“BAKANLIK CEVAP DİYE MEVZUAT HÜKÜMLERİNİ YOLLADI”

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, engelli ve 65 yaş aylığı kesilen vatandaşların sayısına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi. Soru önergelerinde son 5 yılda engelli ve 65 yaş aylığı kesilen kişi sayısını, bu kişilerden geri ödeme talep edilenlerin sayısı ile maaşı kesilen vatandaşların kaçı hakkında icra takibi başlatıldığını sordu. Bakanlık, Ünver’in soru önergelerine verdiği yanıtta, talep edilen verilere değil; engelli ve 65 yaş aylığının kesilmesine yönelik mevzuat hükümlerine yer verdi.

“KISMİ BAĞIMLI AYRIMIYLA MAĞDUR EDİLDİLER”

Ünver bakanlığın verdiği cevaba yönelik yaptığı değerlendirmede, 20 Şubat 2019 tarihli, 30692 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik” ile engelli bireylerde tam bağımlı ve kısmi bağımlı ayrımına gidildiğini hatırlatarak, “Bu düzenleme ile birlikte engelli vatandaşlarımızın büyük bir kısmı “kısmi bağımlı” kapsamına alınarak evde bakım aylığından mahrum bırakılmış ve mağdur edilmiştir. Bu gerçek herkesçe bilinmekteyken, yazılı soru önergemde talep ettiğim rakamsal veriler ya milletimizden duyulan utancın ya da korkunun sonucu olarak gizlenmiş, paylaşılmamıştır. Hayatı zorluklarla dolu engelli vatandaşlarımızın tam bağımlı, kısmi bağımlı ayrımıyla haklarını kaybetmesine sebep olmak hangi mantıkla izah edilebilir? Bakanlığın yaptığı bu düzenleme ve sonrasında sergilediği tutum, AKP'nin yıllardır sürdürdüğü 'CHP iktidar olursa tüm sosyal yardımları kesecek' kara propagandasının da yanlışlığını ve AKP'nin sosyal yardımlar konusundaki samimiyetsiz tavrıyla ekonomik darlığa düştüğünde ilk aklına gelenin sosyal yardımları kesmek olduğunu ve olacağını ortaya koymuştur.” dedi

“BU SAYGISIZLIK MİLLETİMİZE YAPILMIŞTIR”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği cevabın denetim yetkisinin önemine ve ciddiyetine yakışmadığını belirten Ünver, bu tutumun kabul edilemez olduğunu belirterek bahse konu soru önergelerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle tekrar TBMM Başkanlığı’na sundu. Ünver soru önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Bakanlığın verdiği bu cevap ile, milletin vermiş olduğu temsil görevini yerine getiren milletvekilinin ve dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin en temel yetkilerinden biri olan “denetleme yetkisi” bypass edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte bakanların atanmışlığı olgusu göz önüne alındığında, seçilmiş üyelerden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni hiçe sayan tutumlar, milletvekilinin şahsından ziyade onu seçen milletin bizatihi kendisine saygısızlıktır. Bu kabul edilemez tutumu kınıyor, usulüne ve ilgili bulunduğu alana uygun olarak yanıtlanması gerekliliğini hatırlatarak sorularımı tekrar ediyorum.”