Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre doğurganlık oranının en yüksek olduğu bölgelerden olan Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi’ne doğum öncesi anne karnındaki bebeklerde hastalık ve sakatlıkları tespit eden ’Üçlü tarama test cihazı’ kuruldu.

Şırnak bölgesindeki hiçbir hastanede bulunmayan ve doğum öncesi bebeklerde nöral tüp defekti, down sendrumu riskini tespit eden ’Üçlü tarama test cihazı’ Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi’nde faaliyete girdi. Test ücretinin tamamının Sağlık Bakanlığı tarafından ödendiği bu test sayesinde, vatandaşlar hem büyük bir külfetten hem de bu testi yapmak için başka illere gitmekten kurtuldu.

Hastane laboratuvarında yapılan tanıtım törenine Cizre Devlet Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seval Zeren, Biyokimya Uzmanı Uzman Dr. Taner Uçgun, laborant Kemalettin Erzen ve Yeşim Gündüz Yılmaz, Şırnak Kamu hastaneleri Kurumu Genel Sekreterlik Basın Danışmanı Sabgatullah Anmal katıldı. Faaliyete giren cihaz ile ilgili gazetecilere bilgi veren Biyokimya Uzmanı Uzman Dr. Taner Uçgun, "Üçlü tarama testi bebeklerde nöral tüp defekti, down sendrumu riskini doğumdan önceki riski belirlemektedir. Bu test ultrason sonucunun cihaza programlanması ile birlikte anne karnındaki bebeklerdeki riski belirlemektedir. Bu testin faydaları zeka geriliği, genetiksel hastalıklar ve nöral tüp defekti, halk dilinde omur ilik açıklığı olan bu tip hastalıkları risk olarak belirlemektedir. Bu testi doğum öncesi yapmakta büyük bir yarar vardır" dedi.

Cizre Devlet Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seval Zeren ise, "Bu üçlü tarama testini yapmak Cizre’de halk için en büyük sorunlardan biriydi. Çünkü gebelik tahliyesinin günah olduğuna dair halk arasında bir inanç oluştuğu için Cizre’de 15 haftadan sonra bebeğin büyüyüp, kalp atışlarının atacağı ve bebeğin alımının zorlaşacağı gibi bir inanç vardı. Üçlü tarama testimizden önce ikili tarama testimiz var. Bu test sayesinde bebeğin ense kalınlığını tespit ediyoruz ve ona göre bir cins taraması yapıyoruz. Şırnak bölgesinde doğurganlık oranı çok fazla dolayısı ile down sendrumu, omur iliği açık, sırtı açık, nöral tüp defekti hastaları ve zeka geriliği olan hastalar çok fazla görünüyor. 35 yaşından sonra bunlarda risk artıyor. 35 yaşında ve sekizinci doğumdan sonraki doğumlarda hastalar bunun bilincinde değiller. Bu üçlü tarama testi bu bölgede bugüne kadar yapılmıyordu. Ama bundan sonra hastanemizde faaliyete giren bu test cihazı sayesinde bu tür hastalıkları saptayabileceğiz" diye konuştu.

Hekim olarak halkın gebelik testlerini düzenli yapmalarını istediğine vurgu yapan Zeren, "Bu testler sayesinde bebekte zeka geriliği veya omur iliği açığı var mı, erken müdahale edilebilir mi bu konuda anne ve baba ile görüşüp bunu tespit edip daha sonraki süreçte önlem alabilmek için çok önemli. Onun için gebe kadınlarda üçlü testin önemi çok büyüktür. Bu bölgede de bu test başka hastanede de yapılmamaktadır" şeklinde konuştu.

Cizre ve Şırnak’ta doğurganlık oranının yüksek olduğunun altını çizen Zeren, "Türkiye İstatistik Kurumunun yapmış olduğu son araştırmaya göre doğurganlık sıralamasında Cizre Şanlıurfa’dan sonra ikinci sırada bulunuyor. Dolayısı ile bu oran çok fazla olduğu ve 35 yaşın üzerinde doğum yapanların olması normale göre çok fazla görünüyor" ifadelerini kullandı.

Şırnak Kamu hastaneleri Kurumu Genel Sekreterlik Basın Danışmanı Sabgatullah Anmal ise, bölgenin büyük bir ihtiyaç duyduğu bu cihaz Genel Sekreterliğin özverisi ve girişimleri sonucu alındığını söyledi. Anmal, "Bu cihaz Eğitim Araştırma Hastanelerinde değil de bir devlet hastanesi düzeyinde de bulunması gerekiyor. Cihazımızın faaliyete girmesi ile birlikte yeterince duyum yapılmamasına rağmen şuana kadar bu testi yaptırmak için 30’a yakın müracaat yapıldı" dedi.

Günde yüze yakın müracaat olmasını tahmin ettiklerini belirten Anmal, bu cihazın bölge halkına hayırlı ve şifa dağıtmasını temenni ettiğini sözlerine ekledi.