Harran Üniversitesi’nin davetlisi olarak Şanlıurfa’ya gelen Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Öğretim Üyesi Doç.Dr Süleyman Doğan “ Mesneviden Pedagojik Telkinler” konulu konferans verdi.

Ziraat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen konferansa üniversite rektörü Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu’nun yanısıra rektör yardımcıları, dekanlar, üniversite akademisyenleri ve öğrenciler katıldılar. Eğitimcilerin yoğun katılım gösterdiği seminer Doç. Dr. Süleyman Doğan’ın Mevlana’nın çok iyi bir pedagog, Mesnevi’nin ise bir ahlak ve pedagoji kitabı olduğunu vurguladı. Doğan konuşmasında Mesnevi’deki kıssalarda eğitim ve hoşgörü ile ilgili telkinlerin günümüzde de geçerliliğini koruduğunu belirtti. Konferansta, Hz. Mevlana’nın mesnevisinin inceliklerinin anlattığı ve günümüz meselelerinin çözüm noktaları, öğrenme metotlarına uygunluğu anlatıldı. Mesnevi’den Pedagojik Telkinler isimli kitabın da yazarı olan Doğan “13. Yüzyılın islam bilgini Hz. Mevlana’nın ölümsüz eseri Mesnevi ile asırlardan beri insanlığın aklını ve kalbini aydınlatıyor. Günümüze kadar birçok dile çevrilen Mesnevi’nin bir evrensel değerler hazinesidir” dedi. Mesnevi ile eğitimin ilişkisine de değinen Doğan, şöyle devam etti;

“Mesnevide hayatın bir olgunlaşma süreci olarak görülüyor. Tüm çabalar insanı olgunlaştırma amacı taşıyor. Bu nedenle eğitim asıl gayenin değişimdir. Bireysel ve toplumsal olarak hayatta kalmanın yolu değişim ve gelişimdir.” Yaklaşık bir saat süren konferans sonunda Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr İbrahim Halil Mutlu, Doç.Dr. Süleyman Doğan’a teşekkür plaketi verdi.

Konferans sonrası Doğan, üniversitenin Osmanbey Kampüsü’nü gezerek, Rektör Mutlu’dan üniversite hakkında bilgiler aldı.