Cumhuriyet Üniversitesi’nin 40’ıncı yıl etkinlikleri kapsamında Suşehri Sağlık Yüksekokulu tarafından öğrencilere madde bağımlılığı anlatıldı.

İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda İletişim Fakültesi araştırma görevlisi Özcan Batcı tarafından hazırlanan kısa film gösterine yer verildi. Etkinlikte konuşan Sağlık Yüksekokul Müdürü Doç. Dr Meral Kelleci, uyuşturucu kullanımının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artığını söyledi.

İlk uyuşturucu kullanım yaşının ortaokul seviyelerine kadar düştüğünü vurgulayan Kelleci,"Madde bağımlıları maddeyi temin etmek için gasp, hırsızlık ve cinayet gibi suçların içinde kendilerini buluyorlar. Madde bağımlığına aile içi sorunlar, arkadaş çevresi gibi etkenler neden oluyor. İçine kapanık ve sorunlu çocuklar risk altındadır” dedi.

Son bir yılda dünyada 208 milyon kişinin uyuşturucu kullandığını ve bunların her yıl 200 bininin öldüğüne işaret eden Kelleci, "En riskli yaş grubu 12-22 yaş gruplarıdır. Bağımlılık bir hastalık TIR ve mutlaka tedavi olunmalıdır. Her ne kadar tedavisi mümkün olsa da bunların sadece yüzde bir ve 2’si tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle maddeye başlamadan önce risk altındaki insanlar bilinçlendirilmelidir çünkü son zamanlarda yaygın olan sentetik içerikli uyuşturucu maddelerin kolay ulaşılabilmesi ve bir kullanımla bağımlı hale gelindiği bilinmektedir.”diye konuştu.

Suşehri Emniyet Müdür Vekili Emniyet Amiri Engin Keskin de uyuşturucunun en önemli mücadele edilmesi gereken suç unsuru olduğunu vurguladı. Dünya ticaretinin yüzde 20’sinin uyuşturucu ticaretinden elde edilen kara paralar olduğunu kaydeden Keskin, "Bu sadece bizim ülkemizin değil, tüm dünya ülkelerinin ortak sorunudur. Dünyada sürekli artan bir talep olmaktadır. Özellikle çocuk ve gençler uyuşturucu tuzaklarına çekilerek yeni pazar alanları oluşturmaktadırlar. Bu konuda öğrencilerin çok dikkatli olmaları gerekmektedir.”şeklinde konuştu.