TMO’nun açıkladığı buğday ve arpa alım fiyatlarının serbest piyasanın altında kaldığını ve üretim maliyetine etki eden gübre, mazot, zirai ilaç gibi girdilerin fiyatlarındaki son bir yıllık artışın ortalama yüzde 60 civarında olduğunu, bunun yanında tüm Türkiye’de yaşanan kuraklığın da verim kaybındaki artışa etki ettiğini ifade eden CHP Karaman Milletvekili Ünver; “Buğdayda fiyatın 2 bin 350-2 bin 400 lira olduğu bir dönemde açıklanan 2 bin 50-2 bin 250 lira arasındaki fiyat, âdeta piyasa kırıcılığı olmuştur. Zaten boğazına kadar borca batan çiftçi, kaldıramayacağı bu üretim maliyetinin altında inim inim inlemekte.” dedi.

ARAZİYE ÇIKIN, ÇİFTÇİYİ DİNLEYİN

Uzmanların hububat ekili alanlardaki verim kaybına yönelik iyimser tahminlerinin yüzde 10 civarında olduğuna dikkat çeken, fakat gerçeğin çok daha acı olduğunu belirten Ünver; “Belirtmeliyim ki bu tahmin oldukça iyimser bir tahmin. Zira, kıraç alanlardaki hububat tamamen yanmış, verim kaybı toplamda yüzde 90'a ulaşmıştır, sulu tarım yapılan yerlerde ise verim kaybı yüzde 30-40 civarına ulaşacak boyuttadır.” diye konuştu. İktidar milletvekillerine; “Araziye çıkın, çiftçilerimizi dinleyin.” diye çağrıda bulunan Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bir dokununca bin ah işiteceksiniz. Çiftçimiz bu kuraklık altında ezilmekte, evini geçindirecek geliri bile elde edemeyecek durumdadır.”

ÇİFTÇİ BORÇ ALTINDA EZİLMEKTE

Geçtiğimiz hafta CHP Tarım Komisyonu olarak gerçekleştirdikleri ziyaretleri ve yapılan çalışmaları da aktaran Ünver; “Arazide yaşanan kuraklığı bizzat gözlerimizle gördük. Hububat üreticisi çiftçilerimizin sıkıntısı çok büyük. Herkesin Türkiye'nin buğday ambarı olarak bildiği bu bölgede buğday ve arpa can çekişiyor, çiftçi perişan hâlde. Yirmi yıllık AKP iktidarının, çok oy aldığı ama bir türlü suya kavuşturamadığı Karaman ve Konya Ovası susuzluktan kavruluyor. Konya Ovası'nda yüzde 70 olan yeraltı suyu kullanımı, yüzde 85'e yükselmiş durumda. Yeraltı suyunun çıkarılabilmesi için kullanılan elektrik ve mazotun fiyatı ortada. Elektrik bedellerini çiftçimiz ödeyememekte, borç altında ezilmektedir.” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİYE VERDİĞİNİZ SÖZÜ TUTMUYORSUNUZ

Çiftçinin kuraklık özelinde borçlarının en az bir yıl süreyle ara ödemesiz ve faizsiz ertelenmesini beklediğini ifade eden Ünver; “Çiftçilerimiz, önümüzdeki yıl için tarlasını ekebilmesi için ve evinin geçimini sağlayabilmesi için hibe desteğiyle desteklenmesini beklemektedir.” dedi. Buğday, arpa ve hububat alım fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesi ve hükümetin “Mazota harcanan paranın yarısını karşılayacağız." sözünü tutması gerektiğini dile getiren Ünver, Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesinin uygulanmasını ve çiftçi desteklerinin en az 1 kat artırılarak milli gelirin yüzde 1’i, seviyesine çıkarılması gerektiğini ifade etti.

KARAMAN VE KONYA'DA TARLALAR SUYA HASRET

Kuraklıkla birlikte su sorununun ciddi bir tehdit haline geldiğini ve bu konuda kalıcı, etkili ve planlı bir çalışmanın yapılması gerektiğine dikkat çeken Ünver; "Bölge dışındaki kaynaklardan bölgeye su

getirilmesi, bölgedeki sınırlı su kaynaklarının da tasarruflu kullanılmasının sağlanması bu bakımdan son derece önemlidir.” diye konuştu. Mavi Tünel Projesi’ne de değinen Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Konya Ovası Projesi kapsamında yapılan Mavi Tünel Projesi'yle yıllık 414 milyon metreküp su Konya Ovası'yla buluşturulacak." denildi. Ancak Mavi Tünel Projesi'nden sadece Konya'nın içme suyu sağlanabilmektedir. Tarım arazilerine, maalesef, Mavi Tünel'den su sağlanamamıştır.”

ÇİFTÇİMİZ, ASILSIZ VAATLERLE OYALANIYOR

2013 yılında hazırlanan KOP Bölgesine Havza Dışından Su Temini Önerileri Raporu’nda yer alan ve o günden sonra adından söz edilmeyen Kızılırmak üzerinden Konya kapalı havzasının kuzeyine ve Aksaray’a su transfer edilmesi projesine de değinen Ünver; “Mavi Tünel'den havzaya transfer edilen suyun yeterli olamayacağı yönündeki uyarılarımızı dikkate almayanlar, Kızılırmak üzerinden Konya kapalı havzasının kuzeyine su taşınmasına da sıcak bakmamış olacak ki bugüne kadar bu projeden ses çıkmamıştır.” dedi. Daha önce soru önergeleri, Meclis araştırması önergeleri ve Genel Kurulda yaptığı konuşmalar ile sulamada yaşanan sorunları aktardığını söyleyen Ünver; “Kuraklık ve ürünlerin tarlada kalması yeni veya beklenmedik bir sonuç değil; tüm uyarılara rağmen yıllardır elini taşın altına koymayan iktidarınızın çiftçimize reva gördüğü acı bir gerçektir.” diye konuştu.

ORTA ANADOLU ÇANTADA KEKLİK Mİ?

Karaman ve Konya çiftçisinin sulama konusunda asılsız vaatlerle oyalandığını belirten CHP Milletvekili Ünver; “Bakanlığın 2021 yılı için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı'na alınmış ve ödeneği ayrılmış bir projesi yokken yapılacak sulama projelerinden, ihalelerinden söz edilmektedir. Çiftçimize bunu yapmayın, gerçek neyse onu söyleyin, o da planlamasını ona göre yapsın, en azından zarar etmesin.” dedi. Ünver sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “AKP, Orta Anadolu çiftçisine üvey evlat muamelesi yapmaktan vazgeçmeli. Doğu ve Güneydoğu'da 6 ilde uygulanan tarımsal elektrik desteği, Orta Anadolu çiftçisi için de uygulamalıdır. Niye yapmıyorsunuz? Oysa buralar sizin oy deponuz, yıllarca buradan yüzde 70-80 düzeyinde oy aldınız. Yoksa siz Orta Anadolu'yu, Konya'yı, Karaman'ı, Aksaray'ı çantada keklik mi görüyorsunuz? Ülkenin her alanında adaletin terazisini bozdunuz. Bu kibirden, "çantada keklik" "ceketimi koysam seçtiririm" anlayışından vazgeçin.”