Mustafa Kurşun yazdı:

''Yerel seçimlerde adayların seçime ve partisinin aldığı oylara etkisi yüzde kaç olur bu tartışılan bir konudur.
2003 yılında yapılan yerel seçimlere kadar kimi zaman adaylar, kimi zaman da partiler etken olmuştur. Adayların seçime etkisi; çoğunlukla mevcut başarılı belediye başkanlarının yeniden adaylığı ile artmıştır. 2003 yılındaki yerel seçimlerde ve sonra ki seçimlerde genel başkanlar ve hükümetler icraatları ve söylemleri ile seçimlere yön vermektedirler. Özellikle Ak Parti’nin seçimleri açık ara kazanıldığı yerlerde adayların seçime etkisi yüzde birkaç puanı geçmemiştir. MHP ve CHP’in yerel seçimleri kazandıkları yerlerde seçime etkenler; genel başkanların, adayların ve Ak Parti’ye olan tepkilerin birleşmesi ile kazanılmıştır. Bu etkenlerin tek başına seçimi aldığını düşünmüyorum. Ak Parti’nin seçimleri kaybettiği yerde etken karma, kazandığı yerde ise büyük etken Recep Tayyip Erdoğan olmuştur.
Recep Tayyip Erdoğan Faktörü:
Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’den sonra Ak Parti Hükümetlerinin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan önce halkın ona olan güveni ve itibarı ile partisi lider yapmış daha sonrada bu itibarı hizmetleri ile koruyarak hem partisinin yerini sağlamlaştırmış hem de itibarını artırmıştır. Popülist söylem ve politikaların arkasına sığınmamış hizmetleri ve projeleri ile öne çıkmıştır. AB uyum yasaları, yeni hastaneler, ambulans helikopterler, bölünmüş oto yollar, hızlı trenler, hava ulaşımı, yeni adliye sarayları, KÖYDES, BELDES, kentsel dönüşümler, TOKİ, enflasyonla mücadele ve ekonomi, enerji yatırımları, sanayi ve ticaretteki gelişme, ekonominin büyüme hızı ve devamlılığı, anayasa referandumu, bir çırpıda sayılabilecek hizmetlerden bir bölümüdür. Davaya dayalı siyaseti bitirmiş ve hizmet mantığına dayalı siyaset sistemini getirmiştir. Sığındığı tek yer halk ve sandık olmuştur. Ülke genelindeki seçime etki eden durum kısaca böyledir.

Adayların ve yukarıda bahsi geçenlerin dışında seçimlere etki etme çabasında olan karanlık ellerde çalışmalarını hızlandırdılar. Halk sandıkta önüne gelmeyipte türlü oyunlar ile seçime etki etmek isteyenleri görmezden gelmektedir. Seçmen Karanlık ellere, İsrail ile birlikte hareket edipte vefadan bahsedenlere hesap sorma yetkisini sandıkta, oy pusulasında vermektedir.

Karaman’da Yerel Seçimlerde Adayların Etkisi:
Mart ayında gerçekleşecek olan yerel seçimlerde adayların seçime etkisinin ne olacağı konuşulmaktan çok yazılmakta. Karaman’da halen seçimlere en büyük etken şüphesiz genel nedenlerdir, genel başkanlardır. Kamil Uğurlu hizmet süresinde yaptığı işler ile Karaman halkının takdirlerini kazanmıştır. Nitekim çeşitli firmalar tarafından yapılan anketlerde bu durumu doğrulamaktadır. Eğer Kamil Uğurlu’ya ikinci dönem için şans verilmiş olsaydı yerel bir adayın seçime etkisinin en yüksek olduğu bir dönemi birlikte görecektik. Neticede Kamil Uğurlu’nun hizmetleri de seçimde etken olacaktı. Ak Parti yoluna Kamil Uğurlu’nun mesai arkadaşı, yardımcısı ve daha genç bir isim olan Ertuğrul Çalışkan ile devam etmeye karar verdi. Ertuğrul çalışkan birden fazla dönem için Karaman Belediye Başkanlığına ve Başbakanımızın deyişi ile hizmetciliğe aday. MHP’nin adayı Ali Pınarbaşı hakkında tek kelime kötü söz söylenemeyecek en isabetli isimlerden birisi MHY’yi seçiminden dolayı kutlarım. CHP’nin adayı ise Merih Ünver isimli hanımefendi. İki beyefendiye karşı zorlu bir mücadeleye talip oldu. Öncelikle hanımlarım desteğini almak için mücadele edecek.

Son üç seçimde Karaman’da anketler yönettim. Yerel ve genel seçimlerde alınacak sonuçları ve oy oranlarını binde bir yanılma ile tutturduk. Seçimler öncesi sosyal medyada yaptığımız açıklamalara çeşitli siyasi görüşe sahip arkadaşlarımdan normal olarak itirazlar geldi ama seçim sonuçları bizim verilerimiz ile örtüştü. Son seçimde liderin değişmeyeceğini, bir önceki seçimde ikinci olan partinin üçüncü olacağını iddia etmiştim ve seçimler bizim verilerimiz ile aynı sonucu verdi.

Yaklaşmakta olan seçim için elimizdeki verilere göre şunu söyleyebilirim, Karamanda hangi nedenle oy verirsiniz sorusuna, adaya dikkate alırım diyen seçmen diğer nedenlerin çok gerisinde. Oyların çoğunluğu genel başkanlara gidiyor henüz adaylar öne çıkmış değiller. Bu durum oyun rengine göre değişiyor. Genel Başkanlarında aradığını bulamayanlar adaylara yöneliyor. Adaylar yapacakları çalışmalar ile seçmenlerin kararlarını belli ölçüde değiştirebilirler. Özellikle birbirlerinin eksiklerini saymak yerine Karaman projelerini anlatırlarsa seçmeni etkileyebilirler. Adaylar seçimleri kaybetmiş olsalar bile bir önceki seçimlere göre partilerinin oylarını artırmaları da önemli bir başarıdır.

Ve yine verilere göre şunu söylemek mümkün Karamanda lider olan parti iki takipçisinin toplam oyundan daha fazla oy alabilir. Seçime kadar olan uzun süreyi de dikkate alırsak, sanırım lider her iki takipçilerinin toplam oylarının ya hemen altında yada birkaç puan üzerinde oy alacak.

Adaylarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum,''dedi.