KOP idaresinin kuruluş amacı dolayısıyla birinci önceliğinin KOP bölgesindeki sulama alanları ile tarımsal üretimi artırmak olması gerektiğini ifade eden Ünver; “Karaman'da 120 bin dekarında sulu, 130 bin dekarında kuru tarımın yapıldığı tarım alanlarında sulanan alan miktarı artırılmalı ki Karaman'da daha verimli tarım yapılabilsin. Bunu yapabildiniz mi? Hayır, yapamadınız.” diye konuştu.

KARAMAN'DA TARIMSAL ELEKTRİĞİ DESTEKLEYİN

Geçtiğimiz yıllarda da hükümeti bu konuda uyardığını belirten Ünver; “İki yıldır, gelin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman illerinde 2018'den beri yaptığınız gibi tarımsal elektriğe en az beş yıl süreyle yüzde 65, 55, 45, 35, 25 oranında destek verin diyorum, onu da yapmıyorsunuz. O zaman bu KOP idaresini niye kurdunuz? Geçen yıl bütçe görüşmelerinde, KOP bölgesinde projelerin bir türlü bitirilemediğini söylemiştim, bu sene de değişen bir şey yok.” dedi.

 “GELECEK YIL” HİÇ GELMEDİ

Konuşmasının devamında Karaman'da bitirilemeyen bazı projeleri tek tek sayan CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, ilk olarak Karaman-Konya Hızlı Tren hattını hatırlattı. Projenin 2014 yılında başladığını ve 2015 yıl sonunda bitirileceğinin söylendiğini dile getiren Ünver; ”O zamandan beri hep ‘gelecek yıl’ denildi, 2020 yılının sonuna geldik ama o ‘gelecek yıl’, hiç gelmedi.” şeklinde konuştu. Daha sonra 21 kilometrelik Karaman çevre yolu projesine değinen Ünver, “2014 yılında başladı, 2021'e giriyoruz, daha, 2016'da hizmete alınacağı söylenen birinci etabı hizmete alınamadı.” İfadelerini kullandı.

18 YILDA TAMAMLAYAMADINIZ

Ünver, Karaman’ın bitmeyen projelerinden bir diğeri olan Karaman-Ermenek yolunu da gündeme getirdi. Karaman’ın Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla ilçeleriyle doğrudan bir kara yolu bağlantısı olmadığını aktaran Ünver; “Bu ilçelerimize, Konya veya Mersin il sınırları içinden yaklaşık 100 kilometrelik bir seyahat yaparak ulaşabiliyoruz. Bu, il olduğumuzdan beri ve son on sekiz yılında AK Parti'nin iktidar olduğu otuz bir yıllık bir ayıp. Sanki yenilir bir şeymiş gibi her bahiste "Yol yaptık." diye övünen AK Parti 107 kilometrelik bu yolu on sekiz yılda tamamlayamadı. Bu yol, Ulaştırma Bakanlığının 2023 yılı bölünmüş yol hedefinde de yok. Bakanlığa sordum, yazılı soru önergeme verdikleri cevapta bitirileceği tarih, yine yok.”

HAYAL TİCARETİ

Öte yandan Sertavul tünellerinin de 2017 yılında başladığını ve 2021’de bitirileceğinin söylendiğini belirten CHP Milletvekili sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bittiğinde Karaman'dan kırk beş dakikada denize ulaşılabileceği söylense de bugün itibarıyla bunun, oldukça uzun bir süre daha gerçekleşmeyeceği kesin. Tam bir hayal ticareti.” Bitmeyen projelerden bir diğeri olan Karaman Lojistik Merkezi’nin de henüz etüt ve planlama aşamasında olduğunun altını çizen Ünver; “2016'da ortaya atıldığında, sanki hemen yarın hizmete alınacak ve tüm dertlere çare olacak gibi anlatılıyordu. Ulaştırma Bakanlığı'nın bütçe sunumuna göre proje, henüz 'etüt ve planlama' aşamasında.” şeklinde konuştu.

HAVALİMANI KONUSUNDA KİMSEDEN SES YOK!

Daha önce defalarca gündeme getirdiği ve akıbeti hakkında net bir yanıt alamadığı Karaman Havalimanı projesinin de unutulduğuna dikkat çeken Ünver konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ne başlanacağı ne bitirileceği tarih belli. 2017'de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karaman'a 2 milyon yolcu kapasiteli havaalanı yapılacağı müjdesi verdiğinde, AKP’li siyasetçilerin cakasından geçilmiyordu, şimdi, kimseden ses hatta tık yok.” Bunun ardından Çamlıca Viyadüğü’ne de değinen Ünver; “2016'da temeli atıldı, 2018 sonunda tamamlanacak ve Türkiye'nin en yüksek köprüsü olacaktı. Şimdi, yerinde sadece temel diye dökülen bir kürek beton var.” dedi.

PROJELERİ BİZ TAMAMLAYACAĞIZ!

2017 yılında başlanan ve 650 takvim günü içerisinde bitirileceği taahhüt edilen Karaman Şehir Stadyumu’nun da henüz bitirilemediğini aktaran Av. İsmail Atakan Ünver, Kapalı Spor Salonu’nun da 2017 yılı içerisinde hizmete açılmasının hedeflendiğini fakat gelinen noktada oranın da açılmadığını belirtti. Bitmeyen projelerden bazılarını bu şekilde sıralayan Ünver, daha sonra; “Kendilerini milletin parasıyla yapılan bu projelerin sahibi olarak görenlere, zamanında bitirilme şansı kalmayan bu projelere sahip çıkmalarını, bir an evvel bitirilip hizmete sunulmasını sağlamalarını en azından bu şekilde zevahiri kurtarmayı denemelerini öneriyorum. Ya da bildikleri yolda devam etsinler. İlk seçimde biz gelince hepsini tamamlar, üzerine de yenilerini ekleriz.” diye konuştu.

BU BÜTÇEDE DERTLERE ÇARE YOK

AKP ve MHP’nin getirdiği tek adam rejiminin, Covid-19'un yarattığı yönetsel ve ekonomik kriz altında ve beceriksiz bakanların elinde işçisinden memuruna, esnafından sanayicisine, çiftçisinden emeklisine, öğrencisinden işsizine kadar milleti inim inim inlemekte olduğunu söyleyen Ünver, yurttaşa seslenerek; “Bilsinler ki bu bütçede onların dertlerine çare yok.” dedi.

MÜSEBBİBİ SİZSİNİZ!

Ünver konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu konularda sesleri duyulmayan iktidar mensubu siyasetçiler, zaman zaman ulaşabilirlerse bakanlarla fotoğraf çektirip "Sorunları ilettik." algısı yaratmaya çalışıyorlar. Velev ki öyle olsun... İktidar makamı, rica makamı değildir arkadaşlar; icra makamıdır. Siz sorun iletmeyeceksiniz, çözeceksiniz. Millet menfaatine olmayan yasalara parmak kaldırıp sorunun bir parçası olmayacaksınız. On sekiz yıldır iktidarsınız, bir sorun varsa müsebbibi sizsiniz.”

BİR TEMENNİM VAR!

2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinde, KOP İdaresi bütçesi ile Karaman’daki bitirilemeyen projeleri aktardığı konuşmasının sonunda “Benim bir temennim var.” diyen Ünver sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Allah, hiç kimseyi -ve dahi hiçbir siyasetçiyi- TOKİ'nin müteahhit kafasıyla ve hazinenin imkânlarıyla yapıp vatandaşa sattığı daireleri veya bir inat uğruna yapımında ısrar edilen millet bahçeleri ile kıraathanelerini ya da yapılan ve yapılacak cezaevlerini proje ve kentlere "yatırım" diye sunmak durumunda kalan siyasetçi, milletvekili, bakan, Cumhurbaşkanı çaresizliğine düşürmesin!”