Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, 30 farklı ülkeden gelen 30 üniversiteli gençle bir araya geldi. Güvenç, dünyanın ilk üniversitesi olarak bilinen ve sadece gözlem kulesi ayakta bulunan Harran Üniversitesi’nin bulunduğu alanda restorasyon çalışması başlatılacağını ifade etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan ’Damla Projesi’ çerçevesinde eğitim görmek üzere çeşitli ülkelerden Türkiye’ye gelen üniversite öğrencileri Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’i ziyaret etti. Öğrencileri belediye toplantı salonunda ağırlayan Başkan Güvenç, Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik potansiyeli ile ilgili bilgi vererek yapılan çalışmaları anlattı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Ertuğrul Yıldız ile Harran Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Mehmet Akif Nacar’ın eşlik ettiği öğrenciler Şanlıurfa’ya dair görüşlerini Başkan Güvenç’e ileterek merak ettikleri soruları sordu. Şanlıurfa’nın çok önemli bir coğrafyada olduğunu ve dünya tarihini yeniden yazdırdığını belirten Başkan Güvenç, “Şanlıurfa’da dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Harran Üniversitesi’nden İbni Bin Uteybe ve Cabir Bin Hayyan gibi bir çok ünlü alim mezun olmuştur. Geçmiş yıllarda Harran Üniversitesi İslam ilimleri, astronomi ve matematik alanlarında dünyanın önde gelen okulları arasındaydı. Şu anda sadece gözlem kulesinin kaldığı bu okulda gelecek dönemlerde çalışma başlatıp bölgeyi restorasyonla tekrar ayağa kaldıracağız. Viyana’dan gelen bir tarih bilimci Şanlıurfa’nın dünyada eşi benzeri az olan bir şehir olduğunu söylemişti. Geçmişte eserlerimize sahip çıkamadığımızdan dolayı burası şu anda üzücü bir durumda” dedi.

Şanlıurfa’nın doğal zenginliklerinden bahsederek dünyada ve Türkiye’deki en büyük projelerden biri olan GAP projesini öğrencilere anlatan Belediye Başkanı Celalettin Güvenç şöyle devam etti:

“Şanlıurfa Türkiye’nin turizm ve kültürel alanlarda 7’nci, nüfus olarak 9’uncu büyük kenti. 19 bin 500 metrekarelik alanda yer alan Şanlıurfa bir çok Avrupa ülkesinden daha büyük bir şehir. Şanlıurfa’da öğrenim gören çocuk sayısı 650 bin civarında. Ortadoğu coğrafyasındaki genç nüfus dünya nüfusunu dengeleyecek şekilde büyüktür.”

Ortadoğu ve Türkiye’de yaşayan insanların doğal kaynaklarına sahip çıkamadığından bahseden Başkan Güvenç, "Son yüzyılda yaşanan savaşlardan dolayı büyük bir zaafa uğradık. Bu zaaflar kendimize ve milletimize fakirlik olarak dönmüştür. Gençlerin bunların analizini iyi yaparak gelecekte dünya barışı adına gerekli çalışmaları sürdürmesini istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti 70-80 yıl duraklama dönemi geçirdikten sonra 3 Kasım 2002’de Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yaptığı halk ve demokrasi devrimiyle bugünlere gelmeyi başardı. Gücümüzün, zenginliğimizin ve 100 yılı lüzumsuz kavgalarla bitirdiğimizin farkına vardık. Güçlenmenin tek yolunun birlik ve beraberlikte olduğunu bilincindeyiz. Devleti millete hizmetkâr etmeye çalışıyoruz. Umarım ilerleyen zamanlarda hepiniz farklı noktalarda olacaksınız. Devlet kerametini ve haysiyetini milletine yaptığı çalışmalardan alır” diye konuştu.

Şanlıurfa’ya 3 yılda 400 binden fazla Suriyeli mülteci geldiğini vurgulayan Güvenç, Suriyeliler için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Kentteki Suriyeli sayısının bir çok ülkeyi iflasın eşiğine getirecek boyutta olduğunu vurgulayan Güvenç, “Dünyanın birçok metropolüne bu rakamda bir göç olması doğrultusunda ülkeler iflasın eşiğine gelirdi. Bu kadar gelen misafirlere karşı çalışmalarımızdan vazgeçmeyerek ‘ülkemiz ve ilimiz için neler yapabiliriz’ diyerek çalışıyoruz. Asla gündemimizi kaybetmeden şehir için çalışmalarımızı sürdürerek Şanlıurfa’ya yatırımcı çekmeyi düşünüyoruz. Bizler insan olarak kardeşiz” dedi. Öğrencilerle birlikte Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret ettiklerini belirten Yrd. Doç. Mehmet Akif Nacar, Suriyeli misafirlerin kaldıkları kampları ve okulları gezdiklerini kaydetti. Öğrencilerin Şanlıurfa’ya dair görüşlerini aktarmasını isteyen Başkan Güvenç, yabancı gözlerin Şanlıurfa değerlendirmesini de aldı. Güvenç, soru cevap şeklinde geçen konuşmanın ardından farklı bakış açılarından gelen sorular için öğrencilere teşekkür etti.

Öte yandan öğrencilerin Şanlıurfa’daki gezileri esnasında farklı açılardan çektiği resimler arasında birinci seçilen Afganistanlı Abelul Musaver Milad’ın fotoğrafı, Başkan Güvenç’e hediye edildi.