MÜSİAD Genel İdare Kurulu Şanlıurfa’da İş Güvenliği gündemiyle toplandı.

MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Şanlıurfa Genel İdare Kurulu toplantısında Gaziantep’in sorunlarını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine iletti.

Başkan Kılçık’ın özellikle Suriyelilerin çalışma hayatını ilgilendiren sorunlar hakkında dile getirdiği konular, tüm katılımcılar tarafından ilgi gördü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Suriyelilerin Güneydoğu Anadolu illerindeki sorunları ile ilgili iş ve çalışma hayatını ilgilendiren sorunların bakanlıkları tarafından incelendiğini ve sorunların giderilmesi için gerekenin yapılacağını dile getirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 88. Genel İdare Kurulu Şanlıurfa’da ‘İş Sağlığı, İş Güvenliği ve İş Hukuku’ sorunlarının tartışıldığı bir çalıştayla yapıldı. İki aylık periyotlarla farklı şehirlerde değişik bir gündemle gerçekleştirilen toplantıda hazırlanan rapor ilgili bakanlığa sunuluyor. Hazırlanan rapor programın konuğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez’e sunuldu.

Çalıştay sonrası düzenlenen akşam yemeğinde konuşan Şanlıurfa Valisi izzettin Küçük, MÜSİAD’ın yaptığı programdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, MÜSİAD’ın çok önemli ve güzide bir iş adamları topluluğundan oluştuğunu dile getirdi. Toplantının Şanlıurfa’da yapılmasını tercih ettikleri için MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak’a teşekkür ettiğini dile getirdi.

MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Abdurrahman Yetkin de Şanlıurfa’nın önemli bir tarım ve turizm merkezi olduğunu ifade ederek, sınırda yaşanan olayların Şanlıurfa’ya mal edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Yetkin, son günlerde sınır bölgemizde yaşanan olayların, özellikle bazı medya organlarında kamuoyuna yanlış aksettirilmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi. Bu durumun tarım ve turizm kenti olan Şanlıurfa’da özellikle turizm sektörüne ciddi manada zarar verdiğini ifade eden Yetkin, tüm işadamlarını Şanlıurfa’ya yatırım yapmaya davet etti.

Daha sonra kürsüye gelen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ise konuşmasında, ”MÜSİAD her şeye inat biz buradayız diyor. İnancımız için barış için, kardeşlik için, sevgi için yatırım için biz buradayız diyor. Bunu halkımız ve herkes görüyor ve görecek” dedi.

Güvenç, yapılmaya çalışılan provokasyonlara da dikkat çekerek; “ Uluslararası güçler ne yaparlarsa yapsınlar göklerden inen bir karar varır” şeklinde konuştu.

Güvencin ardından kürsüye gelen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, öncelikle, Karaman ve Isparta’da yaşanan kazalara dikkat çekerek üzüntülerini dile getirdi. Olpak, “Ermenek İlçesi’ndeki madende mahsur kalan 18 madencimizle ilgili üzüntümüzü yaşarken, Isparta’da yaşanan elim trafik kazasında hayatını kaybeden 18 vatandaşımızın ve yaralılarımızın üzüntüsü içimize düştü. Beklentimiz, yaralı kardeşlerimizin acilen şifa bulmaları ve madenci kardeşlerimizin, mahsur kaldıkları yerden bir an önce çıkarılmalarıdır. Çalışmaları yürütenlere kolaylık diliyor ve teşekkür ediyor, ailelerimizin acılarını yürekten paylaşıyor ve sabır diliyorum” diye konuştu.

Olpak, olayların taze sıcaklığı ile karar vermenin yanlış olduğunu söyleyerek, “Elbette, Acı’yı yüreğimize gömüp, susup, bağrımıza taş basmayalım. İster iş kazası olsun, ister trafik kazası olsun, isterse başkasının hakkına tecavüz eden başka herhangi bir durum olsun, haksız bir uygulama, ihmal, hele bir de bir kasıt varsa, asla göz yummayalım. Hem, düzeltici ve önleyici önlemleri alalım ve aldıralım. Hem de, idari ve adli soruşturma yoluyla, adaletin tecellisine katkı sağlayalım. Ancak, bunları yaparken, acının taze sıcaklığı ve ruh haliyle, ilerde başka yanlışlıklar doğurabilecek ani kararlar ve reaksiyonlar da vermeyelim” şeklinde konuştu.

Olpak toplantının Şanlıurfa’da yapılmasının bir tesadüf olmadığını belirterek, “Bugün Şanlıurfa’dayız. GİK toplantımızı bugün burada yapmamız tesadüfi değil elbette. Bu buluşma, bir taraftan, başından beri desteklediğimiz, belki de yüzyılımızın barış projesi olan, çözüm sürecine önemli bir destek mesajımızdır. Diğer taraftan da, 2 gün önce 91. yılını kutladığımız Cumhuriyet Bayramı sonrasında, şanlı bir coğrafyada, kahraman dostlara, bu şehrin güzel ve vefalı insanlarına verdiğimiz değerin önemli bir göstergesidir. Cumhuriyete giden yolda, destanlık bir Kurtuluş Savaşı mücadelesi veren insanların mekanında, onların torunlarıyla birlikteyiz. Ne kadar bahtiyarız. Elbette, tüm kahramanlarımızı birer birer sayamayabiliriz ama en azından 1920’de Urfalı 12’ler diye nam salan, Fransız işgalcilere meydan okuyarak, Urfa’nın gücünü "Urfa’nın Etrafı Dumanlı Dağlar" türküsündeki gibi cihanı yakacak şekilde gösteren, Hacı Kamilzade, Barutcuzade Hacı İmam Efendi, Mustafa Reşit Efendi, Mollazade Mahmut Efendi, Şakir Efendi, Güllüzade Osman Efendi, Şellizade Ali Ağa, Hacıimam Efendi, Halil Ağa, Adil Hulusi Efendi, Hüseyin Pertev Efendi ve Hacı Mustafa Çavuş’u, huzurlarınızda, rahmet, minnet ve şükranla anmak isterim. Mekanları cennet olsun” dedi.

Son günlerde, Suriye ve Irak’ta yaşanan olumsuz gelişmelerin, tüm ülkede bir tedirginliğe neden olduğunu belirten Olpak, “MÜSİAD olarak, neredeyse her konuşmamızda, terörün hangi ideoloji, felsefe, grup ya da devletten gelirse gelsin yanlış olduğunu ve mutlaka bertaraf edilmesi gerektiğini ısrarla söylemeye devam ediyoruz. Bu noktada, Kobani bahane edilerek yaşatılan şiddetin ve ortaya koyulan yıkıcı tavırların çözüm sürecine zarar verip veremeyeceği konusu çokça soruluyor. İnancımız odur ki, çözüm süreci gibi, sadece sınırlarımız içindeki bir bölgeyi değil, komşularımız dahil büyük bir coğrafyayı olumlu yönde etkileyecek bir süreç bizi memnun ederken, elbette ve muhtemeldir ki birilerini de rahatsız etmektedir. Bunu anlayabiliyoruz. Ancak her şeye rağmen biz bu sürece inanıyor ve sağduyuyla sürdürülmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Programın son konuşmacısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez de, son zamanlarda yaşanan iş kazalarına değinerek, "Soma ve Ermenek’teki maden kazaları Ahilik ahlakını, iş sağlığı ve güvenliğinin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu, hatta belki de bu sorunun çözümünü yine kendi kültür ve medeniyet kodları içinde aramamız gerektiğini bir kez daha ortaya koydu" dedi.

Etyemez, Bakanlık olarak sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminden, sağlık hizmetlerinin finansmanına, çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerden işsizlikle mücadeleye kadar tüm vatandaşları ilgilendiren alanlarda çalışma yaptıklarını ifade etti.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda da ciddi anlamda çalışmalar yaptıklarının altını çizen Etyemez, söz konusu konunun her şeyden önce insani bir sorumluluk, yasal zorunluluk ve güvenlik kültürünün bir parçası olduğunun herkesçe kabul edildiğini kaydetti. Çalışma hayatında Ahilik geleneğinin önemini vurgulayan Etyemez, şöyle devam etti:

"Yakın zamanda bu topraklardan neşet etmiş olan MÜSİAD’ın da kendi bünyesinde yaşatması gerektiğini vurguladığım Ahilik kültürünü, çeşitli etkinliklerle yad ettik. Ahilik geleneğinde çırak, ustasını babası gibi görür, usta da çırağını evladı gibi severdi. Bu gelenekte iş ahlakı vardı. Soma ve Ermenek’teki maden kazaları ahilik ahlakını, iş sağlığı ve güvenliğinin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu hatta belki de bu sorunun çözümünü yine kendi kültür ve medeniyet kodları içinde aramamız gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. Bizim medeniyetimiz insanı yaşatmaya yönelik, insanı merkeze alan, yaşatma idealini hep en üstte tutmuş olan kutlu ve kadim bir medeniyettir ancak böyle bir kültür oluştuğu taktirde iş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçilecektir. Bakanlık olarak özellikle insanı merkeze alan önleyici politikanın yaygınlaştırılması üzerinde hassasiyetle durmaktayız" şeklinde konuştu.

Program plaket ve hediye takdimlerinin ardından toplu fotoğrafla sona erdi.