Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Medeniyet Kültür Sanat ve Fikir Kulübü tarafından, “Çilenin Sultanı Necip Fazıl Kısakürek” adlı söyleşi düzenlendi.

Söyleşi, davetli konuşmacı Yazar Halistin Kukul tarafından gerçekleştirildi. Necip Fazıl Kısakürek’in hayatını anlatan belgesel film gösteriminin ardından OMÜ Medeniyet Kültür Sanat ve Fikir Kulübü Başkanı Ayhan Solmaz tarafından açılış konuşması yapıldı.

“NECİP FAZIL KISAKÜREK KOLAYCA ANALİZ EDİLİP ANLAŞILACAK BİRİ DEĞİLDİR”

Türk edebiyatının anlam ve önemine dikkat çeken yazar Halistin Kukul, “Necip Fazıl Kısakürek’in şiir dilini, şiir anlayışını ifade edebilmek için Türk edebiyatının geçmişine bakıp, edebiyatımızın temel taşlarını incelememiz gerekmektedir. Orhun Kitabelerinden Hoca Ahmet Yesevi’ye, Yunus Emre’den Mevlana’ya uzanan bu büyük çizgiyi anlayabilmek edebiyat tarihi ve siyasi tarihimiz açısından da önemlidir. Bu bakımdan geçmişten hareket edip günümüze gelindiği zaman Necip Fazıl Kısakürek’in büyük bir şair olduğunu görmemiz mümkündür. Böyle bir çerçevede Necip Fazıl Kısakürek kolayca analiz edilip anlaşılacak biri değildir. Ne yazık ki, edebiyatçılarımızın eserlerini tahlil edebilecek donanımlı insanların yetişmemesi de büyük bir eksikliktir ve bu eksiklik Necip Fazıl’ı anlayamamaya da sebep olmaktadır” dedi.

“DÜNYA EDEBİYATINDAN YUNUS EMRE’Yİ ÇIKARIRSANIZ DÜNYADA ŞİİR KALMAZ”

Necip Fazıl’ın hayat hikayesinden kısaca bahseden Halistin Kukul, Necip Fazıl’ın Abdülhakim Arvasi ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim geçirdiğini ve bu değişimin onun büyük bir şair olmasına vesile olduğunu ifade etti. Halistin Kukul, “Necip Fazıl Kısakürek’in kelimeleri günlük dilde kullanılan kelimelerdir ama bu kelimeleri birleştirdiğinizde o kelimeler çok büyük bir hale girer. Yunus Emre de böyledir. Yunus dünya edebiyatının şairidir. Dünya edebiyatından Yunus Emre’yi çıkarırsanız dünyada şiir kalmaz. Necip Fazıl Kısakürek de böyle bir şairdir” şeklinde konuştu. Halistin Kukul konuşmasını Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerinden örnekler okuyarak bitirdi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker’in plaket ve hediye takdiminin ardından, yazar Halistin Kukul’un kitapları kura ile öğrencilere dağıtıldı.