Karaman CHP Merkez İlçe Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı Piri Reis Vadisiyle açıklama yaptı;

Kağnıcı açıklamasında;''Anayasaya aykırı olarak merkezi yönetimin yerel planlama yetkilerine el koyması sonucu,yerel yönetimlerin imar ve planlama yetkilerinden söz edilemez duruma gelinmiştir.

Anayasa hükmü gereği merkezi yönetim, yerel yönetimler üzerinde sadece idari vesayet denetimi yapabilecekken hiyerarşik denetim yapar duruma getirilmiştir. Bu durum anayasaya, planlama ilke ve tekniklerine de aykırıdır. Bir planda ki park ve rekreasyon alanlarını kaldırıp çok yoğun konut ve ticari alana çevirirseniz bu alanda yaşayanlar yeşil alanlardan yoksun kalacak ve alt yapıda bu yoğunluğu kaldıramayacaktır.Kurulmuş olan planlama sistemi de kökten çökmüş olacaktır.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak Piri Reis Vadi Projesi ile ilgili olarak zaman zaman halkımız adına görüşlerimizi Karaman kamuoyu ile paylaştık ,bugün gelinen noktada ilan panolarında, tanıtım ofisleriyle, medyada ki yoğun tanıtımla ve Avrupa seyahatleri ile ön talebi toplanan bu projenin ne aşamada olduğunu bilmemekteyiz, bitti her şey hazır derken maalesef farklı durumlarla karşılaşmaktayız. Örneğin 08/07/2013 tarihinde yapılan Belediye Meclis toplantısında bu emsal artışı gündeme getirilmiştir.Bu emsal oranı artışı ise TOKİ’ye avantaj sağlamaktadır. Emsal oranları artışı 5-4 ve 1,5 gibi oranlardadır,örnek verecek olursak Çeltek Mahallesinde arsası olan bir Karamanlı 1500 metrekarelik arsasına 0,40 emsal oranlı 120 m2 lik 5 adet daire yapabilirken aynı yerde TOKİ 1500 m2’lik arsaya 5 emsal oranı ile 120 m2’lik 62 daire yapabilecektir.

* 1500m2*0,40= 600m2/120m2= 5 Daire

* 1500m2*5,00=7500m2/120m2= 62 Daire

Ayrıca Vadi ikiye bölünerek konut yapılacak yerlerin tapu devrini TOKİ alır iken sosyal donatı vb. yerlerin tapusunu almayıp,konutların olası yapımından sonra bu alanların inşasından vazgeçip masraflarını Karaman Belediyesine mi bırakacaktır?

Bir başka sorun ise genelge gereği 1 yıl önce planlı alanlar imar yönetmeliğini, hazırlanması gerekirken Karaman Belediyesi bunu hazırlamamıştır. Bu eksiklikler plan notları ile çözülmeye çalışılmaktadır,olası plan notlarının iptali durumunda imar kargaşası başlayacak vatandaş mağdur olacaktır,çünkü genelgede plan notları yönetmeliklere aykırı olamaz denilmektedir.Konu hakkında kamuoyunu bilgilendirir saygılar sunarız,''dedi