Bakan Turhan, Karaman’ı yakından ilgilendiren projelerin ne zaman biteceğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver’in, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesini görüştüğü oturumda; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a yönelttiği sözlü sorular yanıtlandı. Ünver’e verilen yanıtta Karaman’ı yakından ilgilendiren projelerin akıbeti hakkında bilgi verildi.

HIZLI TREN 2020’DE

Bütçe görüşmelerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a, “Konya-Karaman hızlı tren hattının sinyalizasyon işlemleri ne zaman tamamlanacak?” diye soran Ünver’e bakanlığın yanıtı “2020’nin ikinci çeyreği” şeklinde oldu. Daha önce Ünver’in yazılı soru önergesinde de yönelttiği aynı soruya; “2019 yılının ikinci yarısında tamamlanacak.” diyen Bakan Turhan bu kez verdiği yanıtta: “Konya-Karaman kesimindeki altyapı, üstyapı, elektrifikasyon ve istasyon düzenlemeleri tamamlanarak 2018 Mart ayında elektrikli olarak işletmeye alınmış olup, yük ve yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Sinyalizasyon çalışmalarının 2020 yılı ikinci çeyreğinde tamamlanması ve hızlı tren işletmeciliğine geçilmesi planlanmıştır.” dedi.

ÇEVRE YOLU 2021’DE BİTECEK

Ünver, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na Karaman Çevre Yolu’nun ne zaman tamamlanacağına ilişkin soru yöneltti. Bakanlık, şu şekilde cevap verdi: “21 km uzunluğundaki Karaman Çevre Yolu iki kesim halinde ihale edilmiş olup, bugüne kadar 2,5 km BSK kaplamalı bölünmüş yol yapılmıştır. Çalışmaların 2021 yılında tamamlanarak trafiğe açılması hedeflenmektedir.” Öte yandan Ünver’in Çamlıca Viyadüğü ve Bucakkışla Yolu’nun ne zaman tamamlanacağına ilişkin sorusuna verilen yanıtta; “Ermenek-Mut Yolu üzerindeki Çamlıca Viyadüğü, 4734 sayılı kanunun geçici 4. Maddesi kapsamında tasfiye edilmiş olup, önümüzdeki dönemde ihale edilmesi planlanmaktadır. Bucakkışla yolunun ise 2021 yılında tamamlanması planlanmaktadır.” denildi.

HAVALİMANI’NDA TARİH BELİRSİZ

CHP Karaman Milletvekili Ünver, daha önce yazılı soru önergesi ile gündeme getirdiği Karaman Havalimanı projesini tekrar sordu. Bakan Turhan verdiği yanıtta havalimanının bitiş tarihine yönelik herhangi bir bilgi paylaşmazken şu ifadelere yer verdi: “Karaman Havalimanı; pist, apron, taksirut tesislerini içeren altyapı inşaatı işi ihale aşamasındadır. Terminal binası ve diğer destek yapılarını içeren üstyapı inşaatı işine ilişkin proje çalışmalarında tamamlanma aşamasına gelinmiştir.”

HIZLI TREN SEFERLERİ ÇALIŞMA SAATLERİNE UYARLANACAK MI?

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesini görüştüğü oturumda, “Konya-Karaman tren seferlerini mesai saatlerine uygun hale getirebilir misiniz?” diye soran Ünver’e Bakanlık; “Tren saatlerinin yeniden belirlenmesi planlanmaktadır.” diye cevap verdi. Ünver’in sorusuna verilen yanıt şu şekilde: “Konya-Karaman arasında günlük karşılıklı 3+3 olmak üzere toplamda 6 tren seferi yapılmaktadır. Seferler YHT’lerin geliş gidişlerine göre bağlantı yapılacak şekilde düzenlenmektedir. Konya-Karaman arasında demiryolu altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra sefer sayılarının arttırılması ve mesai saatleri de dikkate alınarak tren saatlerinin yeniden belirlenmesi planlanmaktadır.”

Ünver, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın verdiği cevaplarla ilgili yaptığı değerlendirmede; "Bakanlığın cevaplarına baktığımızda hızlı trene bir sene daha (!) yaklaşmış bulunuyoruz. Bu bir sene hızlı tren yatırımı başladığından beri hiç bitmedi, inşallah bu sefer biter. Sorduğumuz diğer yatırımların bazılarının bitişi, bazılarının da başlaması şimdilik oldukça uzak görünüyor." dedi.