Yunus Emre Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda, CHP Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Av. Ali Emrah Uğur tarafından, anayasa değişikliklerinin anlatıldığı bir sunum yapıldı.

Sunumdan sonra kürsüye gelen CHP Karaman İl Başkanı Av. İsmail Atakan Ünver, 16 Nisan'daki halkoylaması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Halkın anayasanın bu şekilde değiştirilmesi yönünde bir isteğinin olmadığını belirten Ünver:

”Bu değişiklik halkımızın hiçbir sorununu çözmeyecek. Terör, ekonomik kriz, dövizin yükselişi, işsizlik, işçi-memur-emeklinin ücretlerinin yetersizliği, zamlar, akaryakıt zamları, temel tüketim mallarındaki zamlar, çift haneli enflasyon, eğitim, çocuklarımızın geleceğindeki belirsizlik… Bu sorunların hiçbirisinin çözümü bu anayasa değişikliğinde yok.
Ya demokrasi, özgürlük, eşitlik ve adalet var mı? Hayır, o da yok!...
Öyleyse bu anayasa değişikliğinde ne var?
Milletin egemenliğinin 5 yıl süreyle tek bir kişiye devri var.
Gazi Meclisin etkisizleştirilmesi, yetkisizleştirilmesi var.

Yargının, yapılacak atamalarla tek bir kişiye, başkana bağlanması var.

Bir parti genel başkanına kendisini yargılayacak, yaptığı işlemleri hukuken denetleyecek hâkimleri seçme yetkisinin verilmesi var.

Bir parti genel başkanına, genel başkan sıfatıyla aktif siyasetin içinde yer alıp, bir taraftan iç siyasete ilişkin kararlar, mesela, diğer partilerle seçim meydanlarında kıyasıya ağız dalaşına girmek, o partilerin yöneticilerine ve mensuplarına genelde olduğu gibi yakışıksız ifadelerle yüklenmek konusunda kararlar alırken; yine aynı parti genel başkanına Milli Güvenlik Kurulu’na başkanlık ederek ülkenin milli güvenlik siyasetini belirleme konusunda karar alma yetkisi, yüksek yargıya üye atama yetkisi gibi tarafsız bir cumhurbaşkanınca kullanılması gereken yetkilerin verilmesi var.

Bir parti genel başkanına bakanlıklardan tutun da mahalli idarelere ve personel rejimine kadar, tüm devlet organizasyonunu yeniden düzenleme, hatta eyalet sistemine geçme yetkisinin verilmesi var.

Yine bir parti genel başkanına tek başına alacağı bir kararla OHAL ilan etme ve OHAL kararnameleri ile hiçbir anayasal sınır olmadan ülkeyi yönetme yetkisinin verilmesi var.

Dahası bir parti genel başkanına, vatanımızın kurtarıcısı ve devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e bile verilmeyen, milli iradenin tecelligâhı Gazi Meclisi feshetme yetkisinin verilmesi var.

Bu yetkilerin bir parti genel başkanına verilmesini, derdi geçim ve gelecek kaygısı olan halkımız mı istedi? “ dedi.

İl Başkanı Ünver tek adamlık iddiası ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise:

"Yapılmak istenen anayasa değişikliği ile ülke tek adam rejimine mahkûm edilmeye çalışılıyor. Biz bunu söyleyince de yalan söylüyorlar diye eleştiriliyoruz. Oysa hem Başbakan hem de Cumhurbaşkanı, getirilmek istenenin tek adama dayalı bir yönetim olduğunu söylüyorlar. Başbakan Kahraman kazandaki ilk kampanya mitinginde “Tek adam diyorlar… Başka ne olacak! Elbet tek olacak.” diyerek, Cumhurbaşkanı da Elazığ’daki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada “tek kişi de gücü topluyoruz” diyerek "tek adam" iddiamızı doğrulamışlardır. Başbakan ve Cumhurbaşkanının sözleri orada dururken tek adamlık getirilmek isteniyor demek yalan olmaz. Eğer tek adamlık gelmiyor denirse o yalan olur.

Tek adamın olduğu yerde de;
-Demokrasi olmaz, özgürlük olmaz. Baskı ve zulüm olur.

-Milletin iradesi olmaz. Tek adamın iradesi olur.

-Ortak akıl olmaz, tek adamın aklı olur. Tek adamı kandıran devleti ele geçirir, ülke üzerinde operasyon yapar.

-Hukuk ve adalet olmaz. Mahkemelerin yaptığı yargılama olmaz, tiyatro olur.

-Haklı olan güçlü olmaz. Güçlü olan haklı olur.

-Eşitlik olmaz. Başkan ve adamları olur.

-Kimsenin can ve mal güvenliği olmaz. Tek adamın iki dudağı arasından çıkan söz, milletin kaderi olur.

-Yatırımcı yatırım yapmaz. Ekonomik krizler kaçınılmaz, işsizlik çocuklarımızın geleceği olur." şeklinde konuştu.