Konuşmasında ekonomik zorluk çeken vatandaşların yaşadıklarından da örnekler veren Ünver; “Keşke örneklediğim bu ihtiyaç sahibi insanlarımızın da asgari bir geliri ve bir maaşı olsa. Bakın, üç beş demiyorum, bir tane diyorum. Ülkede bu kadar yoksul varken, üç maaş, beş maaş almak hayasızlıktır, ayrıca da haramdır, haram.” diye konuştu.

“2018’DEN BU YANA İYİYE GİDEN BİR ŞEY YOK!”

Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumların bütçe görüşmelerine katılan ve burada yaptığı konuşma ile ülke ekonomisini, vatandaşın durumunu, sarayın tutumunu değerlendiren Ünver, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin başlangıcı olan 24 Haziran 2018 seçimlerinden bu yana ülkede iyiye giden hiçbir şeyin olmadığını söyledi. Bugün, Türkiye’nin 2018’in çok gerisinde olduğunu ifade eden Ünver; “Bunun baş müsebbibi de Beştepe'de, Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde olanlar.” diye konuştu.

“İKTİDAR TÜRKİYE'Yİ G 20'NİN GERİSİNE DÜŞÜRDÜ”

Kişi başına düşen milli gelirin 2018 yılında 10 bin dolar civarında olduğunu, 2020 yılında ise 7.250 dolara düştüğünü söyleyen CHP Karaman Milletvekili Ünver konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “TL'nin son değer kaybının ardından ise 5 bin dolara düşmesi muhtemel. Yirmi yıl ülkeyi ‘Uçtuk, kaçtık.’ diye yöneten iktidar, ülkeyi yirmi yıl önce başladığı yere geri döndürdü. IMF verilerine göre Türkiye 2017'ye kadar dünya ticaretinden yüzde 1'in üzerinde pay almaktaydı, 2018'den itibaren ise payı yüzde 1'in altına geriledi. 2020'de yüzde 0,85 olan bu pay 1980, yani kırk bir yıl önceki seviyelerine düştü. 2011'den bu yana dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmak hedefi koyan, bunu da 2023 vadesine bağlayan iktidar, bugün ülkeyi G-20 ülkelerinin gerisine düşürmüştür. AKP öncesinde, mesela 2000'de bile 16'ncı olan bir ekonominin bugün getirildiği nokta manidardır.”

“SARAY DÜZENİNDE ŞATAFAT VE İSRAF VAR”

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle birlikte Türkiye'de bir saray düzeni kurulduğunu, saray düzeninde ise şatafatın, israfın, umursamazlığın, kibrin, gerçeklikten kopmuş, algılarla ülkeyi yönetebileceğini, halkı uyutabileceğini zannedenlerin olduğunu dile getiren Ünver; “Bunların tek gerçeklikleri saray, tek bildikleri de Erdoğan, gerisi bunlar için önemli değil, halk önemli değil, millet önemli değil, halkın açlığı, yoksulluğu önemli değil. İktidarın rakamsal verilerinin ‘şaha kalkmak’ ‘uçtuk kaçtık’ anlatılarının, her sıkıştığında dış mihraklara ve emperyalizme karşı verdiğini söylediği savaşın, çokça ve sıkça söylenen, gerçeklik payı olmayan boş laflar olduğunu halkımızın fark etmediğini sananlar varsa yanılıyorlar. Halkımız gerçeği bizzat yaşıyor ve görüyor.” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ UCUZ ALIŞVERİŞ İÇİN KUYRUKLAR OLUŞTURUYOR”

Konuşmasının devamında bir vatandaşın 49 TL değerinde bir okul çantası için sabah saat 9’da market kuyruğuna girdiğini, kendisine sıra gelene kadar çanta tükendiği için alamadan eve döndüğünü söyleyen Ünver; “Okula giden çocuğuna 49 TL'ye çanta almak için sıraya giriyor insanlar ve o çantayı alabilmek için parası olması da yetmiyor, şansının da olması gerekiyor. Siz bilir misiniz saat dokuzda hangi marketlerin kapısında ucuz alışveriş yapabilmek için sıraya girilir ey iktidar sahipleri? Ben söyleyeyim: Üç harfli zincir marketlerin önünde sıraya girilir; birisinde perşembe, diğerinde cuma günü.” dedi.

“KEŞKE İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞLARIMIZIN DA ASGARİ BİR GELİRİ OLSA”

Vatandaşın yaşadığı sıkıntıları örneklerle anlatan Ünver, pandemi yasakları sonrası açılan okula, çocuğuna okul malzemesi alamadığı ve beslenme çantası hazırlayamadığı için gönderemeyen bir annenin yaşadığı dramı anlattı. " Ey iktidar sahipleri, siz hiç çocuğunuzu okul malzemesi ve beslenmesi olmadığı için okula göndermemezlik ettiniz mi? Bu sebeple çocuğunuz ağladı mı?” diye sordu. Sözlerinin devamında bazı saraylıların üç, beş maaş aldığının altını çizen Ünver; “Keşke örneklediğim bu ihtiyaç sahibi insanlarımızın da asgari bir geliri ve bir maaşı olsa. Bakın, üç beş demiyorum, bir tane diyorum. Ülkede bu kadar yoksul varken, üç maaş, beş maaş almak hayasızlıktır, ayrıca da haramdır, haram.” diye konuştu.

“UCUBE CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÛMET SİSTEMİ İFLAS ETMİŞTİR”

Erdoğan’ın bir konuşmasında, “Müminin görevi varlıklarla şımarmamak, yoklukta da sabretmektir. Gerçek mümin acıyı bal eyleyendir.” dediğini hatırlatan Ünver, “Gerçek müminin kim olduğunu bilmiyorum, zira o Allah'ın işi ama vatandaşın vergisini, hakkını yandaşına, 5'li çetelere, beslemelerine peşkeş çekenlerin ne olduklarını ya da ne olmadıklarını çok iyi biliyoruz. Sadece biz bilmiyoruz. Hem millet hem de Allah biliyor.” dedi. CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Cumhur İttifakı ortaklarının ülkenin, milletin ve hatta kendilerinin başına bela ettikleri ucube Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi iflas etmiştir. Bu saatten sonra ne söylense ne anlatılsa boş. Çözüm belli: Tek yol bu ucubeden kurtulmak.”