Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, meclis kürsüsünden BAĞ-KUR’lu vatandaşların sıkıntılarını dile getirdi. Sosyal güvenlik sisteminin sorunlarla dolu olduğunu ifade eden Ünver; “İktidar, çalışanların canı çıkıncaya kadar çalışmasını, mümkünse hiç emekli olmamasını istemektedir. Hasbelkader emekli olurlarsa da insan onuruna yaraşır bir emekli aylığına kavuşmasını istememektedir.” dedi.

Yüksek Maaş Ödemek İşlerine Gelmiyor

İktidar partisinin sosyal güvenlik sistemindeki sorunları gidermek adına bir adım atmayı düşünmediğini fakat çalışanların çalışırken ve emeklilikteki haklarını geriye götürecek düzenlemeleri allayıp pullayıp kamuoyuna ‘reform’ diye yutturmaya çalıştığını söyleyen CHP Milletvekili Ünver; “Çalışanlardan en yüksek oranda sosyal güvenlik primi almak isteyen iktidarın emekliye yüksek maaş ödemek işine gelmemektedir.” diye konuştu.

Bağ-Kur’lu İsyanda, Seslerini Duyun

En düşük BAĞ-KUR priminin 2019 yılı için 882 lira 51 kuruş, çiftçi BAĞ-KUR'lular için ise 764 lira 84 kuruş olarak belirlendiğini aktaran Ünver; “Düzenli ödeyenler için indirim öngörülse de bugünün ekonomik koşullarında BAĞ-KUR primini düzenli ödeyebilen esnaf ve çiftçi neredeyse yok gibidir. BAĞ-KUR primleri ödenemez hâle gelmiştir. Zaten çoğu BAĞ-KUR'a borçlu olan esnafımız ve çiftçimiz zor durumdadır. BAĞ-KUR'lu esnafımızı ve çiftçimizi prim yönünden rahatlatacak bir düzenleme mutlaka yapılmalıdır. BAĞ-KUR'lu isyanda, lütfen, seslerini duyun.” şeklinde konuştu.

Berberleri Örnek Gösterdi

Yaptığı konuşmada berberleri örnek göstererek, bir berberin en az net asgari ücret düzeyinde aylık gelire ulaşması için BAĞ-KUR primi, iş yeri kirası ve diğer giderler dâhil edildiğinde aylık toplam 4.500, 5 bin lira ciro sağlaması gerektiğini belirten Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Karaman'da saç tıraşı 20 liradır dolayısıyla bir berberin günde 10 kişiyi, ayda da 250 kişiyi tıraş etmesi gerekecektir. Ancak bu da bir berber kardeşimizin gün boyu hiç oturmadan çalıştığı takdirde mümkündür. Berberimiz çalışır çalışmasına da yeter ki onu bu şekilde çalıştıracak müşterisi olsun. Vatandaşın bir tıraşı bile atlatmayı kar saydığı günümüz ekonomik koşullarında bu primler ödenemez hale gelmiştir.”

BAĞ-KUR primlerini ödemekte zorlanan esnaf ve çiftçinin sıkıntılarını dile getiren ve söz konusu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Av. İsmail Atakan Ünver sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “BAĞ-KUR'lu primi ödeyecek de ne olacak? 2008'deki sözde sosyal güvenlik reformunuzdan sonra emekli aylıkları günden güne azalmaktadır, bunu da siz yaptınız. Size, kurduğunuz bu sosyal güvenlik sistemini de ‘Dünya bizi kıskanıyor.’ dediğiniz şeyler arasına almanızı öneriyorum."