Daha önce hem TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmalarla hem de yazılı soru önergeleri ile gündeme getirip Karaman’ın ve Karamanlıların sabırsızlıkla beklediği Konya-Karaman hızlı tren hattının ne zaman açılacağına yönelik bilgi isteyen CHP Karaman Milletvekili Ünver, konuyu tekrar gündeme getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yazılı soru önergesi veren Ünver, önergesinde; “Çok kısa bir sürede bitirileceği açıklanarak başlatılan ve sürekli ‘önümüzdeki yıl hizmete alınacak’ denilerek defalarca bitiş tarihi verilen Konya–Karaman hızlı tren hattı yapım çalışmaları, bir türlü nihayete erdirilememiştir.” ifadelerine yer verdi.

“KOLTUKLARI BOŞ YERE İŞGAL ETMEYİN!”

Verdiği soru önergesi ve hızlı trendeki son durum ile ilgili değerlendirme yapan Ünver; "Vatandaşın umuduyla oynayarak siyaset yapılmaz. Yapılacak bir işin ne zaman sonuçlanacağını bilmeyen bir genel müdürlük, bakanlık, bakan, iktidar olamaz. Bu saydığım makamlarda oturanlar eğer iki ay sonrasını öngöremiyorlarsa oturdukları koktukları boş yere işgal etmesinler. Onlar kalksın işi bilenler gelsin. ‘Biz söz verdik ama yapmadık. Üzülmeye değmez 2 gün sonra unutulur gider.’ diye düşünen siyasiler bilsin ki Karamanlılar kendisine yalan söyleyenleri ve milleti yalanla avuttuklarını zannedenleri günü geldiğinde hesabını görmek üzere bir köşeye not etmiştir, merak etmesinler." dedi.

VERİLEN SÖZLERİ HATIRLATTI

Yazılı soru önergesinde, hattın bitirilmesine yönelik verilen tarihleri tek tek paylaşan Ünver; “2016 yılı Ocak ayında dönemin Karaman Belediye Başkanı projede sona gelindiğini, 2016’nın Ağustos ayında TCDD Genel Müdürü hattın 2017’de açılacağını, 2017 yılına gelindiğinde ise Başbakan Binali Yıldırım 2018’de açılacağını, 2018 yılının Mart ayında ise dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan’ın hattın yıl sonunda açılacağını belirtmesine ve aynı yılın Haziran ayında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açılış konusunda yıl sonuna işaret etmesine rağmen Konya–Karaman hızlı tren hattı bir türlü açılamamıştır.” dedi.

2019 YILININ İKİNCİ YARISI DENMİŞTİ

Daha önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na verdiği 11.01.2019 tarih ve 7/7991 esas sayılı yazılı soru önergesi ile konuyu TBMM gündemine taşıdığını, Konya-Karaman hızlı tren hattının ne zaman açılacağını sorduğunu, bakanlık yetkililerinin ise verilen cevapta; “2019 yılının ikinci yarısında 200 km/h hızla hızlı tren işletmeciliğine geçilmesi planlanmaktadır.” ifadelerine yer verdiklerini hatırlatan Ünver, “Fakat verilen bu tarihte de proje bitirilemedi.” dedi. Bunun ardından dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın 21 Ekim 2019 ve 9 Ocak 2020 tarihlerinde konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak; “102 kilometrelik Konya–Karaman hızlı tren hattında sinyalizasyon yapım çalışmalarını tamamlayarak, mayıs sonunda hızlı tren işletmeciliğine geçeceğiz.” dediğini hatırlatan CHP Karaman Milletvekili Ünver, belirtilen bu tarihte de hızlı trenin işletmeye açılamadığını ifade etti.

YENİ SORU ÖNERGELERİ İLE CEVAP ARADI

Yetkililerin verdiği tarihlerde Konya-Karaman hızlı tren hattının açılamaması sonucu konuyu tekrar tekrar gündeme getiren Ünver, yaşanan gelişmeler ışığında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na 4 Haziran 2020 ve 24 Aralık 2020 tarihlerinde 2 adet daha yazılı soru önergesi verdi. Önergelerinde, Konya-Karaman hızlı tren hattının gerçekleşme oranı ile ne zaman bitirileceğine dair bilgileri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sorduğunu belirten Ünver, kendisine verilen cevapta; “2021 yılı ilk çeyreğinde tamamlanarak, hızlı tren işletmeciliğine geçilmesinin planlanmıştır.” denildiğini belirtti.

“BAKAN HAZİRAN DEDİ, YİNE AÇILMADI

Yazılı soru önergelerine “2021 yılı ilk çeyreğinde açılacak” şeklinde yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun geçtiğimiz Nisan ayında Karaman’da yapılan Hızlı Tren test sürüşlerine katıldığını ve burada, “Bugün Karaman’a büyük bir müjdeyle geldik. Konya-Karaman-Ulukışla hızlı tren hattı projemizin 102 kilometrelik Konya-Karaman kesimindeki altyapı, üstyapı, elektrifikasyon ve istasyon düzenlemeleri tamamlanmıştır. Son olarak da sinyalizasyon, test ve sertifikasyon işlemleri başarıyla devam etmektedir. İnşallah Haziran ayı içerisinde tren işletmeciliğine başlayacağız.” şeklinde açıklamalarda bulunduğuna yazılı soru önergesinde yer veren Ünver, “Belirtilen bu tarihte de hızlı tren işletmeye alınamamıştır.” dedi.

HIZLI TREN BELİRSİZ BİR GELECEĞİ ERTELENDİ

Bakanlığa verdiği yazılı soru önergesinin gerekçesinde hızlı trenin açılışına yönelik tarihlere ve sözlere yer veren Ünver, geçtiğimiz günlerde basında yer alan, “Ankara-Sivas, Konya-Karaman hızlı tren hatlarının açılışının 4 Eylül Cumartesi günü yapılacağı” yönündeki iddiaları da gündeme getirdi. Ünver; “Bu hatların açılışının bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacağı bilgisi haberlere yansımıştır. Ne yazık ki bu tarihte de herhangi bir açılış gerçekleştirilmemiş, Karaman’ın yıllardır beklediği hızlı trenin hizmete alınması belirsiz bir geleceğe ertelenmiştir.” ifadelerine yer verdi.

“HIZLI TREN HATTI NEDEN AÇILMADI?”

Bu ertelemenin ardından ise uluslararası sertifikasyon kontrollerinde “hat güzergahında güvenlik şeridinin olmaması" nedeniyle olumsuzluk oluştuğu, bu nedenle hattın hizmete alınmasının hat boyunca güvenlik şeridinin oluşturulması sonrasına kaldığı yönünde birtakım iddiaların dile getirildiğini ve basın haberlerine de yansıdığını belirten CHP Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın hizmete alınmamasının sebeplerini, açılışın bir türlü gerçekleştirilmemesinde "hat güzergahında güvenlik şeridinin olmaması" olgusunun etkisini, "Konya-Karaman Arası Hızlı Tren İşletmesine Yönelik Çumra Gar Sahasındaki Eksikliklerin Giderilmesi" ve "Konya-Karaman Arası Hızlı Tren İşletmesine Yönelik Karaman Gar Sahasındaki Eksikliklerin Giderilmesi" adlarıyla açılan ihalelerde gelinen aşamayı ve Karamanlıların sabırsızlıkla beklediği Konya-Karaman hızlı tren hattının ne zaman hizmete açılacağını sordu.

İŞTE O SORULAR:

1- Konya-Karaman hızlı tren hattının Sayın Bakan'ın taahhüt ettiği Haziran 2021 ve sonrasında 4 Eylül 2021 tarihlerinde hizmete alınamamasının sebebi nedir?

2- Hattın açılışının bir türlü gerçekleştirilememesinde uluslararası sertifikasyon kontrollerinde tespit edildiği iddia edilen "hat güzergahında güvenlik şeridinin olmaması" olgusunun etkisi var mıdır? Eğer var ise bu eksikliğin nasıl giderilmesi planlanmaktadır?

3- Bilindiği üzere Bakanlığınıza bağlı TCDD Genel Müdürlüğü'nce "Konya-Karaman Arası Hızlı Tren İşletmesine Yönelik Çumra Gar Sahasındaki Eksikliklerin Giderilmesi" ve "Konya-Karaman Arası Hızlı Tren İşletmesine Yönelik Karaman Gar Sahasındaki Eksikliklerin Giderilmesi" adlarıyla iş bitirilme süresi yer tesliminden itibaren 100 (yüz) gün ve son başvuru tarihi de 14 Temmuz 2021 olan 2 ihale açılmış; sonrasında Çumra ihalesi son başvuru tarihi 16 Eylül 2021 olarak güncellenerek yeniden ilana çıkarılmıştır. Yenilenmesiyle gecikmesi kaçınılmaz hale gelen Çumra ihalesi yanında, başvuruları 14 Temmuz'da alınan Karaman Garındaki Eksikliklerin Giderilmesi İhalesi sonuçlanmış mıdır? İhale süreci sonuçlandırılmadıysa bu ihalelerin ne zaman sonuçlandırılması planlanmaktadır? Defalarca söz verilmesine rağmen hattın hizmete alınamamasında bu ihalelerin ve ihaleyle yapılması planlanan işlerin eksikliğinin etkisi var mıdır? İş bitirme süresi yer tesliminden itibaren 100 (yüz) gün olan bu ihalelerle yapılacak işlerin tamamının bitirilmesi için bir tarih öngörünüz var mıdır?

4- Tüm Karaman'ın ve Karamanlıların sabırsızlıkla beklediği Konya-Karaman hızlı tren hattı ne zaman hizmete açılacaktır?