Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, AFAD başkanlığı organizesi, TOKİ aracılığı ile yapımına başlanan AFAD Suruç Konaklama Çadır Kentinde incelemelerde bulundu.

Vali Küçük’e Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz, Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Sönmez eşilk etti. Vali Küçük, Suruç ilçe merkezi girişinde bulunan SUBOR Boru fabrikasının arka kısmında yapımı süren çadır kentte inceledi. Küçük, yaklaşık bin dönümlük arazi üzerine inşa edilen AFAD’ın en büyük çadır kenti olma niteliğini taşıyan tesisle ilgili bilgi aldı. İlk etap çalışmaları tamamlandığında 17 bin 590 Suriyeli sığınmacı, ikinci etapta ise 14 bin 910 Suriyeli sığınmacı misafir edilecek.

Yapımına 31 Ekim 2014 tarihinde başlanan 32 bin 500 kişi kapasiteli konaklama tesisi iki etaptan oluşuyor. Birinci etap çalışmaları devam eden konaklama merkezinde alt yapı ve üst yapı çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 300 kişinin çift vardiya halinde çalıştığı konaklama tesisi, 6 bin 500 adet aile çadırından oluşuyor. 5 kişi kapasiteli 16 m2’lik çadırlardan oluşan birinci etapta 3 bin 518 çadır kurulurken, ikinci etapta 2 bin 988 çadır kurulacak. 14 mahalleden oluşacak olan çadır kentte her mahalle ortasında 8 adet Sosyal çadırlar kurulacak. 112 m2’lik her bir çadırda Kadın Tv İzleme, Erkek TV izleme, Çocuk Tv izleme, kadın ve erkek mescit çadırları ve Suriyelilerin kendi aralarından seçtiği muhtarlar için çadırlar bulunacak. İdari alan ve mahallelerin dışında yetişkinler için psiko-sosyal alanlar, okul, çocuk oyun alanları, spor alanları, mesire alanlarının dışında bekar olan erkekler için de ayrı pansiyonlar oluşturulacak. Sığınmacıların tüm ihtiyaçlarının karşılanması için ayrıca; marketler oluşturularak, sığınmacıların her ay kartlarına yüklenen 85 TL ile alışveriş yapmaları sağlanacak. Tesiste ayrıca su arıtma sistemi kuruldu. Bu sistemle, arıtmadan geçirilecek su ile sığınmacıların su ihtiyacı karşılanırken ayrıca atık su ise tekrar arıtmadan geçirilerek doğaya bırakılacak.32 bin 500 kişi kapasiteli konaklama tesisinde bir hastane, olası yangınlar için itfaiye birimi, Otopark ve tampon alanlar yer alacak. Sığınmacıların çamaşır yıkama ihtiyacı içinse her birinin içerisinde 20 Adet çamaşır makinesi bulunan 74 adet konteyner kurulacak. Sığınmacılar için ayrıca 218 adet 6 gözlü WC, bunun yanı sıra 201 adet 6 gözlü duş konteyneri ve 20 evyeli 94 bulaşıkhane konteynerı yer alacak. 7 mahalleden oluşan ilk etap çalışması Ocak ayı içerisinde tamamlanarak sığınmacılar alınmaya başlanacak. İkinci etap çalışmalarının ise MART ayı içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Vali İzzettin Küçük yeni konaklama tesisindeki incelemelerinin ardından Suruç Yatılı Bölge İlkokuluna geçerek, buradaki Suriyelilerle bir araya geldi. Vali Küçük, daha sonra barınma merkezinde eğitim gören çocukları da dersleri sırasında ziyaret etti.