Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen 4. Yargı Paketi üzerine konuşma yapan CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, iktidar partisini George Orwell'ın başyapıtı olan “1984” romanından örneklerle eleştirdi. Meclis kürsüsünden Orwell’ın 1984 romanında kurguladığı “Okyanusya” ülkesini anlatan Ünver; “Bu ülkede iktidarı elinde tutan güç, iktidarını sürekli kılmanın yolunun gerçekliği denetim altında tutarak bellekten ve geçmişten yoksun bir toplum yaratmaktan geçtiği düşüncesiyle sürekli kurgular yaratmaktadır.” diye konuştu.

BU ÜLKE SİZE TANIDIK GELDİ Mİ?

Romanda geçen olayları ve kurguları; “Bu ülke öyle bir ülke ve ülkeyi yöneten iktidar öyle bir iktidar ki bir günde dost ve düşman ülkeler değişebilir, en büyük suç düşünce suçudur, ülkeyi yöneten kişinin gözü hep vatandaşın üzerindedir ve ülkeyi yöneten kişiye sadece boyun eğmek yeterli değildir, mutlaka sevilmelidir de. Yalanlarla tüm bellekleri sıfırlama görevi Gerçek Bakanlığınındır. Bir o ülkeyle, bir bu ülkeyle yapılan savaşları yönetme görevi ise Barış Bakanlığınındır. Sevgi Bakanlığının mahzenlerinde düşünce suçlularını yola getirmek için işkencenin bin bir çeşidi uygulanır. Hayali Okyanusya'da bakanlıklar isimlerinin bilinen anlamlarının tam tersi alanlarda faaliyet göstermektedir. ” şeklinde aktaran Ünver, daha sonra TBMM’de bulunan milletvekillerine yönelerek; “Bu ülke size tanıdık geldi mi? Acaba, bu ülkenin adı ne?” diye sordu. Mecliste bulunan muhalefet milletvekillerinden “Türkiye” yanıtını alan Ünver, “Hayır, bu ülke Türkiye değil, en azından şimdilik değil.” dedi.

ÖZGÜRLÜK ALANLARI DARALTILIYOR!

Türkiye’de de bakanlıkların görev tanımının gereğini yapmadığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan işsizliği çözmesini, İletişim Başkanlığı'ndan sosyal medyada kurduğu trol ordusunu yönetmesini değil, vatandaşla doğru iletişim kurmasını, Adalet Bakanlığı'ndan da adaletin tecellisini kolaylaştıracak işleri yapmasının beklendiğini ifade eden Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ama nafile... Adalet Bakanlığı ikide birde kamuoyuna ‘Reform yapıyoruz.’ diye koca koca laflar ediyor. Ardından Meclisten bir şeyler geçiriliyor ama ülkede hukuk devleti ve demokrasi günden güne geriliyor. İnsanlarımızın özgürlük alanları iktidar eliyle günden güne daraltılıyor. Otoriter ve baskıcı yönetim anlayışı her gün bir adım daha ilerliyor.”

4 DEĞİL 14 YARGI PAKETİ KABUL ETSEK NE YAZAR

İktidar partisinin 4. Yargı Paketi’ni “Yargıyı daha güçlü hâle getirmek, demokrasiyi kurumsallaştırmak” savıyla TBMM’ye getirdiğini belirten Ünver; “Eğer öyleyse bu kategorilerde ülke niye günden güne hep geriye gidiyor? Eğer bu ülkede kanunu uygulamak ve uygulanmasını takip etmek durumunda olanlar tek bir kişinin ağzına bakıyorsa ve herkes görevinin gereğini yapmak için bir işaret bekliyorsa ve bu hâl sürüp gidecekse 4 değil, 14 yargı paketi kabul etsek ne yazar.” dedi.

MAFYADAN 10 BİN DOLAR ALAN SİYASETÇİ BULUNAMIYOR

İktidar sıralarına yönelerek; “Bakanlığına dezenfektan satan Ticaret Bakanı, Bakanlığı ile geçmişte kendisinin de ortak olduğu kardeşinin şirketi arasında kurulan ticari ilişkiden gocunmayan Millî Eğitim Bakanı, haftalardır şahsıyla ilgili türlü türlü iddialar ileri sürülen İçişleri Bakanı hakkında hiçbir şey yapılamıyor, yanı sıra mafyadan aylık 10 bin dolar alan siyasetçi bulunamıyorsa çıkarılan yasalar, değiştirilen kanunlar ne ifade eder?” diye soran Ünver, devamında; “Hiçbir şey ifade etmez. Zira geçmişte Egemen Bağışlar, Zafer Çağlayanlar, Muammer Gülerler ve benzerleri için yargısal süreçler işletilememişti.” ifadelerine yer verdi.

SİZİN İÇİN YASA YOK, TEK BİR KİŞİNİN İRADESİ VAR

Konuşmasının sonunda Orwell’ın hayali ülkesi Okyanusya’ya atıfla iktidar için yaptığı tespiti paylaşan Ünver; “Aslında iktidarınız için hiçbir şey yasa dışı değil çünkü artık iktidarınız için yasa diye bir şey yok, tek bir kişinin iradesi var. O yüzden ne yaparsak yapalım boş. Asıl yapmamız gereken, kanunları değil, iktidarı değiştirmektir.” dedi.