Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehber doğrultusunda 36 il arasında bulunan Samsun’da Sağlık Müdürlüğü tarafından Ebola virüsü tedbirleri alındı.

Samsun Sağlık Müdürlüğü tarafından hacılar ve yurt dışından gelecek diğer yolcular için önlemler alındı. Uçak pilotu veya havalimanı yetkililerinin yapacağı uyarı ile harekete geçecek olan 112 sağlık ekibi, Ebola virüsü için özel olarak tasarlanmış sedye ve kıyafetlerle şüpheli vakalara müdahalede bulunacak.

Muhtemel bir durumda havalimanında ilk müdahalesi yapılacak şüpheli vakalar hazır bekleyen 112 sağlık ekipleri tarafından Eğitim Araştırma Hastanesi’ne götürülecek.

Konuyla ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hatice Öz, “Biz İl Sağlık Müdürlüğü ve 122 Acil Servis olarak sadece Ebola virüsü için değil, bulaşıcı hastalıkların tamamında genel tedbirlerimizi alıyoruz. Bundan önce de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi benzer tedbirlerimizi almıştık” dedi.

Hac uçuşlarını takip ettiklerini belirten Öz, “Bu dönemde özellikle hac uçuşlarını takip ettik. Diyanet Başkanlığı’ndan hac uçuş saatlerini aldık ve havalimanına ekip gönderdik. Bize verilen uçuş saatinden 1 saat önce bölgedeki uygun ambulans ekibimizi oraya görevlendirdik. Onun dışında bulaşıcı hastalıklara göre ayrı bir ekip oluşturduk ve onunda eğitimlerini tamamladık. Onların hem ambulans donanımlarını farklılaştırdık, hem de personele özel kıyafetler oluşturduk. Bize bildirilen herhangi bir bulaşıcı hastalık riski olması durumunda ya da bulaşıcı hastalıkla ilgili herhangi bir ihbar olması durumunda da ikinci ekibi hazır tuttuk ve o ekibin havalimanına ulaşmasını sağladık. Ama şuana kadar ciddi bir vakamız olmadı” diye konuştu.

Ebola ve bulaşıcı hastalıklara karşı personellere eğitimler verildiğini ifade eden Öz, “Bize ihbar geldiğinde nasıl davranacağımızı, hangi ekipleri yönlendireceğimiz belirlendi. Hem yönetim olarak hem de istasyon ekipleri olarak hareket planlarımızı gözden geçirdik. Herkes rollerini biliyor. Hatta elimizde bir tane izolasyonlu sedye mevcut. Sağlık Bakanlığı bu tür vakalara müdahale yapacak hastaneleri de belirledi. Samsun’da da Ebola veya bulaşıcı bir hastalığı olan hastayı Eğitim Araştırma Hastanesi’ne götürmemiz yönünde bir bilgi geldi” şeklinde konuştu.

Samsun’da şu ana kadar Ebola virüsüne rastlanılmadığını belirten Öz, “Samsun’da şuana kadar bulaşıcı hastalık tarzında bir hasta olmadı. Sadece hacda felç geçiren bir vatandaş oldu. Onu da zaten hastanelik bir durumu yoktu. İl Sağlık Müdürlüğü ve 112 Acil Servis olarak ilimize intikal edecek olan Ebola veya bulaşıcı hastalık taşıyan kişiler için gerekti teçhizatımız mevcut olup, en kısa sürede ilgili hastaneye ulaştırma konusunda sıkıntı yaşamayacağımızı tahmin ediyoruz” açıklamasında bulundu.