Taşkale 21.07.1983 tarih 2863 sayılı kanuna istinaden Konya Koruma Kurulu’nun 22.06.1992 tarih ve 1360 sayılı kararı ile Kentsel Sit Alanı alarak belirlenmiş olup Aynı kurul kararı ile Tahıl Ambarların bulunduğu kayalık alanlar I. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilmiştir. Ayrıca Konya Koruma Kurulunun 12.07.1995 tarih 2333 sayılı kararı ile Koruma amaçlı İmar Planı uygun bulunmuştur. Bu kanunun amaç ve tanımları;

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu 21.07.1983 tarih 2863 sayılı kanun yayımlanmıştır

Bu kanunun amacı: Korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili tanımları belirlemek, yapılacak işlem ve faaliyetleri düzenlemek bu konuda gerekli ilke ve uygulama kararlarını alacak teşkilatın kuruluş ve görevlerini tespit etmektir.

Kültür varlıkları: tarih öncesi ve tarihi devirlere ait Bilim, Kültür, Din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.

 Tabiat varlıkları Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri bakımından korunması gerekli, yer altında yer üstünde veya su altında bulunan değerlerdir

Sit Alanı; Tarih Öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olan yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli Tarihi Hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlardır.

Taşkale (Kızıllar) Karaman kent merkezine 46 km uzaklıkta yer almaktadır Taşkale’nin batısında Yeşildere Kuzeybatısında Karaman il merkezi güneyde Mut ve Silifke ilçeleri Doğu ucun da ayrancı ve Bolkar Dağları bulunmaktadır.  M.Ö 2.ve 3. yüzyıllara inmektedir. Taşkale’nin tarihi; Firigler, Geç Roma Erken Hristiyanlık ve Bizans dönemlerine ait izler taşımaktadır. Taşkale ye Selçuklu, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlılar hâkim olmuştur, Karamandan Rumeli ye gönderilen Türkmen ve Yörük grupları bulunmaktadır Taşkale’nin eski adının kızıllar olması, halkının giyim. kuşam ve geleneksel etkinlikleri(geleneksel halk tiyatrosu ve seyirlik oyunları)dokunmakta olan kızıllar halısı yörede konar göçer bir aşiretin iskan edildiği ispatlanmaktadır Osmanlı imparatorluğunun iskan politikaları uyarınca yerleştirilmiş Türkmen Yörüklerindendir Atatürk ün Anne soyu (Konyarlar) ve Baba tarafından(kocacık Yörükleri) soyu Taşkale  Çevresinden Rumeli ye gitmişlerdir; Bu nedenle Taşkale aynı zamanda Atatürk’ün Ata Yurdu olarak bilinmektedir.

TAHIL AMBARLARI; Taşkale çekici özelliği olan turizm kollarına sahiptir; Doğal tahıl ambarları (TAŞ ambarlar)40 m yüksekliğinde 251 taş ambar mevcuttur 165 m uzunluğu olan ambarların derinlikleri ise 5-10 m yi bulmaktadır. Bu ambarların bir kısmı ilkçağdan kalsa da Bizans Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kaldığı sanılmaktadır ambarlar şu anda mahsul depolanmaktadır. Mahsullerde 50 yılda ancak %5 unlanma görülmüştür.

MANAZAN MAĞARASI;  Dünyanın insan eliyle oluşturulmuş en büyük mağaralarından olan Manazan mağarası üç katlı bir mağara sistemidir; mağaranın içerisine oyulmuş galeriler ve odalar mevcuttur mağara katları ise giriş kat, Kumkale at meydanı tahrip edilmiş son kat olan ölü meydanında duvarlara gömülmüş (doğal Mumya)100-150 ceset çıkarılmıştır. Bu cesetlerden sağlam durumda olan genç bir kadının cesedi karaman müzesi teşhir salonunda bulunmaktadır. Oluşmaktadır. Erken Hristiyanlık ve Bizans dönemlerine ait olduğunu ispatlayan ön cephede bir Şapel bulunmaktadır.

İNCESU MAĞARASI; İcesu deresi kenarında birbirinden 350 uzakta İncesu ve Aşarin mağaraları bulunmaktadır İncesu 1356 mt Aşarin ise 750 mt uzunluğundadır. Mağaraların içerisinde sarkıt-dikit, göl ve traverten havuzları bulunur mağaralarda kültür mantarcı lığı ve peynir depolanması için uygun şartlara sahiptir ayrıca astım bronşit gibi solunum yolları hastalıklarında tedavi edici olduğu bilinmektedir.

Sonuç olarak Taşkale yukarıda ayrıntılı olarak yazmaya çalıştığım Kültür varlıklar Tabiat varlıkları, Sit Alanı tarihi ve otantik özellikleri dolayı 1. derecede kentsel Sit, Arkeolojik Sit, Doğal Sit unsurları ile önemli turizm potansiyellerine sahip olan Taşkale Sit Alanı (doğal ekolojik veya kültürel değerlerden dolayı koruma altına alınan imara yapılaşmaya kapalı yerlerdir)olarak tescillenmiş bir bölge olarak kaderine terk edilmiştir. Şimdiye kadar ne bir Arkeolojik kazı Yapılmış ne de korumu altına alınmıştır. Ne de köy halkı Sit alanı konusunda bilinçlendirilmiştir. Bu tür yerlere köy halkının kullanımına yasak olduğu için kaderine terk edilerek yıkılmış harabe durumdadır bu gibi yerler insanlığın malıdır gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Sit alanı ilan etmek demek çürümeye terk etmek, yağmalamaya terk etmek değildir. Bu sadece bir bölgeye ve yöreye has değildir genel bir hastalığımızdır. Tarihimize kültürümüze sahip olamıyoruz. Koruma adı altında tarihimizi yangına, talana tarihin çöplüğüne atıyoruz bir an evvel bilimsel çalışmalar yaparak gerçek anlamda koruma altına alarak insanlığın hizmetine sunmalıyız.