Herkese merhaba

Bu hafta yaklaşmakta olan TEOG ve YGS-LYS’ye hazırlanan öğrencileri ve ailelerini ilgilendiren bir konuyu ele alacağız. Sınav kaygısı!
Başarısız olma korkusu olarak adlandırılan sınav kaygısı, öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanmaktadır.

ÖĞRENCİLER İÇİN...
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRSİNİZ?

  • Öncelikle sınav için olumlu düşünceler geliştirmelisiniz. Sınavı bir ölüm-kalım meselesi haline getirmeden, daha gerçekçi olarak geçilmesi gereken bir aşama olduğunu düşünebilirsiniz
  • Bir diğer düşünceniz sınavda başarılı olmaktan başka çareniz olmadığı ise; “sınavda başarılı olmak birinci amacım olabilir ama tek amacım değil.” Şeklinde düşüncenizi değiştirebilirsiniz.
  • Sadece olumsuz lara yönelmek değil, olumlu yanlarınızı da düşünmelisiniz. Size sonucu yararlı olacak düşünme şeklini seçmelisiniz. Sınavdan önce zihninizde geçmişteki başarısızlıklarınız değil başarılarınız olduğunda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
  • Gevşeme ve doğru nefes alıp-verme teknikleri de sınav kaygınızı ortalama düzeye getirmenize yardımcı olacaktır.
  • Sınav anında ise dikkatinizi sınav sonucuna değil sorulara vermeye çalışmalısınız. Unutmayın ki kaygının nedenlerinden birisi sınava değil sonuca odaklanmaktır. Bu aşamada hepinizin bir sistematiği oluşmuştur. Ancak oluşmayanlar için, size kolay gelen bölümlerden sınava başlayın, takıldığınız soru olursa diğer soruya geçin ve takıldığınız sorunun yanına vaktiniz olursa tekrar dönmek için bir işaret koyun. Aşırı acele etmek sizin zararınıza olacaktır.

SINAV ANI
Genellikle sınav anını ve gününü düşündüğünüzde içiniz kıpır kıpır olur. Size de sık sık olmuştur bu, “O an ne yaşayacağım, ya çok bildiğim soruları da yapamazsam?” gibi düşünceler üretmekten kendimizi alamayabiliriz. Oysa bunu şimdi yapacağınız yere, yani sınav anına odaklanmak ve ben yapmam gereken hazırlığı yaptım, heyecanlanıyorum; ama paniğe kapılmayacağım demek ve bu yaşadıklarınızı doğal bir durum diyebilmek önemlidir. Unutmayın birçok öğrenci sınava giriyor ve sizin yaşadığınız duyguları yaşıyor yalnız değilsiniz…

SINAV SONRASI
Kendinizi ödüllendirin.
Kendinizi iyi hissetmeniz sınavın iyi geçmesine, kötü hissetmenizde sınavın kötü geçmesine bağlı görünüyor. Bu ve benzeri düşüncelerin çoğu, kötü geçireceğimiz sınava göre planlanan kötü senaryolardır. Oysa bir şeyin sonucu görmeden senaryo hazırlamanın bir yararı yoktur.



 

SINAV KAYGISI

ANNE BABALAR SİZİN İÇİN…..
Sınavlara hazırlık süreci, hem öğrenciler hem de anne baba açısından önemli ve zor bir dönemdir. Bu zorlu dönemde anne baba olarak çocuklarımıza verdiğimiz desteğin önemi büyüktür. Birkaç öneri:

  • Sınav, öğrenci için az ya da çok kaygı yaratan bir olgudur. Biraz kaygı, uyarıcı etki yapar ve sınava hazırlık sorumluluğunu artırır. Ancak aşırı kaygı, performansı olumsuz etkiler. Dikkat edin
  •  Çocuğunuzdan beklentilerinizi gerçekçi kılın. Bunun için çocuklarınızın bireysel yeteneklerini ve farklılıklarını iyi tanıyıp, neyi başarıp neyi başaramayacağını doğru değerlendirmeniz yetecektir.
  • Çocuklarınız neleri iyi başarıyorsa onları bu konuda desteklemelisiniz. Neleri yapamayacaklarını söyleyip yargılamaktan çok daha iyidir.
  • Çocuklarınızı kendi istekleriniz ve beklentileriniz doğrultusunda zorlamayın. Çocuklarınızın herkesten farklı bir kişiliğe ve potansiyele sahip olduğunu unutmamalıyız.
  • Çocuğunuzun kaygılarını sizinle paylaşmasına fırsat verin, onu teşvik edin.
  • Samimi olun, bu konuda zorlanmayın. Sınav sonuçları dâhil hiçbir şey sizi çocuğunuzu sevmekten alıkoyamaz. Onu sevdiğinizi ve sevmeye devam edeceğinizi hep söyleyin. Bu ona iyi gelecektir.
  • Çocuğunuz sizin için değerli ve önemlidir. Ona güvendiğinizi, elinden geleni yaptığına inandığınızı söyleyin.
  • Sizden neler beklediğini, ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun.
  • Sınavlar geçicidir ama sonuçları çocuğunuz ile ilişkilerinizi kalıcı olarak etkileyebilir. Önemli olan sağlıklı ilişkileri aile içinde sağlamak ve sürdürmektir.