2019 yılı bütçe görüşmeleri sırasında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'na Karaman-Konya hızlı tren hattının akıbetini soran fakat hiçbir yanıt alamayan CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, bu kez bakanlığa soru önergesi verdi. Hızlı tren hattı, havalimanı, çevre yolu, Ermenek yolu, Karaman’a yapılan ve yapılması planlanan yatırımlar gibi pek çok merak edileni Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na verdiği soru önergesine konu eden CHP’li Ünver; devletin, her yurttaşın refah içinde yaşayacağı bir Türkiye için çalışması ve istisna gözetmeksizin her vatandaşın sosyal devlet güvencesi altında olduğu bir ekonomik düzeni inşa etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

2019’DA KARAMAN’A NE YAPACAKSINIZ?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na verdiği soru önergesine; “Bakanlığınızın yatırımlar sıralamasında Karaman kaçıncı sırada yer almaktadır?” diye başlayan Ünver, Karaman ve ilçelerine yapılan tüm yatırımları ve yatırım miktarını da sordu. Hükümetin ekonomik sıkıntılar sebebiyle birçok projeyi askıya aldığı günümüzde; Karaman’da ödenek ve kaynak yetersizliğinden dolayı bekleyen yatırımların olup olmadığını soran CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver; “Önümüzdeki dönem için Bakanlığınızın Karaman ve ilçeleri için herhangi bir yatırım planı var mı? Varsa, bu projelerin bütçesi, başlangıç ve bitiş tarihleri nedir?” şeklindeki sorusuyla, Bakanlığın 2019 yatırım programında Karaman’ın nerede olduğuna dair cevap istedi.

HIZLI TREN HATTI İKİNCİ KEZ GÜNDEMDE

Ünver’in daha önce 2019 yılı bütçe görüşmelerinde gündeme getirdiği ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın cevap vermediği Karaman-Konya hızlı tren hattının akıbetine yönelik merak edilenler bu kez soru önergesinde yer aldı. “2014 yılında başlatılan Karaman-Konya arası hızlı demiryolu hattının bitirilmesi için hemen hemen her yıl biteceği yönünde söz verilmesine rağmen bu yatırım bir türlü bitirilememektedir. Bakanlığınızın Karaman-Konya hızlı demiryolu hattının açılışına dair öngördüğü bir tarih var mıdır? Varsa bu tarih nedir?” şeklindeki sorusuyla Karaman-Konya hızlı tren hattının ne zaman bitirileceğine yönelik yanıt isteyen Ünver, 21 kilometrelik şehir geçişi (çevre yolu) projesini de sordu. Çevre yolu projesinin durdurulduğunu ifade eden CHP Karaman Milletvekili Ünver; “Bakanlığınızın 21 km’lik Karaman şehir geçişi (çevreyolu) inşasının bitirileceği tarihe yönelik bir öngörüsü var mıdır? Varsa bu tarih nedir?” diye sordu.

KARAMAN’IN İLÇELERİNE ULAŞIM YOK

Karaman’ın en büyük ilçesi olan Ermenek ile Başyayla ve Sarıveliler’e doğrudan, standartlara uygun karayolu bağlantısı olmadığını belirten Ünver, Karamanlı hemşerilerinin bu ilçelere gitmek için Konya veya Mersin ili sınırları içinden geçmek zorunda olduklarını ifade etti. Söz konusu ilçelere seyahat süresinin 2,5-3 saat arasında olduğunu dile getiren Ünver; “Yıllardır Karaman’ın Taşeli yöresindeki ilçeleriyle (Ermenek, Başyayla, Sarıveliler) doğrudan karayolu bağlantısının sağlanmamış olması tam bir garabet ve ibretlik bir durumdur. Bakanlığınız tarafından, Karaman’ı Ermenek ilçesine ve bölgedeki diğer ilçelere Bucakkışla yolu üzerinden doğrudan bağlayacak karayolu hattının ne zaman tamamlanması öngörülmektedir?” diye sordu.

HAVAALANI PROJESİ NE DURUMDA?

Ünver son olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yatırım programında olan Karaman Havaalanı’na yönelik sorusunda, bakanlığın havaalanı projesinin inşasına başlamasına ve bitirilmesine yönelik bir tarih öngörüsü olup olmadığını sordu.