Bir ülkeyi, bir bölgeyi, bir şehri tanıtmak ön plana çıkarmak için; bir denizin, bir piramitin, antik bir tiyatronun veya dünyaca tanınmış bir müzenin olmasına gerek yok. Farkındalık yaratacak bir ürün veya bir nesleyle de yaşadığımız yeri gündeme getirebiliriz. Yeter ki reklamımızı/tanıtımımızı yapa bilelim. Elimizin altındaki zenginlikleri göre bilelim. Dünyanın her yerinde şelaleler, kaleler, camiler, kiliseler, hanlar, hamamlar, antik tiyatrolar bulunmakta, onun için farklı bir şeyi gündeme taşımalı ve tanıtımını yapmalıyız. Neden bu farklı şey, şarıl şarıl yanı başımızda akan şifalı sularımız olmasın. Her ne kadar bazıları komşu il sınırlarımızda bulunsa da Karamanla iç içe olan şifalı sularımızı tanıyalım ve bütün dünyaya tanıtarak farkındalık yaratalım. Karamanlı olupta dünyanın dört bir yanına ulaşmayan hiç kimse yok. Avrupa’dan Asya’ya, Amerika’dan Afrika’ya kadar bütün kıtalarda Karamanlı yaşamakta yada bir Karaman ihracat ürünü burada satılmaktadır. Bu Karaman için büyük bir avantajdır. Dünyanın her yerinde. Karamanda bir şifalı su var derdinize derman olur diyecek hemşerilerimiz mevcut. O zaman buyurun Karaman ve çevresinde şifa dağıtan sularımızı tanıyalım ve tanıdıktan sonrada bu sularımızı dünyaya tanıtalım.

UYUZ PINARI: Karaman ilimize yaklaşık 30 km. mesafede Gödet (Saklı Cennet) köyümüzün girişinde sağda bulunan kaynak suyumuz adeta şifa dağıtıyor. Yunus Emre’nin dedesi olan İsmail Hacının öğrencileri kurak geçen bir yılın ardından uyuz hastalığına yakalanmışlardı. İsmail Hacı, Karamanın 70 bin erenin içinde yer almaktadır. Bir gece rüyasında bu pınarın suyundan yıkandıkları takdirde bu hastalıktan çocukların kurtulacağını görür. Sabah uyanır uyanmaz öğrencilerini pınarın başına götürür ve yıkanmalarını söyler. Bir süre sonra bütün çocuklar iyileşmiş ve daha dinç olmuşlardı. 70 bin erenden olan İsmail Hacının el verdiği  bu pınardan, kaşıntı ve alerjisi olanlar  yıkandıkları  zaman ve içmeye devam ettikleri zaman kaşıntı ve alerjilerine şifa buluyorlar. Ayrıca Saklı Cennette bir kaya dibinden çıkan ve dereye karışan suyunda köyün eskileri tarafından bütün dertlere derman olduğu söylenmektedir.

KARASU: Göksu nehrini besleyen kaynaklardan olan Karasu Yerköprü Şelalesinin hemen yakınında adeta dertlere derman olmaktadır. Yöre halkı tarafından bütün dertlere derman olduğu bilinen Karasu, Göksu Nehrine karışarak Akdeniz’e kadar geçtiği bütün yerlere adeta bir can vermekte, geçtiği yerleri bereketlendirmektedir. Dertlerini kara kara düşünenlerin şifa suyudur Karasu…

Bu sudan içenlerin ağrı ve sızıları kayboluyor adeta huzur buluyorlar. Mümkün olduğunca kaynağından içmeye çalışın. Bu suyumuza Pınarbaşı ve Bozkondak Köyümüzü takip ederek ulaşabilirsiniz.

ALAHAN ŞİFALI SUYU: Karaman Mut karayolu üzerinde Mersinin Mut ilçesine 3 km. mesafede bulunan bu şifalı suyumuz Karamana sadece 55 km. mesafede bulunmaktadır. Mut’a varmadan hemen sağa içeri bir yol girer hemen oracıkta şifalı suya ulaşabilirsiniz. Bu şifalı suyumuzda yıllardır dertlere deva olduğu biliniyor. Bu suyun Aziz Paulus ve Barnabas  tarafından kutsandığı ve hristiyanlık döneminde vaftiz suyu olarak kullanıldığı anlatılmaktadır. Adeta bir şifa deposu olan bu şifalı sudan içenlerin ruh hali güzelleşiyor, içlerine ferahlık ve rahatlık çöküyor. Kötü düşüncelerden ve kötülükten uzaklaşıyorlar, içlerine merhamet, iyilik ve güzellik geliyor.

HODUL BABA SUYU: Karadağ’ımızı biliyorsunuz hiçbir yerinde su olmayan kurak bir dağ. Sadece birkaç yerinde musluk ülüğü kadar akan suları var. Bir yerinde öyle bir su varki! Hodul Babanın el verdiği  dualar ettiği bir su… Karaman-Kılbasan- TRT verici istasyonuna geldiniz. Buradan Değle Ören yerine doğru aşağı inerken sol tarafınızda bir sarnıçla kapalı kaynak suyu var. Kaynak suyu az aktığından dolayı sarnıçla muhafaza edilmekte ve Karadağ’daki yaban hayvanlarının ihtiyacı karşılanmaktadır. Hodul Baba Karadağ’da inzivadayken bütün yaban hayvanlarının bakımını üstlenmiş su ihtiyacını da buradan karşılamıştır. Karamanın 70 bin ereninden olan Hodul Baba sayesinde bu su kaynağı hiç kurumamış adeta bereketlenircesine çekilen kovalardan hiç eksilmemiştir. Böylelikle binlerce yıldır Karadağ’ın yaban hayvanları buradan su ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Buranın suyunu bilenler gelip bidonlarla su götürüyorlar. Burada ince bir nokta var. Bu sudan bidonlarla götürülmesi doğru değil, çünkü bu suyun eksilmemesinin sebebi Karadağ’da yaşayan hayvanların ihtiyacını görebilmesidir. Sadece buraya gelip bu sudan kana kana için çünkü psikolojik ve ruhsal sıkıntılara iyi geldiği anlatılmaktadır. Bu sudan hasta olan kişi içtikten sonra bu bölgede mümkünse az ileride bulunan Hodul Babanın mezarının yanında biraz uyusun. Göreceksiniz şifa bulup gidecektir. Yalnız uyurken Karadağın meşhur zehirli engerek yılanına karşı tedbirinizi alın çünkü bu bölgede bu yılanlar yoğun bir şekilde yaşamaktadırlar. Buradan kovalarla su çekip su yalaklarını doldurmayı da  unutmayın.

MARA ŞİFALI SUYU: Çoğumuz bilir eski Mara yolunu, yeni sanayi sitesinden urgan boğazını takip ederek gittiğimiz yol Mara yoludur. Bu yoldan 20 km. kadar gittikten sonra sola Silifke yoluna giriyoruz, buradan da 15 km. yol aldıktan sonra sağ tarafta öyle bir şifalı su var ki anlatamam. Burada bulunan şifalı su başta safra kesesi taşı olmak üzere böbrek taşlarını düşürüyor, ayrıca mide ve sindirimle ilgili rahatsızlıklarınıza derman oluyor. Bu suyumuzun da dertlere derman olduğu kanıtlanmıştır.

Bölgemizde benim bildiğim şifalı sular bunlar, ama eminim ki Ermenek, Sarıveliler, Taşkale, Ayrancı ve Hacıbaba dağında da daha bilmediğimiz birçok şifalı su kaynağı bulunmaktadır. Yazımın başında bahsettiğim gibi bu şifalı sularımızın birisini bile gündeme getirip tanıtabilirsek ne mutlu bize… Sesimiz çıksın bas bas bağıralım Karadağ’da psikolojik sıkıntılara iyi gelen su, Gödet köyümüzde alerjik vakalara derman olan su…  var diye. Böylelikle Karaman’ımızı şifalı sularla dünyaya tanıtalım.

Size birde küçük bir bilgi vermek istiyorum. Bu suları şifa bulmak için içeceğinizde; sabah kalkıp bir gusül abdesti alın, namazınızı kılın, çocuklara/yetişkinlere vermek için bakkaldan çikolata ve benzeri şeyler alın yol istikametinizde bunları dağıtın,  hani derler ya arılıksız geçmez! gittiğiniz şifalı suyun aktığı yere bir bozuk para atın dönüşte de, Hodul Babanın suyu hariç, bir bidon suda annenize veya bir büyüğünüze buralardan su götürün. En kısa sürede Allah’ın izniyle şifa bulacaksınız inşallah.

Bizden yazması, Allahtan şifa ve sizden şifalı sularımızı tanıtmanız dileğiyle…