TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Rusya’nın en rahat pazarı Türkiye’de bulacağını, Türkiye’nin hem ucuz hem de kaliteli olduğunu söyledi.

Samsun TSO, Rusya Federasyonu ile ekonomik işbirliğini geliştirmek, Samsun İhracat Stratejisi Planı’nda belirtilen ihracat hedeflerine ulaşmak ve hedef pazarlarından olan Rusya pazarına Samsun’da üretilen ürünleri tanıtmak ve pazarlamak amacıyla, Rusya’nın Krasnodar kentinde, “Krasnodar’da Samsun İş Günleri” adı altında bir organizasyon düzenliyor.

11-14 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlenecek olan organizasyona UR-GE kapsamında Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen mobilya ve gıda sektörleri başta olmak üzere 50 firma, 40 stant ile katılacak. Yaklaşık 2 bin metrekare alanda Samsun ürünlerinin tanıtım ve pazarlamasının yapılacağı etkinliğe ayrıca, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz olmak üzere 20 kişilik bir protokol üyesiyle birlikte 100’ün üzerinde iş adamı katılacak.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Samsun ihracatını geliştirmek için bir master planı hazırlamıştık. Bu master planı çerçevesi kapsamında yurt dışında fuarlar yapmak ve ikili iş görüşmeleri düzenlemekti. Bunlardan bir tanesi de tuttuğumuz özel bir uçak ile Rusya Federasyonu’nun Krasnodar eyaletine giderek orada bir fuar gerçekleştirmek. Buradan da oraya 100’e yakın iş adamı ve 74 Ur-Ge kapsamında imalatçımız gidiyor” dedi.

Fuarın toplam maliyetinin 250 bin doları civarında olduğunu belirten Murzioğlu, “Bütçemizin önü açık. Çünkü orada nelerle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Yani gelen ürünlerin transferlerinde sorunlar çıkabilir, misafirimiz fazla gelebilir. Krasnodar’ı seçmemizden sebeplerinden bir tanesi biz Moskova’daki fuara gıdacılarımızı götürdüğümüzde, oradaki Ticari Ataşemize gittiğimizde bizimle konuşurken, ‘Moskova büyük bir Pazar. Direkt Moskova’ya girmeniz çok zor. Eğer siz Rus pazarına girecekseniz, size yakın olan Krasnodar eyaletine girin. Siz orada çok daha rahat mal satarsınız’ dedi. Biz oradan yola çıkarak Krasnodar’da fuar kurarak kendimizi tanıtmayı hedefledik. Rusya’nın Ukrayna ile arasındaki çekişmede Avrupa’ya konan kotadan dolayı Avrupa’nın haricindeki üretici ülkelere gözlerini çevirdiler. Bunların en yakınlarından bir tanesi de Türkiye’dir. Biz de burada denizden de olsa komşumuzdur. Bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz. Biz bu geniş katılımla beraber o pazara rahatlıkla mal satacağımıza inanıyorum. Ama ne kadar miktarda bir mal satacağımızı bilemiyorum. Rusya Federasyonu’nun toplam 300 milyar dolar civarında bir ithalatı var. Samsun’dan Gürcistan’a yapılan ihracat yaklaşık 25 milyon dolar civarında, Samsun’dan Rusya’ya yapabildiğimiz ihracat yaklaşık 35 milyon dolar civarındadır. Gürcistan’ın nüfusu 6 milyon, Rusya’nın nüfusu ise 150 milyon civarındadır. Biz sadece o bölgeye yönelik o fuarı yaptık. Daha ilerde uluslararası fuarlarda aynı şekilde üreticilerimizin yaptıkları ürünleri sergileyeceğiz” diye konuştu.

Krasnodar ile Samsun arasındaki ulaşım sorununu çözmek istediklerini ifade eden Murzioğlu, “Mutlaka bu havayolu bağlantısını yapmak istiyoruz. Biz buraya gitmek için bir uçak kiraladık. Avrupa’daki ambargo bazı oyunlarla beraber kırılmazsa, biz Rus pazarına Türkiye olarak çok rahat mal satarız. Rusya en rahat pazarı Türkiye’de bulacaktır. Çünkü Türkiye’de hem ucuzluk hem kalite var” şeklinde konuştu.

Daha sonra Samsun TSO Dış İlişkiler Müdürü ve Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş de fuar hakkında teknik bilgi verdi.

Mobilya ve gıda fuarı 11-14 Aralık 2014 tarihleri arasında Rusya Federasyonu’na bağlı Krasnodar eyaletinde Krasnaya Polschad Mega Mall Alışveriş Merkezi’nde yapılacak.