Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu’nda Karaman'ın sporda geldiği durumu anlattı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve yetkililere seslenen Ünver, eski stadyum alanının betonlaşmaya açılmaması ve spor alanı olma özelliğinden çıkarılmamasını Karaman halkı adına rica ettiğini söyledi.

Plan Bütçe Komisyonu’nda önceki gün oturumu yapılan Gençlik ve Spor Bakanlığı 2019 yılı bütçe görüşmelerine katılan CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, üniversite öğrencilerinin yurt ve diğer ihtiyaçlarını, Türk Sporunun geldiği hali ve Karaman'ın sporda geldiği son durumu anlattı. Konuşmasına, “2019 yılı bütçemizin Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek başlayan Ünver özellikle iki konu üzerinde durmak istediğini ifade edip ilk olarak kredi ve yurt hizmetleri üzerine konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yaptığı sunumda, YURTKUR kapsamındaki yurtlardan yararlanan öğrenci sayısının 2002-2018 yılları arasında yüzde 265 oranında arttığının ifade edildiğini söyleyen Ünver sözlerinin şu şekilde sürdürdü: “182 bin olan yatak kapasitesi 664 bine çıkmış ancak üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı ise 1 milyon 918 binden 7 milyon 760 bine yükselmiş. Yani yüzde 295 oranında artmış. Dolayısıyla yurt hizmetleri, bu öğrenci sayısının artışını karşılayacak düzeyde değil.”

Bakanlığın bütçe sunumunda, 2019-2020 ve 2021 yıllarına yönelik yurt artışını sağlayacak sözler verdiğini ancak bu sözleri tutacak düzeyde kaynak aktarılmadığını ifade eden Ünver; “Sayın Bakan’a sormak istiyorum. 2018 yılında YURTKUR bütçesi 13 milyar 900 milyon TL düzeyindeyken, 2019 yılında bu bütçe neden 10 milyar 376 milyon TL düzeyine indirilmiş? Türkiye'de enflasyon son bir yılda yüzde 25-30 civarında artarken, YURTKUR'un bütçesinin yüzde 18 eksiltilmesinin sebebi nedir? Bu durum öğrencilerin, üniversiteli öğrencilerin yurt ihtiyaçlarının da bundan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılanamayacağını göstermektedir. Yani bu konuda özellikle Gençlik ve Spor Bakanlığından ve YURTKUR'dan tatmin edici cevap bekliyorum. Yüzde 18 eksiltilen bir bütçeyle bu üniversite öğrencilerinin, yüksek öğrenim öğrencilerinin yurt ihtiyacını nasıl karşılayacaksınız?” diye konuştu.

CHP’li Milletvekili Ünver spordaki tesisleşme ve sporcu yetiştirme gibi konuları ele alarak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye'nin birçok yerinde modern statlar ve spor salonları yapılıyor. Bu, ülkemiz açısından gayet memnuniyet verici. Seçim çevrem olan Karaman'da da 2.250 kişilik bir stadyum ve kullanılan aktif bir spor salonu varken, salon ve stadyum inşaatı devam ediyor. Bu da Karamanımız açısından memnuniyet verici. Ancak eski stadyumun yerinin betonlaşmaya açılmamasını ve spor alanı olma özelliğinden çıkarılmamasını özellikle Karaman halkı adına rica ediyorum.”

Karaman’da yeni stadyum ve spor alanlarının yapılıyor olmasının olumlu gelişmeler olduğunu ifade eden Ünver, “Peki Karaman’da spor ne durumda?” diyerek konuşmasında şu hususlara dikkat çekti: “Karaman'da futbol bitmiş durumda. Karaman'ın profesyonel liglerde oynayan futbol takımı yok. Salon sporları, basketbol ve voleybol zaten yoktu, hâlâ yok. Karaman'da amatör kulüplerin, takımların antrenman yapabileceği tesisler yok. Üçüncü ligin kurulmasıyla birlikte bu ligde yer alan Karamanspor 2004-2005 yıllarında ikinci ligde oynamıştı, daha sonra üçüncü lige düştü, daha sonra da borçları nedeniyle şu anda kapatılmış durumda. Yani, biz, genel olarak, futbolcu, sporcu yetiştirmeyi beceremiyoruz. Spor tesisi yapmak güzel ama futbolcu yetiştirmeyi de sporcu yetiştirmeyi de becerebilmemiz lazım.”

Ünver son olarak Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na; “Bakanlığımızın bu konuda bir çabası var mıdır? Varsa, bu konu hakkında gördüğümüz örnekler olmadığını ve yapılamadığını göstermektedir. Milli atletlerimiz devşirme, milli takımımızın futbolcularının çoğunluğu yurt dışında yetişme. Dolayısıyla bu anlayışla daha nereye götüreceğiz futbolumuzu?” diye sordu.