Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, “Önümüzdeki 10 gün boyunca ülke genelinde olduğu gibi bölgemizin de pastırma sıcaklıkları diye bilinen yağışsız ve sıcak havanın etkisinde kalacağı tahmin edilmektedir” dedi.

Soğuk ve yağışlı haftanın ardından sıcaklıkların yükselmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, halk dilinde sık sık kullanılan ‘pastırma yazı’ deyiminin gündüzleri, ‘pastırma ayazı’ sözünün ise gece düşen sıcaklıklar için söylendiğini belirtti. Müdür Asar, “Halk arasında sıkça kullanılan pastırma yazı deyimi, genellikle sonbahar mevsiminin sonunda gündüz güneşli, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olduğu, gecelerin ise ayazlı geçtiği günler için kullanılmaktadır. Pastırmanın bu dönemde hazırlanması sebebi ile bu isimle anılıyor olabilir. Gündüzlerin sıcak olması ile beraber, gece sıcaklıklarının düşük olmasından dolayı ’pastırma ayazı’ olarak da adlandırılabilmektedir. Kuzey kutbunda görülebilen bu dönem için Almanya’da ‘kocakarı yazı’, İsveç’te ‘azize birgitta yazı" ve ABD’de ise ‘yerli yazı’ gibi tanımlamalar kullanılmaktadır” diye konuştu.

Pastırma yazı değiminin fiziksel olarak nasıl meydana geldiğini de açıklayan Müdür Asar, “Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenerek durağan bir yapıya bürünerek ve alçaklarda yoğunlaşarak havanın puslu olmasına yol açar. Bazı yıllar birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu ve geceler serin geçer. Yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir. Özellikle insan vücudu bakımından hissedilir sıcaklık olarak direk güneş ışığı ile gölgede bariz farklılık gösterir. Direk güneşe maruz kalındığında ‘sıcak oldu’, gölgede kalındığında ise ‘dondum’ ya da ‘üşüdüm’ hissi uyandırabilir” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki 10 gün ile ilgilide hava tahmininde bulunan Müdür Asar şu bilgileri verdi: "Önümüzdeki 10 gün boyunca ülke genelinde olduğu gibi bölgemizin de pastırma sıcaklıkları diye bilinen yağışsız ve sıcak havanın etkisinde kalacağı tahmin edilmektedir. Hafta başından bu yana ülkemiz üzerinde bulunan ve durağan bir hal almış olan yüksek basınç merkezi nedeniyle, gündüz sıcaklıkların, mevsim normallerine göre kıyı kesimlerde 3 ila 5, iç kesimlerde ise 4 ila 6 üzerinde seyredeceği, mevsim normali kıyı kesimlerde 16 derece, iç kesimlerde ise 13 derece olarak tahmin edilmektedir. Gece ve sabah saatlerinde ise havanın az bulutlu ve açık, serin ve soğuk geçeceği, iç ve yüksek kesimlerde geceleri soğuk havayla birlikte yer yer sis veya pus meydana gelebileceği tahmin edilmektedir.”