Sivas İl Özel İdaresi tarafından inşa edilen İl Halk Kütüphanesi inşaatında çalışmalar devam ediyor.

Temel dolgu, döşeme kalıbı, temel ve perde dökümü gibi işlerin tamamlandığı, grobetonu atılarak, bodrum kat tabliye döşemesi imalatı yapılan binada, zemin kat kolon perde imalatı ve döşeme tablası da bitirildi. İnşaat çalışmalarında yüzde 35 fiziki gerçekleşme sağlanan kütüphanede, yılsonu itibariyle kaba inşaatın bitmesi hedefleniyor. Tefrişatını İl Özel İdaresi ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapacağı kütüphanenin Mart ayının son haftası olan Kütüphaneler Haftası’na yetiştirilmesi planlanıyor.

Cumhuriyet dönemi eserleri göz önüne alınarak projesi hazırlanan kütüphane, Sivas’ın sembol binalarından biri olacak. Ölçüleri ve kapasitesi itibariyle Cumhuriyet döneminde yapılan kütüphane binaları içerisinde Milli Kütüphaneden sonraki en büyük kütüphane binası şeklinde dizayn edilen binada aynı zamanda çeşitli sanatsal faaliyetler de gerçekleştirilebilecek.

Geniş bir kapalı alana sahip bina 8 bin metrekare alana sahip olacak. 800 kişiyi ağırlayabilecek olan İl Halk Kütüphanesi’nde, bir ihtiyaç halinde kapasite artırımı yapılarak bin kişiye çıkarılabilecek. Küçük bir konferans salonunun da bulunacağı binada panel, müzik dinletisi gibi etkinlikler de yapılabilecek. Bodrum, zemin, birinci ve ikinci kat olarak inşa edilen kütüphane binasında doğal aydınlanmadan olabildiğince fazla yaralanabilmek için bina orta koridorlu, orta avlulu, avlu üstü şeffaf olarak kapalı şekilde yapılıyor. Kütüphane; sergi salonu, seminer salonu, çocuk kitaplığı, görme engelliler kitaplığı, elektronik kitaplık, kafetarya, yönetim bölümü, kent kitaplığı, süreli yayınlar salonu, okuma salonu, grup çalışma odaları, serbest okuma holü, görsel ürün reprodüksiyon kitaplığı, müzik kitaplığı, sesli ürünler bölümü, araştırmacı odaları, sığınak, kitap depoları, kitap cilt ve restorasyon atölyeleri, fotoğraf, mikrofilm, prodüksiyon laboratuvarı ile teknik odalardan oluşacak.