Cumhuriyet Halk Partisi Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, yazılı bir açıklama yaparak 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren elektrikteki kademeli zam uygulamasını eleştirdi. Yaptığı açıklamada kademeli tarifeyi elektrikte kademeli zamma dönüştüğünün altını çizen Kağnıcı ayrıca iktidara gelmeleri durumda hayata geçirecekleri Aile Destekleri Sigortasını (ADS) hakkında da bilgiler verdi.

Kağnıcı, yaptığı basın açıklamasında:

“Elektrikte “kademeli zammın” ilk faturaları yurttaşa ulaşmaya başladı. Tüketimin büyük bir bölümü Aralık ayında olmasına karşın zamlı yeni tarifeden hesaplanan faturalarda “düşük, yüksek kademe” detayları da gösterildi. Zammın 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesine, sayaçların ise 8 Ocak’ta okunmasına karşın aileler beklenildiği gibi yüzde 127 zam gelen ikinci tarifeye girdi.

Kademeli tarifeyi elektrikte kademeli zamma dönüştüren AK Parti iktidarı; doğalgazda da benzer bir zam hazırlığı yapmaktadır. Doğalgazda kademeli tarife uygulanmasına ilişkin TBMM’ye sunulan yasa teklifi kabul edilmiştir. Yasa teklifine göre BOTAŞ’a bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak il veya bölge bazında kademeli doğalgaz satış fiyatı uygulama yetkisi verilmektedir. İktidar sözcülerinin yarattığı “az tüketen az ödeyecek” algısının elektrikteki kademeli zam kurnazlığıyla gerçeği yansıtmadığı ortadadır. İktidar elektrikte asgari tüketimin altında bir kademe belirlemiş, üstelik ilk kademeye yüzde 52 oranda zam yapmış, ikinci kademedeki zam oranı ise yüzde 127 olarak ayarlanmıştır. İktidarın önce algı yaratarak sonra kademeli tarifeyi sosyal tarife yerine kademeli zamma dönüştürmesi bütün mesken abonelerine istisnasız zam olarak yansımıştır. Elektrikteki kademeli zam uygulamasının bir benzerinin doğalgaz tarifesinde de yapılmak istendiği yasa teklifinin etki analizden anlaşılmaktadır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik fiyatlarına gelen zamlar sonrası yurttaşlara , “Aklınla Verimli Yaşa'' sloganıyla mesaj gönderdi. Mesajda, “Enerjini verimli kullan” denildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik fiyatlarına gelen zamlar sonrası yurttaşlara 'akıl' vurgulu mesaj yolladı. Milletin aklıyla alay eden iktidar ekonomiyi yönetememesi sebebiyle her bir yurttaşımızı hesap uzmanı haline getirdi. Çünkü maaşları her geçen gün eriyen milletimiz elektrik ve doğalgazı kullanırken fatura hesaplamaya mahkum edilmekte. Yılbaşı gecesinden itibaren geçerli olmak üzere elektrikte yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Son zamla birlikte konutlarda kullanılan kilovatsaat (kWh) elektriğin bedeli, Ocak 2018'den bu yana yüzde 370 oranında artmış oldu. Yeni zamlarla birlikte kademeli tüketim sistemi devreye alındı. Böylece, her tüketici grubu kendi tükettiği kadar fatura ödeyecek. Aylık tüketimde 150 kWh sınır olarak belirlenirken, meskenlerde 150 kWh'ye kadar olan tüketim miktarları için vergi dahil fiyat 1.37 TL/ kWh oldu. 150 kWh'nin üstündeki tüketim için de 2.07 TL/ kWh fiyat uygulanacak.

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarın en büyük adayıdır ve elbette sorunların çözümünü biliyoruz.

Millet ittifakı iktidarında Aile Destekleri Sigortasını hayata geçireceğiz, ADS nedir?

Aile Destekleri Sigortası ile dar gelirli veya geliri olmayan vatandaşlarımızı huzura kavuşturacağız. Her ailenin durumunu özel olarak inceleyeceğiz. Her aileye engelli, yaşlı, bakıma muhtaç aile bireyi olmasına göre asgari ücret ve iki katına kadar destek vereceğiz.

Aile Destekleri Sigortası liyakatli personel tarafından, yandaş, eş dost, akraba torpili olmadan tüm yurttaşlara eşit şekilde uygulanacak.

Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek hiçbir aile rencide edilmeyecek, gereken insani değeri görecek bizim milletimiz.

Bunu nasıl yapacaksınız diyenler olacaktır. İsrafı önleyeceğiz Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir, devlet yandaşa değil millete çalışacaktır.

Aile Destekleri Sigortası Kurumu ailenin kadın bireyi adına banka hesabı açacak. Destek güvencesi bu hesaba yatırılacak. Kadınlar aylıklarını çekip ihtiyaçlarını karşılayacak. ADS’yle insan onuruna yakışır bir yaşam hayata geçirilecek.

Ne diyorlar “ sakın ha CHP’ye oy vermeyin, oy verirseniz yardımlar kesilir” Hiçbir aylık kesilmeyecek aksine iyileştirmeler yapılacak bunun sözünü veriyoruz.

Eğitimde fırsat eşitliği yaratılacak. Kreşler ücretsiz olacak, bütün öğrencilere burs verilecek. Yurt olanağı sağlanacak. İktidarımızda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek.

Mevsimlik işçiler karavanlarda kalacaklar. Banyo ve tuvalet ihtiyaçları karşılanacak. Çocuklar öğretmen olacak, hiçbir çocuk eğitimsiz kalmayacak.

Boşanan kadınlarımızın ev kirası, giderleri, çocuk bakım ihtiyaçları ADS güvencesinde olacak. Kadınlarımız nafaka mağduru olmayacaklar.

ADS den yararlanan ailelerin çocuklarına devlet personel alımlarında öncelik verilecek, böylece millet sürekli devlete el avuç açmayacak.

ADS kapsamında yapılacak harcamalar devlet bütçesinden karşılanacak, hiçbir vatandaştan prim alınmayacak.

Vatandaş devletten anayasal hakkı olarak yoksulluğu giderilmesini isteyebilir, yapılan yardımlar iktidarın lütfu değildir milletin hakkıdır.

Biz yardım yapılan kişinin kimliğine, inancına, yaşam tarzına bakmayacağız. Biz sorunu çözmeye talibiz ve çözeceğiz. İktidarlar yoksulluğu bitirmek istemiyor, yönetmek işine geliyor biz Aile Destekleri Sigortası ile vatandaşa hakkını teslim edeceğiz” ifadelerine yer verdi.