Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekili aday listelerini yaparken, hem kabineyi hem Cumhurbaşkanlık sistemindeki yeni birimleri, hem de Mart 2019’da yapılacak yerel seçimleri hesaplayarak hareket edecek. 21 Mayıs 2018 tarihinde, Cumhurbaşkanı tarafından oluşturulacak milletvekili aday listesi YSK’ya verilerek bu listede olanlara büyük ihtimalle başka bir görev verilmeyecek. Bu durumun istisnası Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan olabilir mi? 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’nın ismi, Mersin AK Parti Milletvekilliği Aday Adaylık başvuru listesinde yer alıyor. Mersin’de AK Parti milletvekilliği aday adaylığı için 165 başvuru yapıldı.

Bakan Lütfi Elvan’ın 24 Haziran seçimleri sonrası muhtemel olarak önünde 5 seçenek var;
1- Milletvekilliği
2 - Bakan
3 - Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı
4 - Cumhurbaşkanlığında kurulacak önemli bir birimin yöneticisi
5 - Siyasetten emeklilik 

Bu 5 seçeneği zaman sırasına göre analiz edersek; 
1.Seçenek: Bakan Elvan, Mersin milletvekili olarak gösterilmesi, burada ya seçilebilecek sıradan bir milletvekili adayı olup, vekil olarak devam edecek ya da aday gösterilmeyecek. Eğer milletvekili seçilirse, başka bir seçenekte görev alması zor olarak değerlendirilmektedir. Çünkü Cumhur ittifakı %50 oy alsa bile 300 sınırını az miktarda aşan bir vekil sayısına sahip olacak. Bu nedenle vekillikten istifa edip başka bir görev verilmesi mümkün gözükmemektedir. Burada bir alt seçenek olarak seçilmeyecek sıradan vekil adayı yapılırsa zaten siyaseten emekli olarak 5. seçenek ortaya çıkacak.

2.Seçenek: Bakanlık, Elvan’ı milletvekili adayı olarak göstermez ve seçim sonrası bakan olarak görev verebilir. Mersin’den adaylık başvurusu yapmış olsa da Lütfi Elvan, tıpkı 7 Haziran 2015 seçimlerinden Karaman milletvekilliği adaylığı için yaptığı gibi daha sonra Antalya’dan vekil olarak gösterilerek seçilmişti. Yine aynı şekilde hem Mersin’den aday olarak kağıt üzerinde gösterilerek Mersin seçim çevresine yakın çalışma imkanı bulacaktır. Böylece bakanımız, AK Parti açısından en kritik illerden biri olan Mersin’de vekillik seçimlerinde daha fazla destek ve çalışma imkanı bulacak.

3.Seçenek: Mersin Büyük Şehir Belediye Başkanlığı, 24 Haziran Seçimlerinde Milletvekili aday adayı olarak Mersin seçimlerinde aktör olarak yer alarak, Mersin siyasetinin nabzını böylece daha kolay takip edebileceği, Mersin yerelinde 2019 belediye başkanlığı seçimi için bir ön çalışma yapmış olacaktır. Böylece 24 Haziran için aday adaylık başvurusunun, 2019 yılı belediye seçimlerinin ön hazırlığı olması da muhtemel bir strateji olabileceği değerlendirilmekte.

4.Seçenek: Kulislerde ve haberlerde Bakan Elvan’ın, yeni Cumhurbaşkanlık sisteminde kurulacak yeni kritik birimlerin birinde üst düzey bir göreve getirilebileceği dile getirilmektedir.

5.Seçenek: Biz Karaman olarak Bakan Lütfi Elvan’ı yine bakan olarak görev almasını isteriz. Ama yine dünya hali, belki de Bakan Elvan, 21 Mayıs’tan sonra sıkıldım siyasetten deyip Ermenek’te oltasını alıp balık avlayıp domates yetiştireceğim de diyebilir.

Sonuçta hangi seçenek olursa olsun Bakan Elvan’a, Karaman’a yaptığı ve yapacağı tüm yatırımlardan dolayı şimdiden teşekkür ederiz.