam etmektedir. Bunların dışında 60 bine yaklaşan da diyalizde olan hastamız var. Oradaki hastalarımızın hemen hepsi de gelecekte böbrek bekleme sırasına girmeye aday hastalarımızdır. Bu sayı artarak devam edecek gibi gözüküyor” diye konuştu.

Kazak’ın konuşmasının ardından nakil olan hastalar yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Daha sonra İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Necmettin Aygün ve OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, birer konuşma yaparak organ naklinin önemine değindiler.