ARAPDER Genel Başkanı Şükrü Kırboğa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Osmanlıca konusundaki açıklamalarına destek verdi.

Türkiyeli Araplar Yardımlaşma ve Kültür Derneği(ARAPDER) Genel Başkanı yaptığı açıklamada, Osmanlıca’nın okullarda ders olarak okutulmasını istedi. Osmanlıca’nın tüm bölge vatandaşları için kendi konuşma dili olduğunu savunan Kırboğa, “Son günlerde gündeme gelen Osmanlıcanın okullarda ders olarak okutulması isteği de şüphesiz kültürel varoluşumuzun daha da sürdürülebilir olması açısından önemlidir. Günümüz gençliğinin bırakın yüz yıl öncesi eserleri daha otuz kırk yıl önceki eserleri dahi okuyamadıklarını, anlayamadıklarını üzülerek müşahede ediyoruz. Batı eksenli kültürel baskılar, bizleri tüm bir geçmişimizden koparmasına, kuşaklar arası aktarılması gereken değerlerin de yok olmasına sebep oluyor” dedi.

Ülkemizde bile bölgeler arasında ciddi bir iletişim sorunu yaşandığını hatırlatan Kırboğa, “Yine yüz yıl önceki konuşma dilimiz ile Balkanlardan Çin’e kadar tüm coğrafyada iletişim zorluğu kurmadan gezilebildiğini biliyoruz. Böylesine zengin bir dil yapısı ile bölge ülkeleri ve halkları ile kurulabilecek ilişki düzeyinin, duygu paylaşımının Ortadoğu barışına da büyük katkı sunacağı göz ardı edilmemelidir. Osmanlıca dediğimiz dilin aslında kendi konuşma dilimiz olduğu gerçeğini kimse gizlememelidir ve çok geniş bir kelime hazinesine sahiptir. Bugünkü konuşma dilinden en büyük farkı alfabe olarak Arap alfabesini kullanıyor olmasıdır” diye konuştu.

Dünyada geniş kullanım alanı olan Arap ve Kiril alfabelerinin de isteyenlerin rahatlıkla kullanması gerektiğini anlatan Kırboğa, şöyle devam etti:

“Arap alfabesinin günümüzde geniş bir kullanım alanı olduğunu da unutmamalıdır. Böylesine geniş kullanma alanı olan bir alfabeyi öğrenmenin kimseye bir zararı olmadığı gibi büyük faydalarının olduğunu da belirtmek gerekir. Kaldı ki sadece Arap alfabesini değil bu gün geniş bir kullanım alanı olan Kiril alfabesini dahi isteyen rahatlıkla öğrenebilmelidir.”

Kırboğa, Osmanlıca konusundaki hükümetin çabalarını takdirle karşılanması gerektiğini kaydederken, Osmanlıca’nın okullarda ders olarak okutulması konusunun gecikmiş bir hamle olduğunu vurguladı.