“ASGARİ ÜCRETLİ OCAK AYINDA ALDIĞINI BUGÜN ALAMIYOR”

Asgari ücretin durumunu, en iyi asgari ücretle yaşayanların; yani sefalete mahkûm edilenlerin bildiğini söyleyen CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, 2022 yılına 4.253 lira asgari ücretle giren emekçinin temmuz ayında gelen zamla 5.500 liraya ulaşan ücretiyle ocak ayında aldığını alamadığını dile getirdi. Ünver, asgari ücret alan emekçinin 2022 Ocak ayında alabildiklerine şu örnekleri verdi: “Bir işçi asgari ücretle ocak ayında 287 kilo pirinç, 98 koli yumurta, 93 kilo beyaz peynir, 166 litre ayçiçeği yağı, 817 kilo kuru soğan, 833 kilo patates, 210 kilo kuru fasulye alabiliyordu.”

“ASGARİ ÜCRETLİNİN SOFRASINDAN EKSİLENLERİ KİM ÇALDI?”

Konuşmasının devamında, temmuz ayında bir lütufmuş gibi yapılan zamla 5 bin 500 liraya ulaşan asgari ücretin alım gücünü, aynı ürünlerin şimdiki değerleri ile kıyaslayan Ünver; “Asgari ücretle bugün bu ürünlerden ne kadar alınabiliyor? 162 kilo pirinç, 87 koli yumurta, 55 kilo beyaz peynir, 113 litre ayçiçeği yağı, 392 kilo kuru soğan, 458 kilo patates, 137 kilo kuru fasulye. Asgari ücretlinin sofrasından 115 kilo pirinci, 11 koli yumurtayı, 38 kilo beyaz peyniri, 53 kilo ayçiçeği yağını, 425 kilo kuru soğanı, 375 kilo patatesi, 73 kilo kuru fasulyeyi kim çaldı? Siz çaldınız; sizin "Nas var." diye diye kurduğunuz bu ekonomik, faizci düzen çaldı.” dedi.

“HESABI SANDIKTA VERECEKSİNİZ”

Sözlerine AKP sıralarına yönelerek devam eden Ünver, “Açlık sınırının 8 bin liraya ulaştığı bir ortamda ‘Asgari ücretliye zam yaptık, rahat etti.’ diyebiliyor musunuz?” diye sordu. Ünver, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Diyemezsiniz. Asgari ücret görüşmeleri sırasında yaptığınız insani seviye vurgusu asgari ücretliyi açlığa mahkûm eden seviye mi? Vatandaşın sofrasından eksilen ekmeğin hesabını elbette sandıkta asgari ücretliye vereceksiniz, sandıktan kaçamayacaksınız.”

“HAZİNE ÇALIŞANLARIN MAAŞINA ORTAK”

Bordrolu çalışanların en büyük sorunlarından biri olan Gelir Vergisi dilimlerine de değinen Ünver; “2000 yılından bu yana gelir vergisi dilimleri her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı ilk dilim 2022 yılı için 32 bin lira değil, 81 bin 689 lira olacaktı. Böyle yapmadığınız için çalışanlar, yılın 5'inci ayından itibaren bir üst vergi dilimine dâhil oldular ve maaşlarına yapılan zammın önemli kısmı hazineye gitti. 2023'e sayılı günler kaldı. İlgili mevzuat hükümlerine göre Cumhurbaşkanı, yetkisini kullandığı takdirde bu durumu değiştirebilir, hazineyi çalışanların maaşına ortak olmaktan çıkarabilir. Beklentimiz, Cumhurbaşkanının bu yetkisini üst limitten kullanması ve tarife dilimlerinde bordrolular aleyhine yaşanan durumun bir nebze de olsa düzeltilmesidir.” diye konuştu.