TÜRK Ocakları Samsun Şubesi’nde “Kızılırmak Deltası” konulu konferans düzenlendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan’ın verdiği konferansın açılış konuşması Şube Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan yaptı. Çağlayan konuşmasında, “Samsun yerel meselelerine dikkat çekmek ocağımızın öncelikleri arasında yer almaktadır. Konferansın Samsunluların yeterince farkında olmadığı bir değer olan Kızılırmak Deltası’nın kıymetini bilmeye bir vesile olmasını diliyorum” dedi.

“Kızılırmak Deltası Bir kültür Mirası” başlıklı konferans veren Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, “Kızılırmak Deltası, Kızılırmak Nehri’nin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu Türkiye’nin en büyük deltalardan birisidir. Deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı ekolojik karakterlerdeki habitatların bir arada bulunması, besin maddelerince zenginlik ve uygun iklim koşulları deltanın eşine az rastlanır ölçüde biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlamıştır. Avrupa’da 773 Türkiye’de 465 kuş türü, Kızılırmak Deltası’nda ise 341 kuş türü tespit edilmiştir. Bu sayı, yüzde 73’lük oranla Türkiye’nin en çok kuş türü tespit edilmiş alanıdır. Bir karşılaştırma yapılacak olursa Kızılırmak Deltası’nda, batı palearktik bölge kuş türlerinin yaklaşık yüzde 40’ı bulunmaktadır. Küresel ölçekte nesli tehlike altında olan kuş türlerinden 10 tanesi deltada bulunmaktadır. Delta, üreyen, kışlayan, göç eden kuş türleri için oldukça önemli barınma, konaklama ve beslenme alanı özelliği göstermektedir. Delta, Mersin balığı başta olmak üzere iç su balıkları için de önemli bir alandır” diye konuştu.

“Değişik ekolojik karakterdeki habitatların varlığı deltayı bitki çeşitliliği yönünden zengin kılmıştır” diyen Ayan, şöyle devam etti: “Kızılırmak Deltası’ndaki göllerde potamogeton türleri, göl kenarlarında ise saz (phragmites) ve hasırotu (typha) türleri bulunur. Bataklıklar sazlık, kamışlık ve saz otuyla (scirpus lacustris) kaplıdır. Kumullarda yer yer çalılıklar ve küçük ağaçlıklardan oluşan maki benzeri bitki örtüsüne rastlanır. Uzungöl’ün doğusundaki Galeriç Ormanı ise bir kızılağaç/dişbudak (Alnus/ Fraxinus) su basar ormanıdır. İklim koşulları deltanın eşine az rastlanır öçlüde biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlamıştır.”

Prof. Dr. Ali Kemal Ayan sözlerini şöyle tamamladı: “Kızılırmak Deltası bir dünya mirasıdır. Bu miras Samsunumuzun en değerli hazinesi ve turizmde çıkış noktasıdır. Maalesef Samsunumuzun en önemli çıkış noktası olan bu alan halen kimyasal tarımın, susuzluğun, avcılığın, kirliliğin, kacak toplayacılığın, kacak yapılaşmanın ve orman açmasının derin baskısı altındadır. Kızılırmak Deltası’nın etrafındaki sahipsizliği ekolojik okuryazarlık anlayışı içinde bir yönetim birliği oluşturarak hızla çözmeliyiz. Sürdürülebilir bir yönetime kavuşturmalıyız. Kızılırmak Deltası etrafındaki tarımı alanlarını ekolojik tarıma ve turizmi de ekolojik turizme yönelik planlayarak hayata geçirmeliyiz.”

Konferansın sonunda Prof. Dr. Ali Kemal Ayan’a Türk Ocağı’nın plaket ve kupasını Şube Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan ile Çarşamba MYO Müdürü ve aynı zamanda Samsun Türk Ocağı Başkan Yrd. Olan Doç. Dr. Hasan Temiz takdim etti.