Kişinin akıl, duygu ve davranış düzeyinde daha önce kazanmış olduklarını belirli durum veya zaman kesitinde eylemsel olarak ortaya koyma haline sınav diyoruz. Kovid günlerinde yaşama uyum sağlamak hepimiz için bir sınavken gençlerin bir kısmı bu süreç te yaşamlarında önemli bir yeri olan sınavlara hazırlanıyorlar. Sürecin yeterince zor olması yetmezmiş gibi değişen tarihler gençlerin endişe ve kaygılarını arttırmış ve motivasyonlarını bozmuş olabilir.

Sınav kaygısı ise sınav öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarısının düşmesine yol açan kaygı durumudur.

Kaygı düşüncelerimizin bir ürünüdür ve duygularımızı harekete geçirir.

Hepimiz zaman zaman yapmamız gerekenleri erteliyor, konsantre olmakta zorlanıyor, kaygı ve endişelerimiz yüzünden başarısızlığa mahkum oluyoruz.

 Aslında kaygı dediğimiz olay belli bir düzeyde yararlıdır. Çünkü biz kaygılandığımızda adrenalin seviyemiz artacaktır. Bu durumda karşımıza iki durum çıkar. Ya savaşmalısın ya kaçmalısın! Adrenalimiz olmazsa eğer donar kalırız ve ne yapacağımızı bilemeyiz. Bu bilinmez de bize zarar verebilir. Yani kaygı olsun fakat orta düzeyde olsun. Bizi kamçılasın, motivasyonumuzu arttırsın, bizim savaşmamızı sağlasın ki sınav esnasında sınavı bırakıp kaçmayalım. Sınava girecek gençler;

Öncelikle fizyolojik olarak kendimizi hazırlamalıyız

Beslenmenize dikkat etmeliyiz, sınava aç karnına girmemeliyiz

Sınav öncesinde uykusuz kalmak hem dikkatimizi hem de motivasyonumuzu bozar

Kalan zamanı deneme çözerek geçirmeliyiz

Olumlu düşünceler bizi motive eder

Mutlu hayaller bizi motive eder

Sınavda rahat giyinmek işimizi kolaylaştırır.

Kaygı dediğimiz duygu bulaşıcıdır. Ebeveynlere baktığımızda gençlerden daha çok kaygılılar. Kendi kaygılarını gençlere yansıtıyorlar. Çocuklarının başarısını ya da başarısızlığını kendi başarısı ya da başarısızlığı gibi düşünüyorlar ve çok baskı kuruyorlar. Bu durum da gençlerdeki kaygının artmasına sebep oluyor.

Sınava girecek gençlerin aileleri için birkaç tavsiye;

Felaket tahminlerinden kaçının

Zorunluluk ifadelerinden kaçının

Negatif motivasyonlardan kaçının

Heyecanlı olabilirsiniz elinizden geldiğince bunu belli etmemelisiniz

Daha fazla dokunun, yakın olun çocuklarınıza

Sınav öncesinde olumsuz gelişmeleri konuşmayın, sınav sonrasına bırakın

Kıyaslamalardan kaçının

Mükemmelliyetcilikten kaçının

Eğer ki bir ruhsal bozukluk ortaya çıkmışsa yani depresyon, anksiyete bozukluğu, uyku bozukluğu, panik atak vb. durumlarda ruhsal belirtilerden dolayı işlevselliğinin bozulması, kaygıyla başa çıkmak için uygun olmayan yollar kullanma , davranış bozukluklarının görülmesi bir  psikolojik destek gerektiğinin göstergesidir. Mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.