Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜ-TÜRKÇE) tarafından, 2014-2015 akademik yılında OMÜ’ye gelen ve merkezde öğrenim görmeye başlayan 130 uluslararası öğrenci için kaynaşma yemeği düzenledi.

Kurupelit Yerleşkesi içinde bulunan kafeteryada düzenlenen yemeğe; Rektör Pr. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bekir Şişman, akademik ve idari personel ile uluslararası öğrenciler katıldı.

“DİLİMİZİ KÜLTÜRÜMÜZLE BİRLEŞTİREREK ÖĞRETİYORUZ”

Yemekten önce kısa bir bilgilendirme konuşması yapan Doç. Dr. Bekir Şişman, “130 uluslararası öğrencimiz, 35 farklı ülkeden OMÜ’ye geldiler. Bu öğrencilerin yarısı Türkiye bursundan yararlanırken, diğer yarısı ise kendi imkanlarıyla burada bulunmaktalar. Orta Asya’dan, Orta Doğu’dan, Afrika ve Balkan ülkelerinden OMÜ’ye gelen uluslararası öğrenciler 9 ay boyunca 1000 saatlik Türkçe kursuna devam edecekler. Dokuz ayın sonunda öğrencilerimiz Türkçe öğrenmiş olarak OMÜ’nün çeşitli fakülte ve enstitülerinde öğrenimlerine devam edecekler. Bu yemek OMÜ-TÜRKÇE tarafından merkezimizde bulunan uluslararası öğrencilerimizin tanışıp kaynaşmalarına aracı olması amacıyla düzenlenmiştir” dedi.

Öğrencilere Türkçeyi yalnızca sınıf ortamında öğretmediklerinin de altını çizen Doç. Dr. Bekir Şişman, “Öğrencilerimize Türkçeyi şehrimizin tarihi ve turistik mekânlarını gezdirerek, müzeleri ziyaret ederek, yöresel yemeklerimizi tanıtarak, yani dilimizi kültürümüzle birleştirerek öğretiyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE BU ÖZELLİKTE BAŞKA BİR KAMPÜS YOK”

Yemek sonrası öğrencilere hitaben bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan sözlerine Türkçenin önemine değinerek başladı. Prof. Dr. Akan, “Türkçe dünyanın her yerinde kullanılan bir dildir. Siz Türkçeyi öğrenmekle birçok ülkeye açılma şansı elde ediyorsunuz. OMÜ uluslararası bir üniversitedir. Şu an OMÜ’de 20’ye yakın farklı ülkeden gelen öğretim üyemiz var. Bu öğretim üyelerimiz İngilizce eğitim vermekteler. Yine pek çok öğrenci Mevlana ve Erasmus Programı ile gerek Avrupa’dan gerekse dünyanın faklı ülkelerinden eğitim görmek amacıyla OMÜ’ye geliyorlar” ifadelerini kullandı.

OMÜ kampüsünün ve Samsun şehrinin özelliklerinden de bahseden Rektör Akan, “Türkiye’de bu özellikte başka bir kampüs yok. Başka kampüsleri gezerseniz bunu göreceksiniz. Samsun şehri diğer şehirlere göre öğrenciye barınma sıkıntısı oluşturmayan bir şehirdir. Bu anlamda şanslı bir üniversite ve şehir ortamındasınız” şeklinde konuştu.

35 ülkeden öğrencinin OMÜ’de bulunmasından mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Akan, Albert Camus’nun “İnsan tanımadığı kişiye düşman olur” sözünden alıntı yaparak konuşmasını şöyle tamamladı: “İnsan tanıdığına, birlikte alışveriş yaptığına, konuştuğuna düşman olamaz. O yüzden sizler bu şekilde yan yana geldikçe ülkeleriniz arasındaki dostluk daha da artacaktır. Birbirimizi daha çok sevecek ve destekleyeceğiz. Öğrenciler, sizin göreviniz ülkenize dönüp hizmet etmektir. Her insanın kendi ülkesine borcu vardır. Burada kazandığınız bilgi ve beceri ile ülkenizin kalkınmasına yardım edecek ve katkı vereceksiniz.”

Konuşmanın ardından uluslararası öğrencilerle sohbet eden Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, onların sorularını cevapladı.