Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de konuşma yaparak buğday üretimindeki düşüşe dikkat çekti. AKP döneminde üretimin yüzde 30 azaldığını söyledi.

BUĞDAY İTHALATININ ASIL SEBEBİ ÜRETİM YETERSİZLİĞİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmalarda çiftçinin ve üreticinin sorunlarına defalarca değinen Ünver, bu kez buğday üretiminde yaşanan düşüşü anlattı. Sözlerine, Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla buğday ve bazı hububat ürünlerinin ithalatında uygulanan sıfır gümrük vergisinin 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatıldığını hatırlatarak başlayan Ünver, “Bakanlık ithalatın gerekçesini yurt içindeki fiyatları kontrol etmek olarak açıklarken asıl sebebin üretim yetersizliği olduğunu gizlemek istiyor.” diye konuştu.

NÜFUS ARTTI BUĞDAY ÜRETİMİ DÜŞTÜ

TÜİK verilerine göre 2000 yılında Türkiye’nin nüfusu 64 milyon iken 21 milyon ton buğday üretildiğini ve kişi başına düşen üretimin 324 kilogram olduğunu ifade eden CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver konuşmasına şu şekilde devam etti: “2019 yılında ise Türkiye nüfusu 83 milyona çıkmışken buğday üretimi 19 milyon ton oldu, kişi başına düşen buğday üretimi ise 228 kilograma düştü. Kısacası son on dokuz yılda kişi başına düşen buğday üretimi 96 kilogram yani yüzde 30 oranında azaldı.”

Milletvekili Ünver konuşmasının sonunda Tarım Bakanlığı’na seslenerek; “Tarım Bakanlığı ithalatı kolaylaştırmak ve tarımda her şey yolundaymış hülyalarına dalmak yerine üretimi artıracak tedbirler almalıdır.” dedi.