CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Suriye olaylarındaki tavrıyla ilgili eleştirdi. Oran, "Başbakan, Suriye konusunda bulanık suya balıklama atladı" dedi. 
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, partisinin Karaman merkez İlçe Başkanlığı'nın kongresine katıldı. Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kongrede konuşan Oran, Şanlıurfa ve Hatay ziyaretleri sırasında halkın perişan durumda ve Suriye'deki olaylar nedeniylede tedirgin olduğunu gözlemlediğini belirtti. Oradaki halkın Suriye konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın erken davrandığını ve 'bulanık suya balıklama atladığı' yönünde yorumlar yaptığını belirten Oran, bu yorumlara katıldığını ifade ederek şunları söyledi: 

"Sayın Başbakan, Suriye konusunda bulanık suya balıklama atladı. Bizim burada bir laf vardır. Atlanmaz bulanık suya, ama atlarsan da çivileme atla. Ama burada Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, maalesef Suriye konusunda da çok erken davrandı. Daha önce dost olduğu başka birçok ülkenin lideri gibi, dost olduğu, evinden evine hafta sonu özel uçakla çay içmeye gittiği kişilerle ipleri kopardı. Halbuki yapması gereken şey, oraya barışı getirebilmek. Orada barış zihni oluşturabilmek. Oradaki kişisel ve komşuluk ilişkilerini barış yoluyla oraya getirebilmek. Çünkü orada oluşabilecek bir savaş en çok Türkiye'yi etkileyecek. Böyle bir tablo var karşımızda." 

Tunus BÜYÜKELÇİSİ'NİN GÖREVDEN ALINMA NEDENİ 

Arap dünyasında demokrasinin gelişmesi için düzenlenen bir toplantı için Tunus'a gittiğini hatırlatan Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'de yansıtıldığı gibi Tunus'a binlerce kişi tarafından coşkuyla karşılanmadığını ve Tunus Türk Büyükelçisi'nin iyi propaganda yapamadığı için görevden alındığını önü sürdü. Oran, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Tunus'ta, Türkiye'ye öyle herkes yere göğe koymuyor. Kimse Recep Tayyip Erdoğan'ı yere göğe koymuyor. Tam tersi eleştiriyorlar. 'Türkiye, esasında bizim için rol model. Atatürk Cumhuriyeti, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ile bizim için bir rol modeldi. Ama bugün Recep Tayyip Erdoğan iktidar. Hem Türkiye'deki bu yapıyı bozuyor, hem de Türkiye'yi bırakıyor. Kendi propaganda ekiplerini, kampanya ekiplerini, araştırma ekiplerini bizim ülkemize gönderiyor. İşte bu Müslüman Kardeşler'i, ya da bir takım bağnaz gerici partileri destekliyor' diyorlar. Ben de gazetelere baktığımda, 'Recep Tayyip Erdoğan'ı Tunus'ta, onbinler, yüzbinler karşıladı' haberleri vardı. Ama öğrendik ki, havalanında sadece 80 kişi varmış. Bunun ayrı ayrı bilgisini aldım. Türkiye'den tonlarca poster gönderilmiş, aylarca milletvekilleri, parti yöneticileri orada kalmışlar. Tunus Devleti de, miting için postere izin vermemiş. Bir sürü sıkıntılar olmuş. Şu anda da daha göreve yeni başlayan Tunus Türk Büyükelçisi'ni görevden alıyorlar. Hükümet görevden alıyor ki, çünkü, 'işte bizim posterleri astırtamadın, benim propagandamı iyi yapmadın' diye. Maalesef işte böyle bir anlayışla karşı karşıyayız. Yani dışarıdaki algı ile bize yansıyan algı çok farklı."