Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un Karadeniz’e komşu ülkeler ve şehirler içinde deniz temizliği konusunda en duyarlı ve başarılı şehirlerinden birisi olduğunu söyledi.

TURMEPA Deniz Temiz Derneği’nin Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yürüttüğü Mavi Karadeniz Projesi’nin eğitim faaliyeti devam ediyor. Derneğin 19 Mayıs Lisesi’nde öğretmenlere yönelik eğitim çalışmasıyla ilgili düzenlenen toplantısına Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, TURMEPA Deniz Temiz Derneği Genel Müdür Yardımcısı Mine Göknar ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Karadeniz’de kirliliğe neden olan ülkeler ve sorunları hatırlattı. Türkiye sahillerinin denizi kirletme boyutunun karşı sahillerden az olduğu bilgisini veren Başkan Yılmaz, "Şuan Bulgaristan ve Ukrayna sahilleri, Tuna, Volga, Dinyeper nehirlerinin taşıdığı Avrupa ülkelerinin petro kimya ve sanayi atıklarıyla ve çöp yığınlarıyla dolu. Karadeniz hepimizin denizi. Uluslararası anlaşmalar gereği yaptırımlarla ilgili süreç sürüyor ama kirlilik Karadeniz’e akmaya devam ediyor. Bu tür toplantılarda Karadeniz’i kirleten unsurları da konuşmalıyız" dedi.

Samsun sahillerinin temizlenmesi ve bu konuda yaptıkları alt yapı yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Başkan Yılmaz, Karadeniz’in en büyük şehri Samsun’un Akçay’dan Kanlıçay’a kadar 225 km uzunluğunda bir sahile sahip olduğunu hatırlatarak, "2010 yılında Samsun’da nasıl farkındalık oluştururuz, nasıl yaparız da Karadeniz kirliliğini İstanbul ölçeğinin dışına çıkarırız diye Samsun’da Turmepa’nın şubesini kurmuştuk. Aslında daha önce de Samsun sahillerinin deniz temizliği ile ilgili uğraşıyor, bu da Turmepa yönetiminin dikkatini çekiyordu. Turmepa yönetimi de bu duyarlılığımıza katkıda bulunmak için destek olmak amacıyla şubeyi açtık. Kurulduğumuz günden bu yana en güzel programlardan biri organize edilmiş. Çok mutlu oldum. Eğitici eğitimi kapsamında 500’e yakın hocalarımız, temiz deniz konusunda eğitilecek. Denizlerimizin temiz tutulması ve temizlenmesi konusunda farkındalık oluşturacak ve bu bilgileri çocuklarımıza aktararak bir bilinç meydana gelecek. Bu en önemli faaliyetlerden birisidir" diye konuştu.

Samsun liman içinin geçmiş yıllarda çamurla dolu olduğunu anımsatan Başkan Yılmaz, "Şehrin atık suları ve kanalizasyonu liman bölgesine ve sahillerimize akıyordu. Liman içi kanalizasyon atıklarının oluşturduğu çamurla dolmuş, liman içinde adacıklar oluşmuştu. 1999 yılının Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için deniz kuvvetleri heyeti gelmişti. Bir albay, limana girmek için çektikleri zorluğu, liman sahası içini dolduran çamurla ilgili tespitlerini ve gördüklerini aktardı ve biyolojik hayat diye bir şey kalmadığını söyledi. Biz de bu çamuru ortadan kaldırmak ve liman sahasını özel tarak gemilerle temizlemek için harekete geçtik. 50 yıllık birikmiş milyonlarca ton ağırlığındaki çamur tabakasını 2.5 yılda temizleyebildik. Şuan limanın içinde insanlar yüzüp balık tutuyor. Liman içi tertemiz oldu" bilgisini verdi.

Samsun’un Karadeniz’de deniz temizliği konusunda en duyarlı ve başarı elde etmiş şehirlerinden biri olduğunun altını çizen Başkan Yılmaz, "Şu anda Türkiye’nin bazı büyük şehirleri, arıtma tesisi yapmadan deniz içine 30-40 km uzunluğunda boru yaparak kanalizasyonu denize boşaltan belediyeler var. Ama biz onu yapmadık. Samsun Büyükşehir Belediyesi, bu hassasiyeti gösteren ender belediyelerden birisidir. Şuan, Samsun’un hiç bir kirli atığı Karadeniz’e dökülmüyor. Ama Karadeniz’in diğer şehirleri, bu kadar hassasiyet gösteremiyor. Bu eksikliklerimizi de yaptığımız ve verdiğimiz mücadeleyi de konuşmalıyız. Hep bardağın boş tarafını konuşursak, o zaman bu mücadeleyi veren insanların motive edilmesini ve heyecanlandırılmasını sağlayamayız. Gerekli mücadeleyi veren insanların teşvik edilmesi ve eline sağlık denilmesi lazım. Ama bu konuda eksiği olanların da uyarılması lazım" şeklinde konuştu.

Samsun Doğu İleri Biyolojik Atık Arıtma Tesisi’nin öneminden de söz eden Başkan Yılmaz, "2012 yılında Samsun’un büyük katı atık arıtma tesisi projesini hazırladık. 35 milyon euro para harcayarak bu tesisi hayata geçirdik. Yani evlerden çıkan kanalizasyonun arıtılması için yılda 5 milyon TL para harcıyoruz. ‘Su paraları pahalı’ deniliyor ama bu paralar bu yatırımlara harcanıyor. Bu para, evlerden çıkan pis su ve kanalizasyon denize akmasın, arıtılıp temizlenerek denize deşarj edilsin diye ödeniyor. Gelecekte de inşallah bu temizlenen suyu denize deşarj etmeyecek, sulamada kullanabileceğiz. Biz bu arıtma tesisini yaptık ama bu deniz hepimizin. Tüm Karadeniz ülkelerinin de bunu yapması, bu hassasiyeti göstermesi lazım" ifadelerini kullandı.