Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de, Türkiye Kalkınma Bankası Anonim Şirketi Hakkındaki Kanun Teklifinin görüşmelerinde konuştu. Ünver teklifin üçüncü maddesi üzerine söz alarak; “Bu düzenleme Türk milletinin yüce Meclis eliyle kullandığı bütçe hakkının tek bir kişiye devri demektir.” dedi.

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver Türkiye Kalkınma Bankası Anonim Şirketi Hakkındaki Kanun Teklifinin görüşmelerinde konuştu. Teklifin üçüncü maddesi üzerine söz alan Ünver, ilgili değişikliğin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.

Teklifin ilgili maddesinin Anayasa’nın birçok hükmüyle çeliştiğini dile getiren Av. İsmail Atakan Ünver, “Bu madde bütçe kanununu anlamsızlaştırmaktadır” dedi. Hükumetin sunduğu teklifte amacın bütçenin dışına çıkarak ve Meclis denetimi olmadan Kalkınma Bankasının kaynaklarının belirleme yetkisini tek bir kişiye devretmek olduğunun altını çizen CHP’li Ünver; “Bu düzenleme Türk milletinin Yüce Meclis eliyle kullandığı bütçe hakkının tek bir kişiye devri demektir.” şeklinde konuştu. Milletvekili Ünver, konuşmasının sonunda, Plan Bütçe Komisyonu Başkanı’na şu soruları yöneltti: “Bu durum kuvvetler ayrılığına aykırı değil midir? Hep inkâr ettiğiniz tek adam rejiminin tescili değil midir? İşsizlik Fonunun başına gelen, getirdiğiniz bu düzenlemeyle, acaba başka hangi milli kaynak ve değerlerimizin başına gelecektir? Acaba başka hangi milli kaynaklarımız çarçur edilip yandaşa peşkeş çekilecektir?”

Ünver madde ile ilgili ayrıca yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “5 Sıra Sayılı Kanun Teklifiyle Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. düzenlenmektedir. Teklifin kabul edilen 3’üncü maddesiyle Anayasa’ya aykırı olarak Cumhurbaşkanı’na, kararnameyle, Kalkınma Bankası’na çeşitli görevler verme, bu görevin gerektirdiği kaynağın hangi kurum ve kuruluşun bütçesinden karşılanacağını belirleme yetkisi tanınmaktadır. Bu yetki demokrasilerin ve kuvvetler ayrılığının vazgeçilmezi, aynı zamanda ortaya çıkma sebebi olan halkın bütçe yapma hakkını anlamsızlaştırmaktadır. Bütçe, yürütmeye; halkın temsilcileri vasıtasıyla verdiği harcama yapmak için ‘ön izin’ anlamındadır. Dolayısıyla bütçede gösterilmeden, Cumhurbaşkanı, Kalkınma Bankası’na diğer kurum ve kuruluşlardan kaynak aktarabilecek ve bunun da denetimi yapılamayacaktır. Bunun kabulü mümkün değildir.”