Rönesans Holding’in, ‘Sürdürülebilir Geleceği Tasarla’ sloganıyla, ulusal çapta düzenlediği ‘Yeşil Bina ve Çevre Dostu Sistemler’ temalı ‘Üniversiteler arası Proje Yarışması’ Harran Üniversitesi’nde düzenlenen seminerde, Mühendislik Fakültesi öğrencilerine tanıtıldı.

Gençlerin, sürdürülebilirlik ve çevre dostu sistemler konularındaki yenilikçi fikirlerini, projeye dönüştürmelerine olanak tanıyan yarışmanın tanıtım semineri geleceğin mühendislerinden yoğun ilgi gördü.

Harran Üniversitesi, Osman Bey Kampusu, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde Rönesans Holding yöneticilerinden Dr. Onur B. Tokdemir, öğrencilere yarışmanın amacını ve Rönesans Holding’in deneyimlerini içeren sunum yaptı.

KAZANAMAM DİYE DÜŞÜNMEYİN

Rönesans Holding’in yurt içi ve yurt dışındaki yeşil binalardan örnekler veren Dr.Tokdemir, şunları söyledi:

“Bu yarışma aslında farkındalık ortaya çıkarıyor. Yeşil binaları nasıl bir basamak daha ileri götürürüm sorusunun cevabını siz bulabilirsiniz. ‘Ben bu yarışmayı kazanamam’ diye düşünmeyin.2 yarışmaya katılmanızı istemek ve deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak için buradayız.Eğer bu projeye gönül verir, çaba sarf ederseniz kazanırsınız.Ben çok güzel projelerin çıkacağına inanıyorum.”

DENEYİMLERİ PAYLAŞTI

2014 yılında dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arasında 53’üncü sıraya yükselen Rönesans Holding’in deneyimlerini örnekler vererek gençlerle paylaşan Tokdemir, yarışmaya tüm öğrencilerin katılması çağrısında bulundu.

HEDEF; ALTERNATİF FİKİR PROJELERİ

Rönesans Holding, bu yarışma ile vizyonuyla uyumlu, sürdürülebilirlik kriterlerine uygun, çevre dostu sistemlerin kullanıldığı konsept tasarım ve bunları destekler nitelikteki malzeme veya yapım teknikleri konusunda ’yeni bir yaklaşım’ sunan alternatif fikir projelerinin üretilmesi hedefleniyor.

TÜM ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ KATILABİLECEK

Yarışmaya ülke genelindeki tüm üniversitelerin 3. ve 4. sınıf mimarlık ve mühendislik fakültesi öğrencilerinin en fazla 7 kişiden oluşan takımlar halinde katılabilecek. Bunun yanı sıra, aynı üniversiteden birden fazla takım da yarışmaya katılarak fikirlerini yarıştırabilecek. ’Yeşil Bina ve Çevre Dostu Sistemler’ temalı yarışmada, çevre dostu, kalıcı değerler taşıyan yenilikçi, özgün ve sürdürülebilir projeler geliştirebilecek.

Mimarlık ve mühendislik fakültelerinin 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen seminerde, öğrencilerin sorularını yanıtlandı.

BAŞVURU TARİHLERİ VE ÖDÜLLER

Yarışmaya katılmak isteyen üniversiteli gençlerin başvuruları 15 Ekim 2014 ile 13 Şubat 2015 tarihleri arasında alınacak. Yarışma sonunda ’En yenilikçi en sürdürülebilir proje’ ödüllendirilecek.Yarışmanın birincisine 10 bin TL, ikincisine 6 bin TL, üçüncüsüne ise 4 bin TL para ödülünün yanı sıra 5 projeye de mansiyon ödülü verilecek.

PROJELER SERGİLENECEK

Yarışma kapsamında, kütüphane ve sergi alanı, butik otel ve konut olmak üzere üç farklı yapı tipinde proje üretilebilme seçeneği sunulacak. Yarışma ile ilgili tüm detaylara yarışma için hazırlanan web sayfasından ulaşılabilecek ve sosyal medya platformlarından da takip edilebilecek. Yarışma sonuçları 27 Şubat 2015 günü açıklanacak. Daha sonra düzenlenecek ödül töreninde ise projeler sergilenecek.

YEŞİL BİNA NEDİR?

Yeşil binanın konusu; su, malzeme, enerji ve diğer doğal kaynakların israfını en aza indirmek. Bir başka deyişle yeşil bina, yüksek verimlilik sağlamak ve karbon salınımını azaltmak suretiyle, enerji tüketim ve iklim değişikliğinin kontrolü ve bunların çevresel etkilerinin en aza indirilmesine yönelik girişimleri içeriyor.

Seminer, 5 Kasım Çarşamba günü Adana’da Çukurova Üniversitesi’nde, 11 Kasım Salı günü ise Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenecek.