Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın bütçe sunumunda “Uzay Ajansı, yerli araba, gençlerimizin katıldığı uluslararası yarışmalarda aldıkları dereceler ile sanayide çağ atladık." gibi masalımsı anlatımlarla kamuoyunun karşısına çıktığını ifade eden Ünver; Bakan Varank’ın ihracat verileriyle övünürken ithalata ve cari açık yaratan sebeplere değinmediğini; büyümeden bahsedip ekonominin küçülmesine yönelik hiçbir şey söylemediğini belirtti. Konuşmasının devamında Ünver; “Sayın Bakan KOP, DAP, GAP gibi halkın ihtiyaçlarına doğrudan etki edebilen, bölge kalkınma idarelerinin bütçeleri, yatırımları, çalışmaları ve projelerinden bahsetmemektedir.” dedi.

KOP BÖLGESİ İÇİN NE YAPILSA AZDIR

Bakan’ın sunumunda yer alan KOP, DAP, GAP gibi idarelere ilişkin verilerin her yıl daha da azaldığını, nihayetinde tek cümleye düştüğünü söyleyen Ünver; “Bakan sunumunda KOP Bölge Kalkınma İdaresiyle ilgili olarak sadece ‘Bölgesindeki 885 projeyi destekleyerek, 131 hektar alanı modern sulama sistemine kavuşturduk.’ demiştir. KOP bölgesi için sulamanın ve su tasarrufunun önemi muhakkak, bu konuda ne yapılırsa yapılsın bölge için yetersizdir, azdır. Daha fazlasını yapmak gerekir. Zira bölge, yıllardır Anadolu'nun karnını doyurmuş, tahıl ambarı kabul edilen bölgedir.” diye konuştu.

MAVİ TÜNEL PROJESİ NE OLDU?

Konuşmasının devamında Mavi Tünel Projesi’ne değinen Ünver, AKP iktidarının; Konya, Karaman ile tüm KOP bölgesinin kurtuluşu olarak sunduğu Mavi Tünel Projesi’nin akıbetini “Her defasında ‘Yıl sonunda veya önümüzdeki yıl bitecek.’ denilerek bölge insanının, çiftçisinin avutulduğu bu proje ne oldu?” sözleriyle sordu. Karapınar’da, Ereğli’de, Karaman’da oluşan obrukların bir gün, bir köyü, bir mahalleyi yutacağını ve AKP iktidarının Orta Anadolu’nun suyla buluşmasının değerini o zaman anlayacağını dile getiren Ünver, konuşmasının devamında; “Anlayacaksınız anlamasına da o zaman çok geç olacak, inşallah olmaz.” ifadelerine yer verdi.

KOP BÖLGESİ’NİN KUZEYİ İÇİN PROJE YOK

Mavi Tünel projesinin bölgenin güneyi için yetersiz olsa da kısmi bir çözüm olarak kabul edilebileceğini; bölgenin kuzeyi için ise şu an için uygulamada olan herhangi bir projenin dahi olmadığını aktaran Ünver, Bakan Mustafa Varank’a yönelerek; “2013 yılında bilim insanlarınca değerlendirilen ve dillendirilen Fırat'ın suyunun, Karasu ve Kızılırmak üzerinden KOP bölgesinin kuzeyine taşınmasına yönelik düşünceye ilişkin görüşlerinizi merak ediyorum.” dedi. KOP Bölge İdaresi’nin bu konuda bir çalışma yapıp yapmadığını sordu.

ÇİFTÇİMİZ ELEKTRİK MALİYETİ ALTINDA EZİLİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile KOP Bölge İdaresinin yetersizliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ’nin beceriksizliği nedeniyle bölgeye, bölge dışından su sağlanamadığı için yaygın şekilde yer altı suyu kullanıldığını ifade eden CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver; “Türkiye'nin en çok yer altı suyu kullanan 10 ilinden 3’ünün; Karaman, Konya ve Aksaray'ın bulunduğu bölgede tarımsal enerji kullanımı maliyeti hat safhada can yakmaktadır. Elektrik fiyatları son üç yılda %122 oranında zamlanmıştır. Geçtiğimiz gün elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yapılan zam da nazara alındığında elektrik fiyatının daha da zamlanacağı muhakkak. Bölge çiftçisi bu maliyetin altında ezilmektedir. Bu nedenle de tarım yapamaz, tarlasını ekemez hâle gelmiştir.” diye konuştu.

KOP BÖLGESİNDE GSYİH ARTIŞI %0

KOP, GAP, DAP gibi idarelerin bu yıl Sayıştay tarafından da denetlenmediğinin altını çizen Ünver; “Demek ki bu bölge kalkınma idareleri bu sene pek de bir şey yapmamışlar.” dedi. Bunun yansıması olarak da KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin kapsadığı illerinin gayri safi yurt içi hasılasının artış oranının %0 olduğuna dikkat çeken Ünver; “Sayın Bakan bir sürü şeyden bahsetti şöyle uçtuk, böyle kaçtık dedi, bu uçuşların, kaçışların KOP bölgesinin gayrisafi yurt içi hasılasına yansıması %0. Ne denir? Zannederim bravo denir.” şeklinde konuştu.

AKP ORTA ANADOLU’YU GÖZDEN ÇIKARMIŞTIR

Orta Anadolu çiftçisi ve köylüsünün bu durumu doğru değerlendirmesi gerektiğini belirten Ünver; “AKP çiftçiyi, özellikle Orta Anadolu, Karaman, Konya, Aksaray, Niğde, Kırşehir, Kırıkkale, Nevşehir, Yozgat çiftçisini gözden çıkarmıştır. Bölge insanımız bunu böyle bilsin. Eğer, hayır, gözden çıkarmadık diyorsanız bölgede kullanılan tarımsal elektriği Doğu ve Güneydoğudaki altı ilde yaptığınız gibi bütçeden destekleyin.” dedi.