Samsun’un Çarşamba ilçesinde, Vali İbrahim Şahin’in de katılımıyla okul idarecileri toplantısı yapıldı. “Adım Adım Başarıya” projesi okul idarecilerine anlatıldı.

Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinde bulunan okulların idarecilerinin bir araya geldiği toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özdemir, ilçelerin Milli Eğitim Şube Müdürleri ve çok sayıda okul yöneticisi katıldı.

Toplantı öncesi tadilat sürecindeki Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Vali İbrahim Şahin, incelemelerde bulundu. Çarşamba TSO Başkanı Ahmet Yılmaz’ı makamında ziyaret eden Vali Şahin, yeni yüzüyle hizmet verecek Çarşamba TSO Başkanı Yılmaz’a ve personellerine ‘hayırlı olsun’ dileklerinde bulundu.

GİRGİN: “ADIM ADIM BAŞARIYA PROJESİNE SAHİP ÇIKILMALI”

Çarşamba Ticaret Borsası M. Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşması yapan Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, değerlendirmelerde bulundu. Aytekin Girgin konuşmasında, “Ülkemizin geleceğini emanet ettiğimiz okul müdürlerimizle bir araya geldik. Eğitim sorunları konuşmak ve ülkemizin 2023 hedeflerini dile getirmek için bu toplantıyı düzenliyoruz. Dün ilk toplantımızı merkezdeki 4 ilçemizde gerçekleştirdik. Günümüzde 24 saatin yetmediği bir dünyada yaşıyoruz. Bizler eğitimde ölçülebilir, nitelikli ve sürdürülebilir bir anlayışı benimsemekteyiz. Ortaya koymuş olduğumuz temel bir projemiz var. Sizlerin de desteği ile ‘Adım Adım Başarıya’ projesi devam edecek. Bu projeye tüm idarecilerimizin sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

“ÜLKEMİZİN BÜYÜK BİR BEKLENTİSİ VAR”

İdarecilere büyük görev düştüğünü vurgulayan Girgin, “Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl büyük bir değişime gitti. İlimizde neredeyse yönetim kadrolarında yüzde 80’e yakını değişti. Bu değişimden çıkartabileceğimiz bir husus var. Sizlerden ve bizlerden bakanlığımızın ve ülkemizin büyük bir beklentisi var. 2023 vizyonu içerisinde ülkemizin bir hedefi var. Bu hedef dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi içerisinde yer almak. Bu hedefi ancak eğitilmiş, nitelikli insan gücüyle gerçekleştirebiliriz. Her öğrencimizi ayırmaksızın en kenarda, en ücrada kalmış öğrencilerimizin bile devletin bize sunmuş olduğu eğitim imkanlarıyla en üst düzeyde yararlanması için gerekli çalışmaları yapacağız. Bunun için idarecilerimizi ve öğretmen arkadaşlarımıza bir kez daha bu konuyu hatırlatmak istiyorum. İdareci ve öğretmenlerimizi sosyal medya başında görmek değil, sahada geleceğimizin teminatı öğrencilerimize eğitim hizmeti verirken görmek istiyoruz. Bunun için öğretmenler ve idarecilerin öğrenciye daha çok eğitim vermesi için çalışması gerekmekte. Bu konu eğitim camiası için çok önemli. Geçmiş yıllarda sanayi çağını kaçırdık. Ülkemiz bunu yakalayamadı. Aynı şekilde şuanda içerisinde bulunduğumuz bilgi çağını da ıskalarsak. Bunun sorunu Anadolu’ya mal olabilir” diye konuştu.

VALİ: “ÖĞRETMENLER ESERLER YAZMALI”

Girgin’in konuşmasının ardından kürsüye gelen Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Öğretmenlerle yaptığım konuşmalarda vurguladığım, kendilerinden arzu ettiğim şeylerin başında öğretmenlerin mutlaka bir şeyleri yazmasıdır. Bunlar makale, hikaye kitabı, roman gibi eserler olabilir. Yazılmadığı takdirde bu konuda sıkıntılar doğabiliyor. Cumhuriyet döneminin ilk zamanında yazılmış olan romanlar, günümüzde tekrar tekrar dizi ve film hallerini aldı. Çünkü yeni çıkan fazla eserler yok. Onun için bu noktada öne çıkabilecek öğretmenlerimiz olabilir” şeklinde konuştu.

“EĞİTİMDE İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİLİZ”

Başlattıkları projenin önemli olduğunu, bu konuda idarecilerin büyük katkılarının olacağını vurgulayan Vali Şahin şöyle konuştu: “Bugün burada olmamızın sebebi Valiliğimizin ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün başlattığı çok önemsediğimiz bir proje var. Projeyi İl Milli Eğitim Müdürümüz sizlere açıklayacak. Bu proje için idarecilerimizin de öneri getirmesini istiyorum. Bizleri yönlendirmesini arzu ediyoruz. Nasıl eğitimi daha öne çıkartabiliriz. Eğitimde kaliteyi nasıl yakalayabileceğimiz konusunda sizlerin düşünceleri bizler için değerli. Samsun’un eğitim de ki çok beğendiğimiz bir yer değil. İl sıralamasında 30’lu sıralardayız. Samsun’un olması gereken yer daha üst sıralarda. Samsun’un 1-2 yıl içerisinde, eğitimde ki sıralamasında ilk 10’a girmesini hedefliyoruz. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Üzerime düşen görevi yöneticiler olarak yapacağız. Okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerle beraber hep birlikte el ele verip bu çizgimizi yukarıya doğru taşıyacağız. Bu söylemlerim çok kolay değil fakat arzu ederseniz, mesleğinize sıkı sıkıya bağlanırsanız, benim ilk 10 hedefimin bile abartılı olmayacağını göreceğinizi düşünüyorum. Bunun en görünür örneği de Kumköy’deki Dilek Öğretmenimiz. Kendisi Samsun ve Türkiye genelinde değil, dünya ölçeğinde en iyi 50 öğretmen arasına girdi. Ölçülebilir bir eğitim modeli ortaya koyacaksak, çok ciddi katkıların sağlanmasını düşünüyoruz.”w

“DEĞİŞİM OLMALI”

Okul idarecilerinin görev yaptığı yerlerde değişimin olması gerektiğini ifade ederek, değişimin yaşanmadığı takdirde idarecilerin belirli bir zaman sonra kendini tekrarlayacağını belirten Vali Şahin konuşmasını şöyle tamamladı: “Son 1 yıl içerisinde okul yöneticilerinin bir kısmında değişiklik yaşandı. Bunu biraz fırsat bilmeliyiz. Özellikle yönetim felsefesinde baktığım şey, bir insanın 4 yıldan fazla aynı görevde olmamasıdır. Okul müdürüyseniz müdür olarak kalın fakat aynı yerde görevinize devam edilmemeli. Bu konuyu kendimle de zaman zaman test ediyorum. Ben de çok yer değiştirdim. Bir yerde fazla kaldığınız zaman kendinizi tekrar etmeye başlıyorsunuz. Yeni görev alanları sizlere yeni heyecanlar katıyor. Bu değişiklikler tabi ki belli bir kesim tarafından tepkiyle karşılanabiliyor. Yaşanılan değişiklikleri bir bayrak yarışı olarak görmeliyiz. Bir takım olumsuzluklar gündeme getiriliyor. Bu olumsuzlukları aştık. Değişimlerin Bakanlığın bir taktiği olduğunu düşünmelisiniz.”

Yapılan konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Samsun Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı “Adım Adım Başarıya” projesini okul idarecilerine anlattı. Sunumda ayrıca okul idarecileri ile eğitimdeki gündemde olan sorunlar masaya yatırılarak değerlendirildi.