Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, “Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı olarak, gecikme zammıyla birlikte yaklaşık 230 bin mükelleften 1.5 milyar lira alacaklıyız” dedi.

6552 sayılı Yasa hakkında önemli açıklamalarda bulunan Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, “Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı olarak, gecikme zammıyla birlikte yaklaşık 230 bin mükelleften 1,5 milyar lira alacaklıyız. 17 Ekim 2014 günü itibariyle, dilekçe yoluyla 13 bin 730 mükelleften müracaat aldık ve işlemlerini büyük oranda sonuçlandırdık” diye konuştu.

“30 NİSAN 2014’TEN ÖNCEKİ ALACAKLAR GİRİYOR”

Yasadan faydalanılabilmesi için yasa kapsamına girecek olan alacaklarda bir dönem uygulaması ve kesinleşmiş ibaresi olması gerektiğini vurgulayan Başkan Yumbul, “Özellikle 30 Nisan 2014 döneminden önceki alacaklar bu yapılandırma kapsamına girmektedir. Bu alacakların kesinleşmiş olması gerekiyor. Ayrıca internetten ‘https://intvd.gib.gov.tr/internetvd’ adresi kullanılarak başvuru ve kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. Başvuru esnasında daha önce uygulanan haciz ve ödeme emri tebliği gibi işlemlere dava açılmış ise vazgeçilmesi gerekiyor. Taşıtlar için yapılacak başvurularda her bir taşıt itibarıyla toplam borç için başvuru gerekiyor” diye konuştu.

“TALEP HALİNDE KREDİ KARTINA 36 AY TAKSİT”

Ödemelerin kredi kartı ile yapılabileceğini ve ilk taksitlerin 31 Aralık 2014 gününe kadar ödenmesi gerektiğini belirten başkan Yumbul, “Defaatle ödeme imkanı var. Taksitlerin kredi kartıyla ödenmesi mümkündür. Mahsup talebi yoluyla da ödeme yapılabiliyor. Taksitli ödemeler için Kanunda öngörülen taksit seçeneklerinden birinin seçilmesi gerekiyor. Talep halinde 6 taksitte 12 ayda, 9 taksitte 18 ayda, 12 taksitte 24 ayda, 18 taksitte 36 ayda ödeme seçeneği bulunuyor. Başvuru sırasında taksit sayısını belirtmeyenlere azami taksit süresi veriliyor. İlk taksit ödeme süresi içinde 31 Aralık 2014 yapılan peşin ödemelere katsayı uygulanmıyor” şeklinde konuştu.

“KÜÇÜK ALACAKLAR SİLİNDİ”

Küçük para cezalarının yapılanma kapsamına girdiğini bu nedenle 13 bin 966 liradan terkin edildiğini söyleyen Başkan Yumbul, “30 Nisan 2014 tarihinden önce verilen, askerlik para cezaları, seçim para cezaları, nüfus para cezaları, trafik para cezaları, kara yolları kaçak geçiş ücreti cezaları, kara yolu taşıma kanununa göre verilen para cezaları ve RTÜK tarafından verilen para cezaları yapılandırma kapsamına giriyor. Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı’na bağlı vergi dairesi müdürlükleri ve mal müdürlüklerine olan küçük alacakların silinmesi işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığımızca tamamlanmış, yani toplamda 13 bin 966 liradan terkin edilmiştir. Ayrıca yapılandırmaya müracaat edilmesi ve taksitlerin düzenli ödenmesi halinde herhangi bir haciz işlemi ile karşılaşılmayacak, borçlarından dolayı ihalelerde sorun yaşanmayacaktır. 250 bin lira ve üzerinde borcu olan mükellefler yapılandırma yaptığı takdirde vergi daireleri ilan panolarına asılıp ilan edilmeyecek, ilanda yer almayacaklardır” açıklamasında bulundu.