İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Sıcak Çermik’te incelemelerde bulundu.

Bölgedeki sondaj çalışmalarını yerinde gören Ayhan’a Ruhsat ve Denetim Müdürü Erdoğan Altunküpe ile MTA Genel Müdürlüğü Sondaj Kamp Şefi Erkan Özer bilgi verdi.

İncelemenin ardından yapılan çalışmaları değerlendirilen Ayhan, “Sıcak Çermik’te vasfını yitirmiş iki adet kuyunun dolgularını yaparak, bunları tamamen pasif hale getirdik. Kuyulardaki kaçakların onarımı ile de sızmalar engellendi. Bölgeye yapılan harcama 250 bin TL tutarındadır. Bu miktar, Sıcak Çermik Turizm Altyapı Hizmetleri Birliği (ÇETAP) tarafından karşılanmaktadır.” dedi.

Sıcak Çermik’te yoğun bir çalışma dönemine girildiğini vurgulayan Ayhan, “Bölgede yapılan tesislerin, mevcut kamu binalarının ve villaların kullandığı, kullanacağı kaynakları daha disipline etmek, termal su ihtiyacını karşılamak amacı ile yeni bir kuyu açma kararı verdik. Bunu da Sivas İl Özel İdaresi olarak 450 bin TL karşılığında MTA Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütmekteyiz. Bu kuyu açıldıktan sonra kaynak koruma raporu hazırlanarak, bölgede yeni bir imar planlaması revize edilecek ve yapılan yeni yatırımların hızlı bir şekilde önü açılacaktır.” diye konuştu.

Kuyu ve imar çalışmalarının ardından Sıcak Çermik ve Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi yol bağlantısının yapım çalışmalarının planlandığını da aktaran Ayhan, böylece bölgenin gelişim sürecinin daha da hızlanacağını kaydetti.

Kuyularda israf edilen suların önüne geçmek istediklerini ve kuyu başlarının tadilatının yapılacağını vurgulayan Ayhan, “Buradaki çalışmaların altında yatan temel gaye, termal suyun daha sürdürülebilir olması ve israfın engellenmesidir. Kaynakların tek bir merkezden ve belli bir standart geliştirerek sürdürülebilir olmasını sağlama arzusundayız. Çünkü bu doğal zenginliğin bitmemesi mümkün değil. Hor kullanıldığı, boşa aktığı ve herkes kendi başına kuyu açtığı takdirde hem sıcaklık hem de debi noktasında sıkıntılarımız olacaktır. Biz kıt kaynakları sınırsız ihtiyaçlara dengelemek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Bölgedeki pek çok yatırımcının ve yerleşik vatandaşların mağdur edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Ayhan, “Buradaki yatırımcılar ve mülk sahipleri bu konuda rahat olsunlar. Kaynak koruma raporunun onaylanması demek; buradaki herkesi rahatsız etmek değil, bundan sonra daha disiplinli daha derli toplu, ne yapılması gerektiğini gören bir yönetim anlayışı ve tüketimde bilinçli vatandaş algısı oluşması demektir.” dedi.

MTA Genel Müdürlüğü Sondaj Kamp Şefi Erkan Özer ise, sondaj çalışmalarının Kasım ayı başında start aldığını hatırlatarak, “Sondajımız şu an 72 metrede devam ediyor. 300 metreye kadar sondajımızı yapacağız. Takriben bir ay içerisinde sonuçlanır. Bu kuyudan umudumuz yüksek. İnşallah istediğimiz neticeleri alırız.” ifadelerini kullandı.