Karaman’da 3 AK Parti  milletvekilliği adaylığı için 36 aday başvuruda bulunmuştu. Bu adaylar Yenişafak Gazetesi haberine göre 5 kritere göre Cumhurbaşkanı ve ekibi tarafından seçileceği haberleştirilmişti.  
 

Aday listelerinin YSK’ya verilmesi için son 6 gün kaldı. Zaman daraldıkça Aday adaylarının heyecanı giderek artmaktadır. Kulislere göre, adayların mülakatları, Karaman merkezde yapılan bağımsız anketler ve teamül yoklamalarına göre Karaman için 9-10 aday Cumhurbaşkanına bildirilecek. Yani illerin milletvekili sayılarının 3 katının Cumhurbaşkanın önündeki listede yer aldığı ve adayların İngiltere gezisi dönüşü netleştirileceği kulislerde dillendirilmektedir.  Yine Kulislere göre aşağıdaki 5 kritere göre Karaman da dâhil tüm illerin AK Parti 600 vekil adayını belirleneceği belirtilmektedir. Yenişafak’ın haberine göre eski seçimlerdeki istatistiği göre mevcut milletvekillerinin %50 civarında bir yenileme yapıldığı da belirtilmektedir.  Postanın haberine göre ise, Erdoğan’ın ilk olarak mevcut 316 AK Parti milletvekilinin taradığı ve bu vekillerden 120’sinin yeniden milletvekili seçilecek yerlere konulacağını ileri sürmektedir.

Cumhurbaşkanın Adaylarda Aradığı 5 Kriter;
Partideki yenilenme çalışmalarında 5 kriter uygulandığı belirtildi. 

1-    Vekil aday adaylarının FETÖ ilktisabı: Adayların yakın akraba ve çevresinde FETÖ’cü olup olmadığı, buna ilişkin istihbarat raporlarıyla da desteklenerek inceleniyor.

2-     Adayların ‘akçeli işlerle’ ilgili bölgesinde ve yerelde hakkında çıkan iddialar,  

3-    AK Parti teşkilatında ve parti seçmeninde kendisi hakkında yapılan değerlendirmeler.

4-     Mevcut milletvekillerinin ise Meclis’te gösterdiği performans ve devamlılıklarına bakılıyor. Erdoğan’ın geçtiğimiz dönem AK Parti milletvekillerinin Meclis çalışmalarına devamına ilişkin listeyi istediği de öğrenildi.

5-     Sadakat  ve Güven: Geçmiş dönemde parti politikalarına ters düşen isimler listeye konulmayacak.


Cumhurbaşkanı Listeyi uçakta hazırladı! 120 vekil için kararını verdi
Haber7’nin açıklamalarına göre de Cumhurbaşkanı listeyi uçakta hazırladı! 120 vekil için kararını verdi AK Parti'de 120 vekille devam kararı çıktı. Mülakattan geçen aday adayları ile ilgili ise titiz bir çalışma yürütülecek, en ideal liste hazırlanacak.
AK Parti'de 24 Haziran seçimlerinden sonra Meclis’te çoğunluğu elde etmek için milletvekili adaylarıyla ilgili titiz bir çalışma yapılıyor. 

120 VEKİLLE DEVAM 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da mevcut 316 AK Parti milletvekili üzerinde tek tek çalışma yapıyor. Erdoğan, milletvekili listeleriyle ilgili ilk çalışmasını, Özbekistan-Güney Kore gezisi sırasında uçakta ve gece otelde yaptı. Böylece 120 civarındaki milletvekili ile ilgili kararını verdi. 

MÜLAKATTAN GEÇENLERLE İLGİLİ RAPOR ERDOĞAN'A SUNULACAK 
Öte yandan dün AK Parti’ye başvuran 7 bin 340 aday adayı ile tek tek yapılan mülakatlar sona erdi. Mülakatların tamamlanmasıyla birlikte Genel Merkez bünyesindeki 14 ayrı komisyonun hazırlayacağı raporlar da, İngiltere dönüşünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Elemeye tabi tutulduktan sonra üst komisyonunda değerlendirilecek aday adayları ile ilgili karar toplantıları ise önümüzdeki hafta ortası başlayacak. Erdoğan’ın başkanlığındaki üst komisyonun 16 Mayıs Çarşamba gününden itibaren AK Parti Genel Merkezinde yapması planlanan toplantılar için 8’inci katta âdeta ‘Kozmik oda’ kuralları uygulanacak. 

YÜZDE 50'Sİ DEĞİŞECEK
AK Parti'nin yapılan seçimlerde mevcut milletvekillerini yüzde 40-50 oranında değiştirdiği biliniyor. Parti kurmayları, yenilenmenin bu kez daha fazla olacağını ifade ediyor. Bunun gerekçesi ise, Erdoğan’ın Meclis çoğunluğunu elde etmesi için en ideal listeyi hazırlamak istemesine dayandırılıyor. 

3 DÖNEM KURALI ESNETİLECEK
 Erdoğan’ın, AK Parti’de 3 dönem kuralına takılan 20’nin üzerinde milletvekiline yönelik ayrı bir çalışma yaptırdığı, seçim bölgelerindeki dengelerden kaynaklı bazı isimler için 3 dönem kuralının esnetileceği belirtiliyor. 

ELEME KRİTERLERİ 
Özellikle ‘teşkilatla problemi olan, genel merkez yönetimi ve seçim bölgesindeki yerel yöneticilerle istişare içinde olmayan, hakkında akçeli işlerle ilgili iddialar bulunan, FETÖ ile ilgili bazı iddianamelerde ismi geçen ve vatandaşın tepkisini çeken uygulamalar içine giren’ isimler elemeye tabi tutulacak.

 Bu kriterlere göre Karaman AK Parti Milletvekili 3 aday belirlenecek. Gazetemiz olarak tüm adaylara bu süreçte başarılar dileriz.