Sivas Belediyesi vatandaşların sudaki klordan duyduğu rahatsızlığı ortadan kaldıracak yeni bir sistem için kolları sıvadı. Sağlıklı olmasına rağmen klor nedeniyle kalitesiz olarak algılanan içme suyu, son teknoloji ile donatılmış yeni bir sistemle arıtılarak vatandaşların kullanımına sunulacak.

Yerinde Klor-Oksidan Üretimi adı verilen sistemin kurulması için Türkiye’deki tek yerli firma ile anlaşmaya varan Sivas Belediyesi, içme suyu arıtma tesislerindeki klor sistemini modernleştiriyor. Yeni sistemle sofra tuzundan klor üretimi yapılacak. Böylece satın alınan gaz klora göre en zorlu mikroplar dahi çok daha etkili bir şekilde dezenfekte edilecek. Suyun kalitesiz olarak algılanmasına neden olan klor kokusu olmayacak. Tamamen doğal ve çevreci olan sistemde ham madde olarak sadece sofra tuzu ve su kullanılacak. Yüzde yüz yerli teknoloji olan sistemle; daha ekonomik, hızlı, düşük konsatreli ve yerinde üretim yapılacak.

Hypox’lx Klor-Ozon Üretim Sistemi’nin Sivas’a kazandırılması için Belediye Başkanı Sami Aydın ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Palamutçu protokol imzaladı.

Kurulacak sistem hakkında bilgi veren şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Palamutçu, zararlı klor gazını ortadan kaldıran, geleceğin dezenfektan teknolojisini, birçok şehirden önce Sivas Belediyesi’nin şehre kazandırdığının altını çizerek, “Bu dezenfeksiyon, içme suyunun daha kaliteli olması ve ileriye dönük sağlık problemleri oluşturmaması açısından çok önemli. Ayrıca dışa bağımlılığı ve bakım masraflarını ortadan kaldıran, tehlikeli madde sınıfına girmediği için önlem gerektirmeyen bir sistem” dedi.

Sivas’ta içme suyunun kalitesi ve standardını artıran yeni bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Aydın ise, “Mahallelerde tankerlerle dağıtılan ve tatlı su diye bilinen sularımızın, yapılan laboratuar testlerinde çok da tatlı ve hijyenik olmadığı gerçeğini gördük. Yaptığımız ciddi araştırmalar neticesinde arıtılmış suyumuzun kalitesiz olarak algılanmasının klordan kaynaklandığını tespit ettik. Bunun alternatifi olarak sudaki mikropları yok edecek bir sistemi Sivas’a kazandırmanın gayreti içerisine girdik. Bu anlamda Amerika başta olmak üzere dünyada yeni gelişen ve klorun alternatifi olan sistemleri gördük ve Türkiye’de tek yerli üretici olarak İzmir’de faaliyet gösteren firmamızla irtibata geçtik. Sistemin hiçbir yan etkisinin olmadığını, tamamen doğal olduğunu gördük. Bu nedenle gelecek nesillerimiz adına hiçbir risk içermediğine, örneklerini analiz ederek emin olduktan sonra “Hipoklorit” denilen sistemi halkımızın kullanımına sunmaya karar verdik.” diye konuştu.

Başkan Aydın, bu çalışmanın, Sivas’ın arıtma tesisinden diğer depolara yapılan isale hattı projesiyle karıştırılmaması gerektiğinin altını çizerek, “O çalışmamızı bir hafta veya 10 gün içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.