Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) 14. Kalkınma Kurulu Toplantısı Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranaz Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, KUZKA Genel Sekreter Vekili Av. Hilmi Ergür, Sinop Valiliği Yatırım Danışmanı Hayati Yaşar, Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri, Sinop Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Erol Derici, Sinop, Kastamonu ve Çankırı illeri resmi kurum temsilcileri ve üyeler katıldı.

Programa Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ve Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in eşi Saniye Şahin’in cenazesi dolayısıyla katılamadı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı ve KUZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Sedat İşeri, “Her geçen gün kalkınma ajanslarının önemi ve faydası artmakta, bölgesel girişimcilik farklarını ortaya çıkartmakta ve bölgelerine önemli ölçüde maddi, manevi destek vermektedir. Bizler şanslıyız, vilayet sayısı olarak diğer ajanslardan çok daha az sayıdayız. En önemlisi de kültür, yaşantı ve geri kalmışlık açısından birbirine benzeyen vilayetleriz. Çankırı, Kastamonu, Sinop bu üç vilayetimiz de her zaman devletine karşı olan vazifelerini şartıyla yerine getirmiş fakat yeterli karşılığı görememiştir. Umudumuz ajanslar vasıtasıyla daha fazla destek almaktır” dedi.

Daha sonra KUZKA Genel Sekreter Vekili Av. Hilmi Ergür söz aldı. Ergür konuşmasında, “Büyük gelişmeler ve değişimler yaşayan bölgemizde kalkınma kurulumuzun böyle bir gündemle toplanması bizim için ayrı bir anlam ifade ediyor çünkü ulusal politikaları bu şekilde yerelde tartışma imkanı bulmak, bölgemizin önceliklerinin ulusal politikalarda daha fazla yer bulması, dolayısıyla yaşanan değişimin ulusal politikalarda güçlü ve etkin biçimde yönlendirilmesi anlamını taşıyor. Bunun da ötesinde, bu toplantı aslında yönetişimin de ne kadar etkin çalıştığının bir göstergesi. Bu ortamın hazırlanmasında başta bakanlığımız olmak üzere katkıları olan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

“BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARININ KURULMASI İSABET OLMUŞ”

Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl’ün ardından kürsüye gelen Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger şunları kaydetti: “İngilizlerin söylediği şöyle bir söz var: ’Amerikalılar her şeyin doğrusunu yapar ancak bütün yanlış seçenekleri denedikten sonra.’ Biz de küçük Amerika olma iddiası olan bir ülke olarak demek ki yanlışları denedikten sonra doğruya doğru gidiyoruz. Tabii sonunda doğrusunu bulmuş olmamız sevindirici bir durum. Bölgesel kalkınma ajanslarının kurulmuş olması benim de sahaya çıktıktan sonra yani ben taşra bürokratlığı yapıyorken yoktu, merkezde bürokratken Ankara’da iken kurulmuştu ve bu kadar yakından takip ettiğim bir mesele değildi. Sinop’a geldikten sonra yerinde tespit ettiğim bir şey bölgesel kalkınma ajanslarının kurulması isabet olmuş.”

Vali Köşger’in ardından Kalkınma Bakanlığı Strateji ve Politika Geliştirme Dairesi Başkanı Murat Kara, Bölgesel Geliştirme Ulusal Stratejisi (BGUS) hakkında bilgi verdi. Kalkınma Bakanlığı Yerel ve Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı İbrahim Kuzu, Yeni Kırsal Kalkınma Stratejisi hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Program sonunda dinleyicilere söz verildi ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantı sonrası katılımcılara yemek ikram edildi.